Архів
Вівторок,
6 листопада 2018 року

№ 85 (19632)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Політика компромісів у дії

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ тимчасово залишиться у Європейському митному союзі після Brexit.

Докладніше...
Правляча партія втрачає популярність

ПОЛЬЩА. Завершився другий тур місцевих виборів.

Докладніше...
Потужні санкції

США запровадили найжорсткіші за всю історію санкції проти Ірану.

Докладніше...
Вічно непримиренні таліби

АФГАНІСТАН. Таліби знову атакували блокпости у центральній провінції Газні.

Докладніше...
На скрижалях світової історії

ФРАНЦІЯ і НІМЕЧЧИНА спільно проводять урочистості на честь 100-річчя закінчення Першої світової війни.

Докладніше...
Відмовились від суверенітету

У НОВІЙ КАЛЕДОНІЇ не підтримали незалежність від Франції.

Докладніше...
Усім статуям статуя

ІНДІЯ. У штаті Гуджарат установили найвищу статую у світі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Допекло

Оштрафували спиртозавод

Олена ГОРБУНЬ.

Вінницька область.

ПРО шкоду для довкілля від роботи спиртових заводів із застарілим обладнанням «Сільські вісті» вже розповідали. Підприємства, які дають роботу в наш нелегкий час мешканцям райцентрів, часто-густо демонструють, на превеликий жаль, зворотний бік «медалі»: отруюють життя людям нестерпним смородом від неочищених скидів на поля фільтрації — так звані бардополя.

Проблема особливо загострюється влітку, коли дошкуляє спека. Випари з відстійників такі, що містянам доводиться щільно зачиняти вікна і двері, аби їдкий «аромат» не проникав у домівку. Про відпочинок на свіжому повітрі люди й не мріють.

Та іноді запах — не єдиний наслідок життєдіяльності заводу. Підприємства спиртової галузі викидають у повітря липку сажу, яка товстою ковдрою вкриває кілометри землі. Таке нещодавно сталося в селі Бджільна, що у Теплицькому районі. Люди втратили урожай на городах і ще довго відмивали свої оселі, куди сажа проникла навіть крізь зачинені вікна.

Зрештою місцевій владі й громаді, які довго витримували незручності, терпець таки урвався. Депутати Тростянецької селищної ради вирішили, що мають достатньо законних підстав, аби припинити діяльність спиртового заводу. Нещодавно держпідприємству «Тростянецький спиртозавод» була висунута претензія щодо завданих збитків у розмірі понад 306 тисяч гривень. Цю суму обрахували екологи обласної Державної екологічної інспекції, до яких звернулася місцева влада. У приписі сказано, що в період із липня по жовтень 2018 року підприємство працювало без дозволу на викиди забруднюючих речовин у повітря та у водойму орнітологічного заказника. Отже, не дотримувалося природоохоронного законодавства.

У серпні цього року Тростянецька селищна рада замовила і оплатила проведення дослідження атмосферного повітря у Тростянці. ДУ «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України» виявив перевищення парів сірководню аж у 9,5 разу. У жовтні цей показник дещо знизився, але все ще перевищує норму в 3,4 разу. Відтак достатньо законних підстав для припинення діяльності заводу, роблять висновок у селищній раді.

Вочевидь, цей приклад має надихнути на рішучі дії й інші громади, які все ще продовжують миритися зі смородом та брудом — «подарунком» місцевих підприємств, котрі вельми отруюють довкілля. Серйозний штраф та заборона подальшої роботи змусять власників заводів-«шкідників» виділити частину від чималих прибутків і спрямувати їх на модернізацію обладнання.

Отже, сусідам із Ладижина, Теплика, Гайсина, Немирова та інших міст Вінниччини й інших областей України, які все ще продовжують терпіти те, що не дає їм нормально жити, є на кого рівнятися.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хочуть торгувати
Читати
Найкраще — на експорт. А що собі?
Читати
Закликають утеплятися
Читати
Розмінування триває
Читати
Під орудою «старшого»
Читати
Справи церковні
Читати
Можемо втратити території
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове