|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
Пост здоров’яCторінку підготував Микола ЮРЧИШИН. |
Версія для друку До списку статтей
Гастрит: симптоми, лікування, профілактика Розмову вів Микола ЮРЧИШИН. Фото автора. На запалення слизової оболонки шлунка, себто гастриту, у нас в країні страждає майже половина дорослого населення. Докладніше про цю хворобу у розмові із завідувачем першого хірургічного відділення Київської міської клінічної лікарні № 15 кандидатом медичних наук В. Г. ЯЦЕНТЮКОМ. — Віталію Григоровичу, чому у людини виникає ця патологія? — Гастрит зазвичай — наслідок неправильного харчування. Спонукати його появу може і стрес. Причому не обов’язково сильне нервове потрясіння — гастрит і виразка провокуються як разовим, так і тривалим хронічним стресом. Це призводить до спазмів судин, що живлять слизову шлунка, і вона починає запалюватись. Запалення може розпочатись і через зниження кислоутворювальної функції, нестачу соляної кислоти. Адже вона є не лише подразнювальним агентом, а й забезпечує захист слизової оболонки від різноманітних накопичених бактерій. Мікроорганізми завжди мешкають у людському тілі, а при ослабленні захисту швидко розмножуються і спричиняють захворювання. Також може спровокувати гастрит і підвищена секреція соляної кислоти — у такому разі вона сама відіграє роль шкідливого чинника. Захворювання іноді виникає і при нормальному рівні кислотності, якщо спрацьовують інші причини: тривалий прийом препаратів, що подразнюють слизову оболонку шлунка (наприклад аспірин), дефіцит заліза, вітаміну В12 тощо. — Які симптоми гастриту? — Зазвичай люди скаржаться на печіння «під ложечкою», відрижку, почуття переповнення в животі, слабкість, різні болі, запаморочення. При підвищеній або нормальній секреторній функції захворювання супроводжується печією і закрепами, а при зниженій — нудотою і блюванням, проносами, здуттям живота. На хронічний гастрит указують печія, відчуття переповненості шлунка після легкої трапези, відрижка, проблеми з випорожненням. Коли такі симптоми минають швидко, їм звичайно не надають значення. Однак брати до уваги треба все і вчасно звертатися до медиків. — З чого починається лікування гострого гастриту? — З очищення шлунка і кишківнику, щоб усяка «гидота» не продовжувала своє хвороботворне діло. Цю нескладну процедуру можна виконати практично у будь-яких умовах. При сильних болях призначають болезаспокійливі препарати, але приймати їх постійно не слід і, звісно, курс прийому потрібно узгодити з лікарем. Для припинення проносу можуть бути використані симптоматичні засоби, але тільки після того, як лікар упевниться, що причина розладу шлунка не інфекція. Якщо ж недугу викликали хвороботворні мікроорганізми, потрібні відповідні антибіотики. Наголошую ще раз: зробити адекватне призначення може тільки лікар! — А як бути із харчуванням? — Перші один-два дні пацієнту з гастритом рекомендується утримуватися від прийому їжі. Спрагу (за відсутності блювання) можна тамувати невеликими порціями неміцного чаю або мінеральної води типу «Боржомі», але неодмінно без газу. На другий-третій день дозволяється нежирний бульйон, слизовий суп, манна і протерта рисова каші, киселі. Потім хворого переводять на так званий «перший стіл», а через шість-вісім днів — на звичайне харчування. Але, звісно, з розумними обмеженнями. Смажене, копчене, гостре, жирне дозволяється у геть незначних кількостях. Свіжі овочі та фрукти теж уживають невеликими порціями, адже клітковина, що в них міститься, подразнює шлунково-кишковий тракт. Перевагу віддають «ніжним» дарам садів і городів — персикам, абрикосам, бананам, помідорам, очищеним від шкірки, а ще — тушкованим овочам, компотам. — Чи існують профілактичні заходи? — Профілактика гастриту зводиться до раціонального харчування (його основний принцип простий: з’їсти все неможливо, тому переїдати безглуздо), суворого санітарно-гігієнічного нагляду на підприємствах громадського харчування, а також нашої особистої гігієни. Тож недопущення хвороб «брудних рук» плюс вищезазначені заходи практично не залишать шансів гострому гастриту. — А коли гастрит недолікований? — Повторний уплив хвороботворного агента або занадто вільний підхід до дієти після стихання проявів гострого запалення слизової шлунка можуть призвести до хронічного гастриту. Серед основних його чинників — «підривна діяльність» бактерії хелікобактер пілорі (яка так само є причиною виразкової хвороби), «нервове» порушення функції шлунка, що виникає внаслідок тривалого перенапруження або перевтоми. А ще — як недоїдання, так і переїдання, надмірне вживання солодкого, нестача білків і вітамінів, нерегулярний прийом їжі, харчування всухом’ятку, зловживання кавою, малорухливий спосіб життя та стреси. Чинником ризику вважається також пристрасть до надмірно гарячих або дуже холодних напоїв та їжі. Має значення і кислотність шлункового соку (цей показник визначають у лікарні чи поліклініці, зробивши спеціальний аналіз). Як підвищена, так і знижена, вона може спровокувати запалення слизової оболонки шлунка. Особливо важливо враховувати цей фактор, вибираючи методи лікування. — Чи завжди хронічний гастрит призводить до виразки шлунка? — Хронічний гастрит — сприятливий ґрунт для розвитку виразкової хвороби, боротися з якою значно складніше, для виникнення рубцевих змін у стінках і сфінктерах шлунка, утворення поліпів. Можливий навіть розвиток злоякісних пухлин. Саме тому гастрит слід лікувати навіть у тому разі, коли болі несильні. Але ще раз наголошую, займатися самолікуванням неприпустимо — якщо помилитися з призначенням ліків (у тому числі й «нешкідливих» трав), то стан погіршиться і лікарям доведеться докласти багато зусиль, аби виправити ситуацію. Розрізняють навіть дієти, які рекомендуються при гастриті для пацієнтів із різною кислотністю. Так, при підвищеній вона повинна включати варене м’ясо і рибу, білий хліб, молочні супи, каші, протерті овочі та фрукти, нежирні варені ковбаси. Протипоказані концентровані бульйони, спеції, з обережністю слід споживати кислі фрукти і соки, кефір, ацидофільне молоко. При гастриті зі зниженою кислотністю бульйони і м’ясні супи, навпаки, є обов’язковим, «сокогінним» компонентом дієти. М’ясо і рибу радять уживати у вигляді котлет, дозволяються нежирна шинка, оселедець, соуси, яйця, масло, сир. Рекомендуються і кисломолочні напої. А от свіже молоко продукт у цьому разі не бажаний. Дієту призначають на два-три місяці після затихання гострих проявів. Якщо хворий сумлінно дотримувався рекомендацій, то надалі зможе повернутися до улюблених страв. Хоча в усьому треба знати міру. Версія для друку До списку статтей |