Архів
Вівторок,
6 листопада 2018 року

№ 85 (19632)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Політика компромісів у дії

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ тимчасово залишиться у Європейському митному союзі після Brexit.

Докладніше...
Правляча партія втрачає популярність

ПОЛЬЩА. Завершився другий тур місцевих виборів.

Докладніше...
Потужні санкції

США запровадили найжорсткіші за всю історію санкції проти Ірану.

Докладніше...
Вічно непримиренні таліби

АФГАНІСТАН. Таліби знову атакували блокпости у центральній провінції Газні.

Докладніше...
На скрижалях світової історії

ФРАНЦІЯ і НІМЕЧЧИНА спільно проводять урочистості на честь 100-річчя закінчення Першої світової війни.

Докладніше...
Відмовились від суверенітету

У НОВІЙ КАЛЕДОНІЇ не підтримали незалежність від Франції.

Докладніше...
Усім статуям статуя

ІНДІЯ. У штаті Гуджарат установили найвищу статую у світі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Хмельниччина

Уродило

Зенон МИХЛИК.

ПОДОЛЯНИ впевнено йдуть до рекорду — валовий збір зерна перевищив 3 мільйони тонн, хоча впорали лише 80 відсотків площ. Середня врожайність сягнула 64 ц/га (на 6 ц/га більше ніж торік). Це найвищий в Україні показник.

Радує врожай кукурудзи, збирання якої завершується, — 101 ц/га («плюс» 23 ц/га до минулого року). Вже у коморах гречка, соняшник, соя. Закладаючи фундамент майбутнього врожаю, аграрії розширили площі під озимими, використовують кожну погожу днину, щоб підготувати ґрунт для сівби ярих культур.

«Солодкий» сезон

ІЗ ЦЬОГОРІЧНОГО врожаю цукрових буряків (кожний гектар дає в середньому 500 центнерів) п’ять заводів, які працюють в області, вироблять 150 тис. тонн цукру. За розрахунками департаменту агропромислового розвитку ОДА, для внутрішнього ринку регіону достатньо 90 тисяч тонн. Крім того, є ще запаси торішнього.

Та навряд чи той надлишок втримає нинішню ціну на ринку солодкого піску (свою переробники поки що не оприлюднили). Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла в другому читанні законопроект, який скасовує норми закону «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру», бо «втратив актуальність».

Парк не для відпочинку

ПОНАД 90 гектарів землі відвели в обласному центрі для створення індустріального парку «Хмельницький». Там розташуються основні й допоміжні приміщення підприємств переробної, машинобудівної та інших галузей промисловості. Так передбачається залучити в економіку міста не менш як 50 млн дол. прямих інвестицій, створити понад 3000 нових робочих місць.

А перед тим розгорнуться підготовчі роботи, щоб створити необхідну інфраструктуру. Так, коштами місцевих та державних бюджетів, приватних підприємців заплановано побудувати під’їзні дороги, каналізаційно-насосну станцію, в межах індустріального парку очистити річку Південний Буг та спорудити дамби, забезпечити водопостачання, прокласти газопровід, облаштувати зовнішнє освітлення.

Яка ж бо громада без прапора?

В ОБЛАСТІ вже утворено 42 об’єднані територіальні громади, до яких увійшли 766 населених пунктів, де проживають понад 505 тис. осіб (майже 40% населення області). Не поспішають гуртуватися лише у Віньковецькому, Ізяславському, Старокостянтинівському районах — там досі немає жодної ОТГ.

Нова прикмета часу: окремі тергромади вже замовляють для себе герби і навіть прапори. Серед перших про власну геральдику подбала Меджибізька ОТГ — тепер її символізують дві місцеві річки, які зливаються в одну, зелене поле і легендарна тутешня фортеця. Обрамлює ж герб коло із 12 зірок — саме стільки сільських рад об’єднались у громаду.

Зацікавлять матеріально

ДУНАЄВЕЦЬКА міська об’єднана територіальна громада ухвалила програму, що передбачає стимулювання лікарів первинної ланки. Той, хто погодиться на роботу в сільській амбулаторії, де є вакансії, отримуватиме щомісяця 10 тисяч гривень надбавки до окладу. Доплати передбачені в бюджеті ОТГ і на 2019 рік.

Зокрема, таким чином громада сподівається матеріально зацікавити молодих лікарів. Трудові угоди з ними укладатиме на 5 років.

Нині медиків із нетерпінням виглядають у Миньківцях, Великій Побійній та Рахнівці.

За крок від епідпорога

ЯК ІНФОРМУЄ обласний лабораторний центр МОЗ України, кількість хворих на кір порівняно з минулим роком зросла у 80 (!) разів, а на менінгіт — удвічі. Переважно страждають діти.

За словами головного педіатра області Лариси Добровольської, такі масові захворювання — наслідок несвоєчасного щеплення або його відсутність узагалі. Тому рекомендує терміново вакцинувати тих, хто ще не має щеплення, особливо дітей раннього віку. Препаратів для цього достатньо.

Музей народного месника

У НАРОДНОГО месника Устима Кармалюка буде «персональний» музей в Летичеві. Облаштують його у старій музичній школі, що є пам’яткою архітектури. Місце вибрали не випадково — раніше поруч була в’язниця, де утримували ватажка повстанського руху на Поділлі в 30-ті роки ХІХ століття.

Похований Кармалюк (загинув через зраду) на цвинтарі в Летичеві. У 1974 році в центрі міста неподалік замкових мурів йому встановили 5-метровий пам’ятник.

Годину підкаже сонце

Досі не бачений хронометр з’явиться неподалік Ратуші в Кам’янці-Подільському. Його унікальність у тому, що вслід за сонцем водяною чашею рухатиметься тінь, яка й вказуватиме час.

Наразі тривають монтажні роботи. Також облаштовується територія біля сонячного годинника у Старому місті — вимальовується невеликий сквер з бруківкою, лавками, квітниками та декоративними деревами.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хочуть торгувати
Читати
Найкраще — на експорт. А що собі?
Читати
Закликають утеплятися
Читати
Розмінування триває
Читати
Під орудою «старшого»
Читати
Справи церковні
Читати
Можемо втратити території
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове