Архів
П’ятниця,
14 вересня 2018 року

№ 71 (19618)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
У своїй хаті своя правда

УГОРЩИНА. Європарламент проголосував за впровадження санкцій проти країни.

Докладніше...
Знову вимагають незалежності

ІСПАНІЯ. У Барселоні відбулася масова демонстрація з вимогою незалежності.

Докладніше...
Політична перестраховка

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лондон опублікував документ — на випадок підготовки до Brexit без угоди.

Докладніше...
Екс-президент потрапив за ґрати

САЛЬВАДОР. Колишнього президента країни Антоніо Саку засуджено на 10 років позбавлення волі.

Докладніше...
2700 євро — вже не гроші

НІМЕЧЧИНА. Пілоти і бортпровідники авіакомпанії Ryanair удалися до страйку.

Докладніше...
Знову теракт

АФГАНІСТАН. Угруповання «Ісламська держава» взяло на себе відповідальність за тер-акт у Кабулі.

Докладніше...
Коли голодний, не до навчання

У ФРАНЦІЇ розробили стратегію боротьби з бідністю.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Хороша новина

Врятоване крихітне сердечко

Олена БЕГМА.

У столичному Іституті серця провели унікальну операцію. Хірурги врятували життя немовляті, яке народилося завчасу і мало вагу лише кілограм триста грамів.

У ХЛОПЧИКА виявили ваду серця — вроджене звуження аорти. Раніше такий діагноз лунав як вирок, бо з ним без надання необхідної хірургічної допомоги новонароджені зазвичай не доживали й до місяця. Серце просто «втомлювалося» проштовхувати кров крізь вузьке місце своєї головної судини і зупинялося…

Оперувати недоношених діток дуже складно. Адже всі органи у них крихітні, а вага замала для хірургічного втручання. Але лікарі Володимир Вашкеб та Ірина Галамай під керівництвом Василя Карпенка взялися за цю практично ювелірну справу, для якої навіть довелося замовити спеціальні мініатюрні хірургічні інструменти. Кардіохірурги розповіли, що операція проходила на відкритому серці. Вони дісталися головної судини, побачили звуження, зсікли його та виконали пластику аорти власними тканинами малюка. Тепер він житиме, як усі звичайні діти.

Прооперований маленький Олексійко — один із близнюків. Разом із братиком Андрієм вони народилися на 32-му тижні вагітності. Братик виявився здоровим, а от цьому хлопчикові знадобилася невідкладна допомога. До Києва із Херсона його доставили у кювезі на спеціальному автомобілі. Це вже друге проопероване недоношене немовля із таким діагнозом у столичному Інституті серця. Першим був 800-грамовий малюк із Рівненщини, ледь трохи довший за чоловічу долоню, якого у червні прооперував кардіохірург Борис Тодуров.

У палаті, куди відразу після операції перемістили Олексія, йому з віхтика вати вимостили подушечку під голову. А найменший підгузок йому дістав по саму шию... Малюка всі називають щасливчиком, адже від самої появи на світ потрапив у вмілі й турботливі руки медиків. Так, саме херсонські медики швидко поставили Олексієві діагноз і зв’язалися з Києвом. Ситуація була дуже серйозна, передбачити її під час вагітності неможливо. За словами лікаря-неонатолога Херсонської дитячої обласної лікарні Аліни Скляр, доволі часто вади серця у дитини можна виявити лише після її народження.

Днями у спеціальному медичному боксі Олексія вже повезли з Києва у Херсон. Тато двійнят готується знайомити його з братиком, якого зараз доглядає бабуся. Андрій на кілограм важчий, почувається добре.

До речі, щороку в Україні кожна одинадцята дитина з’являється на світ передчасно. У нашій державі виходжують немовлят вагою від 500 грамів — розміром з долоню. При цьому майже 10 відсотків їх мають проблеми з серцем та судинами, через що часом потребують хірургічного втручання.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Замовник задоволений
Читати
Підтримують в’язня сумління
Читати
Нещепленим заборонено
Читати
Під прикриттям турботи про екологію
Читати
Підозра міністру
Читати
«Стоп» насильству
Читати
Скільки учасників бойових дій
Читати
Ще можемо щось показати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове