П’ятниця, 14 вересня 2018 року № 71 (19618)
http://silskivisti.kiev.ua/19618/print.php?n=40078

  • Гаряча тема

Ще один фронт

Олексій ЯРОВИЙ.

Харківська область.

Цього тижня в селі Занки, що у Зміївському районі, між селянами й рейдерами точилася справжня війна. Ніби на фронті, лунали пістолетні й рушничні постріли, стогнали поранені. Представники правоохоронних органів говорять про вісьмох поранених, насправді їх більше, адже чимало травмованих не звернулося по медичну допомогу.

ВИПАДКИ, коли під час жнив (та й не тільки) рейдери захоплюють урожай на полях, привласнюють собі господарства, нині в Україні не поодинокі. У Харківській області вони фіксуються щороку. В селян, які стали на захист урожаю, з такої ж травматичної зброї стріляли в одному із сіл Вовчанського району, а потім був застрелений за непевних обставин власник цього господарства. У Близнюківському районі у фермера Володимира Лисяка з участю представників правоохоронців «віджали» урожай соняшнику. В Липкуватівського аграрного коледжу захопили землю, якій уже були присвоєні кадастрові номери. Бореться з рейдерами фермер із села Огіївка Сахновщинського району. Тепер-от одягнені, як на війну, в бронежилети, озброєні пістолетами та помповими рушницями рейдери з’явились у Зміївському районі.

Заступник голови Харківської обласної асоціації роботодавців Анатолій Гацько під час протистояння у селі Занки перебував у центрі подій. За його словами, невідомі прийшли на територію фермерського господарства «Строгий О. Ф» та заявили, що воно належить їм.

— Я спілкувався з цими людьми, їхніми юристами, — каже Анатолій Гацько. — Вони запевняють, що в них є всі юридичні підстави для захоплення фермерського господарства — зміна власника державним реєстратором. Але ж не відомо, за законом чи ні вчинив державний реєстратор.

Рейдери, захоплюючи чуже добро, зазвичай прикриваються сумнівними документами. Так було і цього разу. 7 вересня нотаріус Олександр Драгін вніс зміни до державного реєстру. Згідно із ними, господарство «Строгий О.Ф.» дістало нову назву ФГ «Слобожанські лани», а власницею його значиться невідома Олена Маруняк, якій Олександр Строгий нібито передав свою частку власності. Насправді ж, запевняє фермер, цього не було й близько.

— Я дізнався, що державний реєстратор вніс зміни в корпоративні права, змінив прізвище власника, керівника і назву підприємства вже після рейдерського захоплення, — говорить представник ФГ «Строгий О. Ф.» Денис Строгий.

А вже 8 вересня більше сотні невідомих озброєних чоловіків спортивної статури в камуфляжній формі заїхали на територію елеватора, що належить ФГ «Строгий О.Ф.». Вони зачинили ворота і почали навантажувати свої автомобілі соняшником. Місцева поліція охороняла територію по периметру і у конфлікт не втручалася. 11 вересня селяни та активісти спробували дати відсіч рейдерам. Ті відкрили вогонь. Як наслідок, кілька чоловіків та жінок з пораненнями опинилися у лікарні. Серед них і заступник начальника зміївської поліції, який дістав гумову кулю.

Зараз у Занках не стріляють. Після того як сталося криваве побоїще, на елеваторі з’явилися спецпідрозділ поліції швидкого реагування КОРД та батальйон патрульної служби «Харків». Було затримано 55 осіб, які брали участь у захопленні елеватора, 22 оголошено підозру.

Організатором рейдерського захоплення правоохоронці називають колишнього учасника АТО, командира роти міліції (нині поліції) спецпризначення Олега Ширяєва. На жаль, випадки, коли учасники бойових дій використовуються в рейдерських конфліктах, нині трапляються.

Однак Ширяєв підозрюється лише в організації рейдерського нападу. Ще й не факт, що суд визнає його винним. А от хто замовник цієї атаки? Мовчать поки що правоохоронці і про фальсифікаторів документів, які також є винуватцями цієї війни в тилу.

Фермери, із якими я спілкувався, переконані: рейдерство було б неможливим, якби в нас не ухвалювалися закони, що сприяють захопленню чужої власності. Але як припинити це неподобство, коли у Верховній Раді є чимало депутатів, причетних до рейдерства. За справедливої судової системи і чесної і рішучої влади, такого явища в країні взагалі не було б.