Архів
П’ятниця,
14 вересня 2018 року

№ 71 (19618)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
У своїй хаті своя правда

УГОРЩИНА. Європарламент проголосував за впровадження санкцій проти країни.

Докладніше...
Знову вимагають незалежності

ІСПАНІЯ. У Барселоні відбулася масова демонстрація з вимогою незалежності.

Докладніше...
Політична перестраховка

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лондон опублікував документ — на випадок підготовки до Brexit без угоди.

Докладніше...
Екс-президент потрапив за ґрати

САЛЬВАДОР. Колишнього президента країни Антоніо Саку засуджено на 10 років позбавлення волі.

Докладніше...
2700 євро — вже не гроші

НІМЕЧЧИНА. Пілоти і бортпровідники авіакомпанії Ryanair удалися до страйку.

Докладніше...
Знову теракт

АФГАНІСТАН. Угруповання «Ісламська держава» взяло на себе відповідальність за тер-акт у Кабулі.

Докладніше...
Коли голодний, не до навчання

У ФРАНЦІЇ розробили стратегію боротьби з бідністю.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Дніпропетровщина

Ще й про запас лишиться

Микола ЯСЕНЬ.

ВАЛОВИЙ збір ранніх зернових та зернобобових в області сягнув 2 мільйонів 400 тисяч тонн. Для нинішнього несприятливого року це цілком пристойний результат. Більшу частину намолоту становила пшениця. Середня урожайність нижча, ніж в останні роки, — 32 центнери з гектара. Одначе область сповна забезпечить свої продовольчі потреби в зерні, ще й матиме запас на цілий рік.

Погодно-кліматичні умови видалися не рівномірними для районів. Багаторічного лідера агросектору — Покровський район — на цей раз підвела посуха. На перемогу претендують Новомосковський та Нікопольський райони, але хто найкращий, буде визначено після завершення збору пізніх культур.

Небезпечна затія

НА ПІВНІЧНІЙ околиці Кривого Рогу збираються розробляти рудник із видобутку залізистих кварцитів. Це та ж залізна руда, але бідна на вміст заліза, тож для збагачення та переплавки на сталь не годиться. Її використовують для виготовлення надміцних бетонів. І все б нічого, проте новий рудник задумали збудувати на території заповідника державного значення «Балка Північна Червона» — одного з небагатьох тут заповідників такого рівня.

Проти будівництва виступили відразу три громадські організації краю — Екологічний рух Кривбасу, «Досить труїти Кривий Ріг» і Екологічний патруль. За словами громадських активістів, цей проект просувають немісцеві бізнесмени — засновники компанії «КривбасЦементПром». Один із них — Володимир Гвоздь із Ровеньків Луганської області, другий — Володимир Шуршиков із Макіївки на Донеччині. Звичайно, їм, як кажуть, «не пече» доля чужого міста. До речі, Криворізька міськрада також висловила здивування, як ця новоявлена фірма змогла в Мінекології України отримати позитивну оцінку впливу майбутньої копальні відкритого видобутку кварцитів на довкілля. Насправді ж такий висновок — неприйнятний для місцевого населення.

Лідер з економічної ефективності

ДО КІНЦЯ року ще не близько, а в області визначають регіон, який за економічними показниками вибивається на першу сходинку. На неї претендує місто Павлоград разом з усім своїм вугільним басейном. Це стало можливим тому, що порівняно з минулим роком Західний Донбас, як очікується, підніме на-гора палива на мільйон тонн більше. Отож обсяг реалізованої промислової продукції на кожну особу населення, досягнутий тут (а саме це і є основним показником економічної ефективності) не має рівних в області.

Ще за двома не менш важливими показниками — інвестиційно-інноваційна привабливість разом із зовнішньоекономічною співпрацею та розвитком місцевої інфраструктури — Павлоградський регіон наразі другий в області.

