Архів
Вівторок,
18 грудня 2018 року

№ 97 (19644)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  • За рубежем
«Жовті жилети» ідуть у наступ

ФРАНЦІЯ. Четверті вихідні поспіль у містах по всій країні відбуваються масові антиурядові протести.

Докладніше...
Проти засилля мігрантів

БЕЛЬГІЯ. У Брюсселі поліція застосувала водомети та сльозогінний газ проти демонстрантів.

Докладніше...
Консерватори на межі фіаско

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Новий референдум щодо Brexit завдасть непоправної шкоди політиці уряду консерваторів.

Докладніше...
Вікно в Європу

БОЛГАРІЯ і РУМУНІЯ увійдуть до Шенгенської зони.

Докладніше...
Світ знає правду

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Сенат США поклав відповідальність за вбивство Хашогджі на принца-наступника.

Докладніше...
Коли гроші на вагу

ВЕНЕСУЕЛА. Річна інфляція сягнула майже півтора мільйона відсотків.

Докладніше...
Вже й там АЧС

КИТАЙ. У Пекіні вперше зафіксовано спалах африканської чуми свиней.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Наше військо

Ананаси та еклери — їжа солдатська

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

На Харківщині у військових частинах і навчальних закладах ЗСУ впроваджують нову систему харчування. Якщо раніше старшокурсники Харківського університету повітряних сил і його контрактники віддавали перевагу міським закладам швидкого харчування, так званим фастфудам, то тепер вони тричі на день вибирають страви в їдальні військового вишу.

— ТЕПЕР, після впровадження нової системи харчування, обіди стали смачнішими,— задоволено говорить курсант ХНУПС імені Івана Кожедуба Микола Мороз,— а меню — різноманітнішим.

Начальник їдальні університету — колишній шеф-кухар одного зі столичних ресторанів Оксана Машна пригадує святкове меню для курсантів, складене рівно рік тому до Дня Збройних сил: борщ український, котлета, каша гречана, узвар і хліб. Сьогодні у курсанта є вибір: каша гречана зі шкварками, рис з овочами, зрази м’ясні з грибами, запечені курячі гомілки в майонезі. На перше: суп гречаний та гороховий із копченостями. На десерт фрукти — ананаси, хурма…

Загалом нова система харчування військовослужбовців — це майже 400 продуктів, внесених до каталогу. Завдяки цьому в раціоні бійців з’явилися салати, фрукти, йогурти та різні соки. Меню добирають так, щоб військові отримували денну норму кілокалорій — 4-4,5 тисячі. Для того, щоб нагодувати понад дві тисячі курсантів, 85 працівників їдальні розпочинають куховарити о четвертій ранку, а закінчують робочий день опівночі. Того дня, коли я завітав у їдальню, тільки на обід вони приготували тисячу літрів першої страви, чотири котли по 250 літрів гарніру та ще два котли олів’є. Цей салат дуже полюбляють курсанти. Поки не завезли відповідне кухонне обладнання, начальник університету генерал-майор Олександр Васильович Турінський розпорядивсь, аби продукти для цієї страви кришили вручну. А на десерт того дня курсантам, окрім різної випічки, пропонувалися скибочки ананасів — стиглих, соковитих.

— Тепер роботи у нас значно побільшало,— зазначає О. Машна,— однак робимо її із задоволенням, адже маємо змогу втілювати в життя різні гастрономічні фантазії.

За розпорядженням керівництва навчального закладу, каталог продуктів розданий курсантам. Отож вони можуть порадитися з близькими, друзями чи на курсантських радах, яку страву з нього варто замовити. З’явилася традиція проводити дні національних кухонь. Нещодавно курсанти смакували угорськими стравами, а незабаром скуштують польський суп журек, рецепт якого запропонував один із слухачів.

За словами Олександра Турінського, ще півтора місяця тому курсанти-старшокурсники харчувалися вдома або вибігали в місто, аби пообідати в їдальні, а військовослужбовці-контрактники писали рапорти, аби вартість обідів їм компенсували грошима.

— Тепер усі вони свої рапорти відкликали,— усміхається начальник університету.

Якщо раніше держава витрачала в день на харчі для одного курсанта 63 грн, то тепер 78 грн 90 коп. Різниця нібито не така велика, але зміни від неї разючі. До того ж запроваджена нова система харчування за каталогом продуктів поламала стару, яка роками забезпечувала непогане життя тим, хто перебував ближче до кухні, до грошей, але не годувала курсантів і вояків так, аби вони були ситими і задоволеними.

— На ремонт їдальні ХНУПС передбачено 41 млн грн. Значна частина грошей піде на закупівлю нового обладнання: посудомийну машину, сковороди, котли, техніку. З новим обладнанням ми зможемо готувати не лише торти, а й вишукані тістечка, зокрема еклери,— хвалиться Оксана Машна. — Адже всі хлопці-курсанти — великі ласуни.

На фото автора: обід у ХНУПС імені Івана Кожедуба.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не зможуть виконати обіцянки
Читати
«Борг» платити не треба
Читати
Загрипували
Читати
Iмпорт переважає
Читати
У заручниках
Читати
Крим — корінному народу
Читати
Катастрофа у небі
Читати
«Євробляхи» поступово легалізовують
Читати
Хочуть підвищення
Читати
Реєстрацію спрощено
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове