Архів
Вівторок,
4 грудня 2018 року

№ 93 (19640)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Грудень
  • За рубежем
Гарячі паливні протести

ФРАНЦІЯ. Після протестів «жовтих жилетів» уряд удався до переговорів із мітингувальниками.

Докладніше...
Декларація мінімального компромісу

АРГЕНТИНА. В Буенос-Айресі завершився саміт лідерів країн «Великої двадцятки» (G20).

Докладніше...
Кліматичні безпекові ризики

ПОЛЬЩА. У Катовіце відкрилася Всесвітня конференція ООН із питань зміни клімату.

Докладніше...
Мінус один

КАТАР заявив про вихід із Організації країн — експортерів наф-ти (ОПЕК) із 1 січня 2019 року.

Докладніше...
Вже й там чума

КИТАЙ. У Пекіні вперше зафіксовано спалах африканської чуми свиней.

Докладніше...
По-сусідськи — без віз

ПАКИСТАН розпочав будівництво першого безвізового прикордонного пункту з Індією.

Докладніше...
Президент проти конституції

МОЛДОВА. Президент Ігор Додон до кінця року може бути відсторонений від посади.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З приводу

Субсидійне покращання

Олена КОЩЕНКО.

Подружжя маріупольців, яке піввіку прожило у злагоді, буквально на наступний день після відзначення «золотого» весілля подало на розлучення до РАЦСу. А розлучницею стала... субсидія на оплату комунальних послуг.

І ЦЕ НЕ ЄДИНИЙ подібний випадок. Останнім часом у Маріупольському палаці одружень майже в десять разів зросла кількість поданих заяв на розлучення «за обопільною згодою сторін» від пар, в яких чоловік та дружина вже розміняли сьомий, восьмий, а часом і дев’ятий десяток літ. І хіба лише там? По всій Україні спостерігається справжній бум розлучень офіційно одружених людей поважного віку.

За словами працівників РАЦСів, минулими роками такого не було, щоб під кабінетом реєстрації розірвання шлюбу сиділо кілька сивоволосих пар. Більше того, раніше пенсіонери, навпаки, прагнули скріпити себе узами шлюбу, хоча до цього роками жили неодруженими, щоб після смерті одного з подружжя не мати проблем із оформленням спадщини.

У випадку пенсіонерів, коли в них немає малолітніх дітей і претензій один до одного щодо поділу майна, РАЦСи розривають шлюб протягом місяця. Звісно, ніхто не зізнається, чому це робить. Хоча про справжню причину здогадатись не важко. Здебільшого ці люди розлучаються з дуже приземленого мотиву — через можливість отримати субсидію на оплату опалення, електроенергії, гарячої води та інших комунальних вигод.

Віднедавна уряд змінив правила нарахування субсидій. Досі, якщо громадяни у шлюбі, але зареєстровані за різними адресами, то кожен із них міг одержувати субсидію на своє помешкання, виходячи лише зі свого доходу. Тепер же за новими правилами враховуватиметься також заробітна плата або пенсія чоловіка або дружини, прописаних в іншому місці. Мовляв, «ви одноосібно зареєстровані аж у двох квартирах, тому й платіть по повній!»

У маріупольських «золотих» ювілярів, окрім квартири в місті, є маленька хата у селі, яку подружжя використовує як дачу. У загазованому індустріальному місті мати таку, нехай і крихітну зелену оазу та ще й з клаптиком городу — просто щастя. У цьому будинку зареєстрований чоловік, дружина — у місті. І от нинішньої осені їм відмовили у субсидії: сума їхніх пенсій ще й на кількадесят гривень виявилася більшою від граничної, що давала право на допомогу в оплаті компослуг. Подружжя підрахувало, що без субсидії у них ледь нашкрібається на оплату опалення однієї квартири. Тож, щоб отримати компенсацію, їм потрібно розлучитися. Що вони й зробили... Пенсіонери так і кажуть: «А як інакше пережити опалювальний сезон?»

Зрозуміло, розлучення на ниві безгрошів’я — не найкращий вихід із ситуації. До того ж згодом цей крок може мати дуже неприємні правові наслідки для учасників такої змови. Коли з одним із пари щось трапиться, буде набагато складніше оформити всі документи, у тому числі й спадщину, про яку згадувалося вище.

Втім, це далеко не єдине нововведення у справі «оптимізації» нарахування субсидій. У полі зору чиновників державних органів соцзахисту — й співвітчизники, які офіційно одружені, але з якихось причин не живуть разом. І ті, які не одружені, але мешкають в одній квартирі…

А тим часом урядовці вже готують чергове «покращання». Днями заступник міністра Сергій Марченко повідомив, що Міністерство фінансів України знову проведе масштабні перевірки одержувачів субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Тобто держава і надалі пильно стежитиме за особистим життям громадян. Може, невдовзі вимагатимуть доводити, фіктивний у подружжя шлюб чи ні? Цікаво, які докази потрібно буде пред’явити, щоб посадовець-бюрократ зміг винести свій позитивний вердикт?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Цукровики занепокоєні
Читати
Підтримка бранців
Читати
Увага: ВІЛ
Читати
Визнали трагедію
Читати
Зріс видобуток
Читати
Порахували заробітчан
Читати
Щоб бути готовими
Читати
Скоро «перший мільйон»
Читати
«Притулок» для шмаття
Читати
Сховища у сховищі
Читати
Ми безпечні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове