Архів
Вівторок,
9 жовтня 2018 року

№ 78 (19625)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  • За рубежем
Упереджувальні маневри

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ оголосила про проведення в Омані наймасштабніших за 17 років навчань «Saif Sareea 3».

Докладніше...
Перемогли проросійські кандидати

У БОСНІЇ і ГЕРЦЕГОВИНІ відбулися загальні вибори.

Докладніше...
Протест за протестом

ІСПАНІЯ. У Мадриді тисячі громадян вийшли протестувати проти уряду, очолюваного соціалістами.

Докладніше...
Тепер безробітний і під слідством

КИТАЙ звинуватив екс-главу Інтерполу у корупції.

Докладніше...
Буремний регіон

ІЗРАЇЛЬ готується до чергової війни у Секторі Гази.

Докладніше...
Інтрига залишається

БРАЗИЛІЯ. До другого туру виборів глави держави вийшли ультраправий і лівий кандидати.

Докладніше...
Досі оговтуються

ІНДОНЕЗІЯ. Кількість жертв землетрусу і цунамі вже перевищила дві тисячі осіб.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Рейдерська атака

Микола ЮРЧИШИН.

Київська область.

Інститут фізіології рослин і генетики НАН України — це багатогалузевий заклад, який майже 90 відсотків своїх досліджень зосереджує на проблемах агропромислового комплексу. Тут ведуться широкомасштабні експерименти з фізіології рослин, молекулярно-генетичні, у селекційній, насінницькій сферах та інших.

ОСНОВНИМ пріоритетом є селекція зернових культур. Це, зокрема, озима пшениця, кукурудза та горох. Експериментальна база закладу — у селищі Глеваха Васильківського району Київщини. Саме тут, на землях дослідного сільськогосподарського виробництва, під керівництвом академіка НАНУ Героя України Володимира Васильовича Моргуна створено понад 80 сортів озимої пшениці, які сьогодні практично використовуються в усіх регіонах нашої держави та за її межами. Загальна площа посівів озимої пшениці київської селекції в Україні перевищує 2 мільйони гектарів. Це понад 30 відсотків від загальної площі під цією культурою в нашій країні.

Згідно зі Статутом, «Дослідне сільськогосподарське виробництво ІФРГ НАН України» належить до підприємств державної власності, що перебуває в підпорядкуванні Національної академії наук України. А тому землі, майно цих підприємств, за чинним законодавством, захищені від будь-яких вилучень, продажу, формування на цих землях фермерських, селянських господарств. Закон забороняє використовувати їх не за призначенням, бо вони належать, згідно з пунктом в) частини 1-ої статті 150-ї Земельного кодексу України, до особливо цінних земель. Вказані площі понад 50 років використовуються ДСВ, яке регулярно платить податки до бюджету та звітує за виробництво продукції в установленому державою порядку. Припинення права їх постійного користування здійснюється виключно за погодженням Верховної Ради України (ч.2-га ст. 150-ї ЗК України).

Проте десять років тому Глеваська селищна рада, грубо порушуючи статті 80-ту та 150-ту Земельного кодексу України, не погодивши свої дії з Верховною Радою, Національною академією наук та Інститутом фізіології рослин і генетики, самочинно прийняла рішення про відведення певної площі земель для розміщення бізнесових об’єктів, індивідуального будівництва і формування садових товариств. Звичайно, НАН України та ІФРГ не погодилися із таким, по суті, рейдерським захопленням і звернулися до прокуратури Київської області. Більшість рішень, які були видані селищною радою, сьогодні скасовані, перебувають у судових інстанціях. За ними проводять відповідні слідчі дії і виносяться судові рішення. Вже вилучено у фізичних осіб і повернуто ІФРГ майже 40 гектарів землі, 4,8 гектара — через незаконні угоди купівлі-продажу.

Але несподівано наприкінці минулого року Васильківський міськрайонний суд приймає рішення про призупинення права власності й арешт дев’яти гектарів землі, які перебувають у землекористуванні дослідного сільськогосподарського виробництва ІФРГ, до з’ясування питань, пов’язаних із перевіркою обласної прокуратури.

— Звісно, ми народ законослухняний, і цих дев’ять гектарів нинішнього року не використовували для потреб сільськогосподарського виробництва, — розповідає академік НААН України, заступник директора Інституту фізіології рослин і генетики НАН України Микола Микитович Гаврилюк. — Але кілька тижнів тому біля цих земель раптом з’являється оголошення: «Продам вісім соток під комерційну діяльність». І вказано номер телефону — (097) 122-33-44. Крім того, безжально, по-варварськи вирубано лісосмугу, яка також належить до категорії земель державної власності і перебуває у розпорядженні Служби автомобільних доріг у Київській області, що у сфері управління Укравтодору. На землях ДСВ ІФРГ НАН України невідомими структурами виставлено сторожову охорону та цілодобове чергування, а ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс» надіслало до ДСВ як користувача землі листа з погрозами. Ми звернулися до Київської обласної прокуратури з клопотанням про призупинення відчуження особливо цінних земель, заборони їх продажу і відновлення того первинного статусу, який передбачений чинним законодавством. Чекаємо на позитивне вирішення питання.

— Сьогодні у судовому провадженні перебуває 42 справи, — приєднується до розмови юрист дослідного сільськогосподарського виробництва Тетяна Петрівна Шпакова. — Із них чотири справи — у великій палаті Верховного суду України. Але там і досі не можуть прийти до остаточного висновку щодо даної категорії справ.

В Інституті фізіології рослин і генетики НАН України пов’язують це ще з однією заковикою. Річ у тому, що Дослідне сільськогосподарське виробництво ІФРГ у 2002 році отримало Державний акт на право користування особливо цінною землею у відповідних межах та розмірах. У 2016-му набув чинності новий закон, котрий зобов’язує внесення земель, які перебувають у державній власності, до Єдиного реєстру державного геокадастру.

— Ми негайно звернулися до Київського науково-дослідного та проектного інституту землеустрою з проханням визначити межі землекористування Дослідного сільськогосподарського виробництва і внести ці землі до вищезгаданого кадастру, — каже М.М. Гаврилюк. — У січні 2016-го було укладено відповідний договір. За розробку проектно-технічної документації заплатили близько 200 тисяч гривень. Незабаром уже мине три роки, але проектно-технічна документація цим Інститутом ще не виготовлена, процес усіляко зволікається. Керівництво ІФРГ звернулося до Державного геокадастру як вищестоящої організації з проханням пришвидшити ці питання. Проте отримали формальну відписку. Тобто землі державної власності абсолютно не захищені від незаконного вилучення.

Підтвердженням вищевикладеного є те, що рейдерська атака на особливо цінні землі Інституту фізіології рослин і генетики НАН України продовжується.

Понад десять років триває судова тяганина. Виникає питання: хіба це не обов’язок влади захищати державну власність? Водночас не тільки нераціонально а й згубно для науки, для економіки держави відривати вчених на судові справи, яким немає кінця.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кажуть, всім вистачить
Читати
Наторгували
Читати
«Конверти» процвітають
Читати
Борги — на мільярди
Читати
Дарують піклування
Читати
У пріоритеті — Захід
Читати
Паспортів-карток побільшає
Читати
Знову отруїлися діти
Читати
Потроху викорінюють
Читати
Захищають Батьківщину
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове