Архів
П’ятниця,
8 лютого 2019 року

№ 11 (19658)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Вигідне вівчарство

ТВАРИННИКАМ-ПОЧАТКІВЦЯМ можна випробувати себе у сфері розведення нутрій або курей, гусей чи іншої птиці. А тим, хто відчув упевненість у своїх силах, варто узятися за більш трудомісткі справи, скажімо, розведення овець. Велика частина отриманих від них продуктів — м’ясо, молоко, вовна, жир і шкура — йде в обробку.

Розводити овець вигідно, до того ж не так уже й клопітно. Для їх утримання не потрібно зводити ґрунтовні споруди, оскільки ці тварини мають природний захист — вовну. Суворий клімат навіть сприяє активному росту овечої шуби. Вівці — стадні тварини, здебільш тримаються разом. Але ось хорошою пам’яттю вони не можуть похвалитись, тому для їх випасу потрібен пастух.

Досвідчені господарі в стадо впроваджують кількох кіз, які на відміну від овець чудово пам’ятають дорогу додому. Пастух сприймається тваринами в ролі ватажка, тому йому всі підкоряються. Вночі й у негоду вівці можуть перебувати в кошарі. Тут необхідно облаштувати годівниці й напувалки. На підстилку варто запастися соломою. Кошара повинна обов’язково провітрюватися, але протяги становлять загрозу здоров’ю овець.

Літній раціон годівлі суттєво відрізняється від зимового. У теплу пору року тварини знаходять собі пашу на луках. Взимку їм потрібні сіно, висівки, деякі овочеві культури, силос, мінеральні речовини та злакові корми. Все це можна заготувати про запас восени, купити на сільськогосподарських ринках або підприємствах. Напувати тварин слід кілька разів на добу. За один раз вівця може випити близько 0,5 літра. Протягом дня тварини не вимагають до себе постійної уваги, а прибуток від них вельми пристойний.

Дохід від розведення овець одержують навіть від не дуже великої їх кількості, скажімо трьох голів.

Одна тільки самичка протягом року може двічі окотитися, при цьому за один раз привести від одного до п’яти ягнят.

Якщо ж є бажання організувати бізнес з великим розмахом, то поголів’я слід збільшити.

Вирощуючи овець лише один рік, можна збільшити поголів’я вдвічі. Тобто рівно через рік ваші вкладення будуть виправдані, й після цього терміну почнете пожинати плоди своєї діяльності. Продаж м’яса має свої умови — кількість партії (оптова), жива вага або вже готові туші. В кожної категорії свої нюанси та ціна.

Не зайве знати особливості цієї домашньої живності.

Так, наприклад, овець не можна пасти під час дощу, бо шерсть намокає і довго залишається вологою, що призведе до хвороби або й загибелі тварин.

У великій пошані романівська порода овець, самиці якої за один приплід народжують зазвичай п’ятеро ягнят. Їх до 3-місячного віку слід годувати молоком, а опісля починати підгодовувати сіном та комбікормом. І через нетривалий час ягнят уже пускають пастися з усією отарою.

Якщо молодняк планується для забою, то краще його реалізовувати у віці 4-10 місяців. Коли ж необхідно отримати потомство, то, нагадаємо, ярчуки стануть дорослими у 12-18 місяців. Стригти руно з овець можна протягом 20 років.

Версія для друку          До списку статтей

ЯКЩО під час осіннього обрізування винограду ви заготували лозу потрібних вам сортів, то вже пора почати вирощувати майбутні кущики. Це не так і складно, а ми опишемо, як робиться укорінення, які чубуки мають більший шанс на життя, і далі поетапно. Існує чимало методів пророщування, але опишемо найпростіші з них. Головне — забезпечити утворення корінців, а вже потім розвиток пагінця з верхньої бруньки.

Час летить дуже швидко. Здається, зима ще повністю у своїх правах, та вже нині птахівникам-любителям варто замислитися над тим, хто буде мешкати в їхньому дворі після настання теплих днів. Отож мова піде, як вивести курчат без квочки у досить-таки примітивному інкубаторі.

Дедалі ширше на городах приживаються рідкісні культури, які урізноманітнюють наш стіл. Приміром, скорцонера, яку ще називають чорним, або солодким, коренем, є гарною альтернативою моркві. До того ж це багаторічник, чудово переносить зимівлю. У їжу вживають корінь і листя. Агротехніка — в наступному номері.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове