|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Псуються столові буряки «ЩЕ ЗИМА попереду, а столові буряки почали псуватися. Сухі чорні плями і всередині коренеплодів, і на поверхні», — бідкається дехто з наших читачів. Що ж відбувається з коренеплодами? Буряки дуже чутливі до нестачі бору в ґрунті під час вегетації. Ще на грядці листя перестає рости і темніє. Врешті-решт коренеплоди уражуються чи серцевинною гниллю, чи бурою сухою гнилизною. Хвороба спочатку проявляється на бокових опуклостях шийки: з’являються малопомітні сіруваті плями, які згодом проникають углиб. Сильніше уражується ця культура на лужних ґрунтах із високим умістом кальцію, а також за сухої жаркої погоди, коли рослина майже втрачає здатність вбирати поживні речовини. Взагалі буряки дуже вимогливі до тепла, світла, вологи. Але й перезволоження не витримують. Зовсім не придатні для вирощування буряків важкі кислі ґрунти з високим рівнем ґрунтових вод. Ці рекомендації варто враховувати в майбутньому. Нині ж залишається хіба що почищені залишки коренеплодів натерти на тертушці чи подрібнити в блендері і закласти у морозильну камеру. Їх можна розфасувати на порції, а за потреби розморозити та використати для приготування борщу, фарширування риби, тушкування тощо. Смак зовсім не втрачається. Можна буряки потушкувати з цибулею та іншими овочами і закатати в банки. Ще один спосіб — підсушити в духовці, нарізавши пластинками чи стружкою. Версія для друку До списку статтей | ОСТАННІМИ роками серед садівників зав’язалася дискусія, чи варто білити дерева перед зимою. Втім, більшість усе-таки схиляється до думки, що цей захід є одним із найважливіших у комплексі захисту рослин. Отож білити потрібно. А на яку висоту і чим, розповімо в одному з матеріалів номера. Пластик давно вже в нашому повсякденному житті. Певно, треба сказати — на жаль. Адже поряд із дешевизною та зручністю цього досягнення хімічної промисловості вже загальновідомо про шкідливий уплив такого «блага» на людський організм і екологію. Тож агітуємо за те, щоб повернутися до «старих добрих» емальованих мисок і глиняних горщиків. Однак у деяких ситуаціях пластиковий контейнер став незамінним: скажімо, носимо в ньому на роботу обід. Як применшити шкоду цього матеріалу на їжу — тема нашої статті. Квасолю можна назвати національним продуктом, бо і борщ без неї не борщ, і вінегрет, смачна вона й у тушкованому вигляді. Але як правильно її приготувати, щоб не вадила людському організму, себто не спричиняла здуття кишківнику і погане травлення? Проведемо такий собі квасоляний лікбез.
|