Електрифікація опалення

ДНІПРОВСЬКА ТЕЦ, яка у Кам’янському (Дніпродзержинську) досі обігрівала понад 1000 багатоквартирних житлових будинків та понад 120 соціальних об’єктів (шкіл, дитсадків, лікарень тощо), цієї осені припиняє своє існування. «Враховуючи складну фінансову ситуацію і зношене обладнання, якому близько 100 років, комунальне підприємство «Тепломережі» в опалювальний сезон 2018-2019 рр. ТЕЦ не включає», — заявив директор «Тепломереж» Олександр Масленков. Від неї вже від’єднали перші будинки на чотирьох вулицях, загалом же буде від’єднано всю правобережну частину Кам’янського. Вороття назад, мовляв, немає, і міська рада закликає земляків не гаяти часу та терміново переходити на автономне електричне опалення. «У квартирах містян уже налагоджується такий обігрів, — запевняє Олександр Масленков. — Усе відбувається за графіком: йде посилення силових електричних кабелів, монтаж пристроїв електронагріву, а також демонтаж мережі централізованого опалення. Жодного дня не втрачаємо, готуючись до зими».

Жителі Кам’янського — не перші, хто наважився на такий крок. Мешканці міста Покров (Орджонікідзе) і частково Нікополя та Павлограда вже перейшли на індивідуальне електричне опалення.

Важка доля колишнього флагмана

НА ГРАНІ зупинки опинився один із найбільших заводів — «Дніпроважмаш», який у колишньому Союзі вважався флагманом із виробництва обладнання для гірничо-металургійних та енергетичних підприємств. Колись усі без винятку метрополітени обладнували чавунними тюбінгами виробництва саме цього заводу.

Він зумів вистояти наперекір усім труднощам і випробуванням, тримав конкуренцію на ринках Європи й Азії. Наразі «Дніпроважмаш», єдиний в Україні, виготовляє унікальне високотехнологічне устаткування для доменного, прокатного, збагачувального, сталеплавильного, коксохімічного й транспортно-навантажувального виробництва, зокрема й залізничного. Проте паливно-енергетична компанія «Дніпровські електромережі» з кінця серпня обмежила постачання на завод електроенергії. Причина — борг за вже використану, який сягнув 22,2 мільйона гривень. З травня цього року колективу не вдається вкладатись у погоджений графік погашення заборгованості.

Винних у цьому, стверджує керівництво підприємства, треба шукати не на заводі й не у Дніпрі, а в Києві. Адже Кабінет міністрів мав допомогти заводу розібратись із ситуацією, але чиновники займаються чим завгодно, тільки не економікою.

Селу усміхнулося майбутнє

НЕВЕЛИКЕ село Єгорине у Царичанському районі дістало шанс на відродження. Наразі у ньому близько півсотні домоволодінь і трохи більше 100 чоловік. Розташоване воно у чудовій місцині на березі річки Орел. Поруч — мальовничий Китайгород зі своєю горою Калитвою, а навпроти — «курортний» Могилів…

Сільська громада змогла переконати розпочати саме у них експериментальне будівництво інноваційних екологічно безпечних житлових будинків підвищеної міцності. Сучасні технології та сучасні будівельні матеріали, за словами голови обласної ради Гліба Пригунова, дають змогу споруджувати унікальне з точки зору безпеки житло, котре вирізнятиметься ощадним витрачанням енергетичних ресурсів. На будівництво не бачених ще житлових помешкань з обласного бюджету планують виділити майже мільярд гривень. Розбудові села сприяє й те, що термоізоляційні особливості ґрунтів, на яких воно розташоване, прийнятні для зведення будинків новітнього типу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Замовник задоволений
Читати
Підтримують в’язня сумління
Читати
Нещепленим заборонено
Читати
Під прикриттям турботи про екологію
Читати
Підозра міністру
Читати
«Стоп» насильству
Читати
Скільки учасників бойових дій
Читати
Ще можемо щось показати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове