П’ятниця, 4 січня 2019 року № 1 (19648)
http://silskivisti.kiev.ua/19648/print.php?n=41073

Справи пенсійні

На запитання «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Мою пенсію отримує за дорученням у поштовому відділенні брат. Чи можна переказати її на його рахунок у банківській установі?»

Пилип БЕЗЛЮДНИЙ.

с. Ліски

Коломийського району

Івано-Франківської області.

 

ВІДПОВІДНО до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсія виплачується щомісяця у строк не пізніше як 25 числа місяця, за який виплачується пенсія, тільки в грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України організаціями, що здійснюють виплату і доставку пенсій, або через установи банків у порядку, передбаченому Кабінетом міністрів України.

Вибір способу доставки пенсійних коштів здійснюється пенсіонером добровільно. Переказ сум пенсій на рахунок пенсіонера в установі банку провадиться органами Пенсійного фонду тільки на підставі заяви пенсіонера.

Законодавством визначено, що заява про виплату пенсії або грошової допомоги подається одержувачем особисто до органу Пенсійного фонду за місцем проживання одержувача або приймається органом Пенсійного фонду від установи уповноваженого банку. Заяви приймаються за умови пред’явлення паспорта громадянина України або іншого документа, що посвідчує особу і підтверджує її вік, і документа, визначеного законодавством, для з’ясування місця її проживання, і реєструються в установленому порядку.

Також законодавством передбачено можливість виплати пенсії за довіреністю, порядок оформлення і строк дії якої визначається законом.

Заява про виплату пенсії за довіреністю, термін дії якої більш як один рік, через кожен рік дії такої довіреності подається пенсіонером особисто або його законним представником до органу, що призначає пенсію, за місцем перебування на обліку як одержувача пенсії.

Переказ пенсії на рахунок довіреної особи законодавством не передбачено.

 

«Мені було призначено пенсію 2008 року в розмірі 2 954,32 грн. На той час курс гривні стосовно долара США був 1:8. Тобто 2000-го розмір моєї пенсії становив 369,29 долара США. Сьогодні у зв’язку зі зростанням курсу моя пенсія у перерахунку на долари США — 105,61 (1:28). Чому мені виплачують пенсію у гривнях, а не в будь-якій іншій валюті?»

Клим ТХІР.

с. Березівка

Гребінківського району

Полтавської області.

 

ВІДПОВІДНО до статті 99-ї Конституції України, грошовою одиницею України є гривня.

Указом Президента України від 25.08.1996 № 762 «Про грошову реформу в Україні» визначено, що виплата заробітної плати, стипендій, пенсій, допомог, інших грошових виплат населенню з 2 вересня 1996 року здійснюється лише у гривнях. У зв’язку із цим ви отримуєте пенсію в національній валюті України — гривні.