Архів
Вівторок,
6 листопада 2018 року

№ 85 (19632)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Політика компромісів у дії

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ тимчасово залишиться у Європейському митному союзі після Brexit.

Докладніше...
Правляча партія втрачає популярність

ПОЛЬЩА. Завершився другий тур місцевих виборів.

Докладніше...
Потужні санкції

США запровадили найжорсткіші за всю історію санкції проти Ірану.

Докладніше...
Вічно непримиренні таліби

АФГАНІСТАН. Таліби знову атакували блокпости у центральній провінції Газні.

Докладніше...
На скрижалях світової історії

ФРАНЦІЯ і НІМЕЧЧИНА спільно проводять урочистості на честь 100-річчя закінчення Першої світової війни.

Докладніше...
Відмовились від суверенітету

У НОВІЙ КАЛЕДОНІЇ не підтримали незалежність від Франції.

Докладніше...
Усім статуям статуя

ІНДІЯ. У штаті Гуджарат установили найвищу статую у світі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Актуально

Якби Меркель замість Гройсмана

Михайло ГУБАШ.

У четвер, 1 листопада, на запрошення Петра Порошенка Україну відвідала канцлер Німеччини Ангела Меркель. Під час короткого, але насиченого візиту лідер ФРН встигла провести низку зустрічей: із Главою держави, Головою Верховної Ради, Прем’єр-міністром В. Гройсманом, лідерами парламентських фракцій та студентами Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

ЗРОЗУМІЛО, що найважливішою була розмова з Президентом України (принаймні особисто для нього). Багато говорили про Донбас, газогін «Північний потік-2» і фінансову допомогу з боку ФРН. Оцінюючи цю зустріч, П. Порошенко на компліменти не скупився: «Для нас усіх і для мене особисто візит пані Ангели Меркель — це велика честь. Пані канцлер належить до тих європейських політиків, з якими ми пов’язуємо боротьбу українського народу за відновлення суверенітету, територіальної цілісності й незалежності України, за виведення російських військ з нашої території та відсіч російській агресії». Після чого наголосив: «Але головне, вона належить до тих політиків, яких ми по праву і сміливо називаємо друзями України».

На що, коментуючи подію, колишній виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Джорджа Сороса Євген Бистрицький зауважив: «Що б ми не уявляли, що вона просто друг України і все, вона такий друг України, який переслідує німецькі інтереси, принаймні у тріаді Україна — Німеччина — Росія».

Хай там як, але, незважаючи на величезну роль в європейській і світовій політиці лідерки провідної країни Євросоюзу, чогось глобального під час її відвідин України вирішити було неможливо. Не той, як кажуть, формат.

Набагато значущими і стратегічно вирішальними можуть бути результати зустрічі лідерів країн світу 11 листопада у Парижі, куди вони з’їдуться на заходи з нагоди сторіччя закінчення Першої світової війни. Зокрема, вже попередньо домовлено про розмову президента РФ Володимира Путіна з його американським колегою Дональдом Трампом.

Повертаючись до візиту фрау Меркель, зауважимо, що він збігся в часі з двома подіями. По-перше, буквально напередодні поїздки до Києва вона заявила, що збирається йти з політики, якій віддала багато років життя. По-друге, вже в день її приїзду Росія запровадила санкції проти 322 громадян і 68 компаній з України.

Ось як пояснила А. Меркель своє рішення українським студентам: «Я 18 років очолюю християнських демократів. Тепер потрібно сказати: нехай інші візьмуть на себе відповідальність… Я 13 років на посаді федерального канцлера, тому сказала, що буду залишатися на посаді до кінця терміну, але потім не буду канц-лером. Я зробила цю заяву, щоб дати можливість новим обличчям, які, можливо, мають інші думки, і щоб вони могли підготувати партію до наступних виборів».

Який контраст із лідерами недорозвинених країн та керманичами, схильними до тоталітаризму! Згадаймо хоча б того ж Путіна, який всіма правдами і неправдами вже майже два десятиліття чіпляється за державницьке «кермо». Втім, і Україні щодо цього також нема чим пишатися.

Що ж до російського санкційного списку, то до нього потрапили понад сто нардепів, включно з сином Президента Олексієм Порошенком, речник Глави держави, генпрокурор, воєначальники та інші знакові особи й бізнесмени.

Цей перелік невгодних Кремлю осіб одразу ж почав обговорюватися багатьма експертами, спостерігачами, журналістами і політиками, зокрема й самими його фігурантами. Наприклад, генпрокурор Юрій Луценко обурився, що там немає його дружини — нардепа від Блоку Петра Порошенка Ірини Луценко. «Депутатів там трошки є, а моєї дружини немає! Це питання я, звичайно, порушу, щойно повернуся додому», — пожартував він.

Врешті-решт зійшлися на тому, що цей список, крім «достойних» людей, містить і кремлівські «консерви», яких таким чином РФ хоче відбілити. Ото тепер думай-гадай, хто є хто. Тож кожен трактує на свій розсуд.

Багато розмірковували і над «санкційними» олігархами, оголошеними Кремлем персонами нон грата. Серед них Віктор Пінчук, Костянтин Жеваго, Юрій Косюк, Геннадій Боголюбов та інші. А от партнера останнього — Ігоря Коломойського — у списку нема. Як, до речі, і найбагатшого товстосума Ріната Ахметова, який має активи в РФ.

Сам Коломойський відсутність свого імені в санкційному списку пояснив так: «Мені здається, цей список редагувався на Банковій (в Адміністрації Президента України. — Ред.). Можу сказати, хто входив до редакційної колегії, яка працювала з цим списком: Порошенко, Рожкова, Пасенюк, Кононенко, працював листоношею Медведчук... Порошенко особисто викреслив мене, давнього ворога Путіна, зі списку, щоб показати нашим американським партнерам, що я нібито став агентом Кремля».

Під час неформальної бесіди зі студентами КНУ ім. Т. Шевченка Ангела Меркель тактовно розповіла, чим би займалася, будучи на посту глави уряду в Україні. Вона назвала три головні реформи, які, на її думку, необхідні країні: боротьба з корупцією, проведення децентралізації та приватизації.

Вироблення механізму боротьби з корупцією канцлер Німеччини вважає однією з найскладніших проблем, яка «не вирішується за один день». «Тут потрібно ще багато чого зробити з допомогою міжнародних експертів, які мають досвід», — наголосила Меркель.

Щодо децентралізації вона сказала таке: «Не все в Україні — величезній країні — можна вирішувати з Києва. Потрібно передати відповідальність мерам, громадам і також дати можливість збирати податки, щоб була конкуренція між регіонами, щоб можна було бачити, хто працює добре, хто погано, кого треба переобрати, кого — зняти, і таким чином привести в рух всю країну. Щоб на місцях не казали, що це Київ погано працює, у нас нема можливостей, а тому й відповідальності. Так не можна».

І третє — приватизація. «Необхідно створити законодавчу основу для приватизації, оскільки, гадаю, є багато державних підприємств в Україні і вони недостатньо ефективні, — сказала лідерка Німеччини, але зауважила: — Звичайно, приватизація — це не панацея».

Отакий «рецепт від Меркель» отримала владна верхівка України. І якщо вірити заявам наших чільників, на всіх трьох напрямах, окреслених канцлеркою, робота ведеться, аж кипить, не вщухає, аж гудить. Якщо вірити словам, а не ділам.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хочуть торгувати
Читати
Найкраще — на експорт. А що собі?
Читати
Закликають утеплятися
Читати
Розмінування триває
Читати
Під орудою «старшого»
Читати
Справи церковні
Читати
Можемо втратити території
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове