Ціновий стрибок Устина Гречанюк. ПРОТЯГОМ останнього тижня відчутно здорожчали овочі з так званого борщового набору. Найбільше додали в ціні буряк і морква. Остання в столичних супермаркетах коштує близько 20 гривень за кілограм, що майже в три рази більше, ніж тиждень тому. На оптовому ринку ціна менша — 14-15 грн/кг. Буряки можна придбати за ціною від 8,5 до 11 грн/кг. Капусту і картоплю на київських овочевих ярмарках продають у середньому від 6 до 8 грн/кг. Постійно повзе вгору ціна на ріпчасту цибулю — подекуди в магазинах за неї правлять вже 13 грн/кг. Оскільки сезон помідорів закінчився, їх узагалі на борщ не беруть, розпочинається «зірковий» час томатної пасти. Подекуди ще продають помідори-сливки «Чумак», але дорогувато — від 22 до 25 гривень. За словами гендиректора Асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, здорожчання коренеплодів та капусти зумовлене сезонним фактором. «Господарства практично завершили реалізацію середньостиглих сортів моркви і буряка, а пізні сорти тільки почали копати, але полили дощі, і техніка не може вийти в поле. Дефіцитом відразу скористалася торгівля, — пояснює експерт. — Як тільки закінчиться негода, поставки відновляться, і ціни трохи «просядуть». |