Архів
П’ятниця,
4 січня 2019 року

№ 1 (19648)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Січень
  • За рубежем
Хвилі протестів

ФРАНЦІЄЮ прокотилась сьома хвиля маніфестацій «жовтих жилетів».

Докладніше...
Стратегічна ротація

НІМЕЧЧИНА очолила сили передового реагування НАТО.

Докладніше...
Південноамериканський Трамп

БРАЗИЛІЯ. Склав присягу новий президент Жаїр Болсонару.

Докладніше...
Прощавай, 500 євро

У ЄВРОПІ відмовляються від банкнот 500 євро.

Докладніше...
Виклик світовій спільноті

ІЗРАЇЛЬ і США офіційно покинули ЮНЕСКО.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Природа і ми

Не бракує корму в годівницях

Ігор ТАБІНСЬКИЙ.

Львівська область.

Сніг узимку — радість для дітей. Лижі, санки… І за вітром з гірки. Важче дорослим: комунальний транспорт працює з перебоями, та й ноги не так упевнено себе на притрушеному тротуарі чи стежці почувають. А що вже казати про диких тварин у лісі. Біла ковдра накрила всю їхню кормову базу — і траву, і листя, і ожинник.

ТА СВІТ не без добрих людей. Ще за місяць до настання зими, тобто з 1 листопада і далі впродовж ста днів, а за потреби й довше, лісівники підгодовують тварин.

У Лешнівському лісництві Бродівського лісгоспу згідно з планом (за кількістю диких тварин) цього року заготували 3,1 тонни сіна, 2 — вівса, 4,5 тонни — кукурудзи в качанах. Щотижня, а коли й двічі на тиждень рятівну поживу доставляють до 18 годівниць. Розвозить її старший єгер Микола Стеблик. А допомагають йому в цьому дві конячки — Лиска і Гніда. Підгодовує єгер оленів, косуль, перепадає й кабанам і птахам.

Микола Стеблик живе неподалік, на краю лісу, так що дає собі раду. Часом зайці, косулі, знаючи добродушний характер чоловіка, можуть і на його город завітати, щось у хазяїна та й випросять у засніжену днину.

На зиму лісництво залишає ще й кормові поля.

— Цього сезону, — розповідає Микола Стеблик, — маємо п’ять гектарів кукурудзяного поля, урожай з якого не збирали, а залишили на зиму дичині.

— До речі, звір охоче харчується на кормових полях, — підхоплює розмову мисливствознавець району Петро Чинадель.

А далі розповідає про деякі нюанси годівлі диких тварин. Мисливствознавці повинні правильно розрахувати необхідну для них кількість кормів. Адже основне завдання — лише підтримати звірів у складний період, а не приручити, перетворивши таким чином на «сачків» і «нахлібників». Зрештою зимовим кормом також регулюється поголів’я.

— Регулюється воно й ліцензіями, — розповідає лісничий Лешнівського лісництва Олег Максим’юк. — Мисливці купують і одноразові картки, і сезонні. Господарство має ліміти на різні види диких тварин.

Принагідно голова районного товариства УТМР Володимир Луговий розповів історію про Путька.

…Якось у лісі працівники натрапили на косулю, що знемагала в браконьєрському капкані. Врятувати її вже не вдалося, підібрали лісники хіба двійко маленьких козенят. Годували молоком, і брат та сестричка росли собі щасливо під пильним людським оком. Та от біда: маленька косуля зламала ногу, і так невдало, що від травми загинула. Самотній братик ураз став неспокійним, навіть агресивним, таким, що його не без натяку на нинішні політичні обставини назвали Путьком. Йому вже рік і дев’ять місяців, і лісники подумують про пару для нього, може, стане врівноваженішим.

Ось цю історію Володимир Луговий часто розповідає мисливцям. Ліцензії на відстріл косуль вони мають, але далеко не в кожного підніметься рука, чи то пак рушниця, пальнути у вигинисту красуню після задушевної історії з Путьком.

На фото автора: старший єгер Микола Стеблик розвішує сіно на кущах, звірі сміливіше його поїдають, аніж з годівниці.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Посилки — по-новому
Читати
Їздили святкувати
Читати
Одержали допомогу
Читати
З пільгами не економлять...
Читати
Відпочинок у зоні
Читати
Кір убиває
Читати
Погода погіршується
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове