Архів
П’ятниця,
8 лютого 2019 року

№ 11 (19658)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Бучне міждержавне розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд таємно обговорив план відтермінування Brexit.

Докладніше...
Територіальний компроміс

КОСОВО може віддати Сербії частину своєї території в обмін на визнання свого суверенітету.

Докладніше...
Хто легітимніший?

ВЕНЕСУЕЛА. У країні встановилося двовладдя: нею керують два президенти.

Докладніше...
Бізнес переважив політику

АВСТРІЯ заявила про завершення будівництва близько 600 км «Північного потоку-2» дном Балтійського моря.

Докладніше...
Поповнення у НАТО

МАКЕДОНІЯ і Північноатлантичний блок підписали протокол про вступ республіки до альянсу.

Докладніше...
Нові кроки назустріч

ПІВНІЧНА КОРЕЯ і США домовилися про другий міждержавний саміт.

Докладніше...
В очікуванні вакцини

У КИТАЇ взялися за розробку вакцини проти африканської чуми свиней.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Шість місяців у рейдерській облозі

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Камера зафіксувала один із нападів «тітушок» на «Росток-Холдинг».

Чи не найбільша агрокомпанія Чернігівщини — ТОВ «Росток-Холдинг» — уже півроку зазнає систематичних рейдерських атак. Про це на повен голос заявляють акціонери товариства та працівники, яким завдано моральної і матеріальної шкоди від «гібридних» методів тиску.

Під ударом

ЗЕМЕЛЬНИЙ банк «Росток-Холдингу» — 56 тисяч гектарів. Основні потужності компанії розташовані в Ічнянському та Новгород-Сіверському районах, частина — у Глухівському (Сумська область). Головними акціонерами є Віктор Купавцев та Віктор Кияновський. Група компаній займається рослинництвом, має потужні тваринницькі ферми. Сумарна кількість поголів’я ВРХ, згідно з останніми даними, становить 2,3 тисячі голів, із них понад тисяча — це фуражні корови. Базова порода — голштинська (молочна) із середньорічним надоєм 8,3 тисячі літрів молока.

Проблеми у «Росток-Холдингу» почалися торік 17 липня, коли громадянин Яків Грибов подав у Харкові позов за фактом шахрайства проти одного з акціонерів — Віктора Купавцева. Відтак на підприємствах почались масові обшуки з участю поліцейських та співробітників СБУ з виїмкою документів, арештом майна, посівів і зерна.

За клопотанням Грибова ведення справи прокуратура передала в Харківську область — нібито «через недовіру бізнесмена до слідчих органів центральних областей». Утім, згодом стало ясно, що причина у зовсім іншому — саме там знайшлися прокурори і судді, готові виносити «потрібні» рішення з численними порушеннями законодавства (опосередковано про замовний характер переслідування може свідчити такий факт: за увесь час слідчі жодного разу не викликали так званих підозрюваних, тобто акціонерів, на допит).

Торік у жовтні рішенням Харківського районного суду було накладено арешт на корпоративні права, зерно і нерухомість усіх 17 підприємств, що входять до холдингу, — робота компанії фактично паралізована. Кілька місяців юристи «Росток-Холдингу» боролись за відновлення діяльності, і частково їм це вдалося. Що й спонукало конкурентів до агресивних дій.

Засобами не гребують

ВТРЕТЄ від початку року компанія «Росток-Холдинг» зазнає озброєного нападу «тітушок». Спочатку три десятки молодиків зі зброєю заблокували головний офіс компанії в Києві. Тоді пролилась перша кров хліборобів, однак із допомогою поліцейських спецпризначенців приміщення компанії вдалося очистити від сторонніх осіб.

Удруге напад молодиків стався вже на території Ічнянського району Чернігівщини. 21 січня два десятки озброєних «спортсменів» зупинили вантажівку з вибракуваною худобою, яку саме вивозили з комплексу Ічнянського кластеру на забій.

— Це звичайна процедура у тваринництві, — коментує директор Микола Копил. — Поголів’я не є нерухомим майном, а отже, не перебуває під арештом. Вся дозвільна документація у нас є. Однак на пункті пропуску «тітушки» зупинили автомобіль і відкрили вогонь. Крім того, побили одного з працівників. Почувалися вони при цьому досить вільно.

За словами управляючого, поліція та співробітники СБУ, які прибули на місце події, не перешкоджали молодикам. Іще до приїзду правоохоронців «тітушки» завантажили всю худобу в авто й вивезли у невідомому напрямку.

Через п’ять днів після інциденту, 26 січня, близько шостої ранку до воріт підприємства ТОВ «Комбікормник», що у складі агрохолдингу, приїхало зо три десятки озброєних невідомих осіб спортивної статури. За словами власників, «тітушки» заблокували підприємство й не пропускали нікого на територію. Агресивні молодики почали зрізати замки на елеваторі, аж доки їм не стали на заваді працівники підприємства та один з акціонерів «Росток-Холдингу» — Віктор Кияновський.

Зав’язалась сутичка, внаслідок якої постраждали четверо людей, зокрема й генеральний директор Микола Копил — проти них молодики застосували газ. Близько 15:00 «тітушки», наче по команді, швидко сіли в машини й полишили територію елеватора.

НАБУ розбереться?

ЗА ФАКТАМИ вчинення злочинів Віктор Кияновський направив депутатський запит керівникові УМВС України в Чернігівській області Едуарду Альохіну.

— Ми є однією з найбільших аграрних компаній в Україні. Попри ситуацію, яка склалася через потужну рейдерську атаку, вчасно розраховуємося з працівниками, власниками паїв, сплачуємо податки, — розповідає Віктор Павлович. — Вкотре звертаємося до Президента України, генерального прокурора та омбудсмена з проханням втрутитись і допомогти відновити справедливість. Ми хочемо якомога швидше повернутися до нормального режиму роботи. Адже попереду — весняна посівна кампанія. За нами 2000 працівників та їхні сім’ї.

На переконання Віктора Купавцева, рейдери хочуть паралізувати збір урожаю, приблизну вартість якого оцінюють у 50 мільйонів доларів. Глобальна мета — позбавити акціонерів права власності й захопити підприємство вартістю 130 мільйонів доларів.

Нині ситуацію, що склалася навколо рейдерського захоплення «Росток-Холдингу», вивчає Національне антикорупційне бюро. Там відкрили два кримінальних провадження за фактом зловживання службовими повноваженнями і спроби привласнення активів групою осіб.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Офіційний старт монетизації
Читати
Гальмо — олігархія
Читати
Пориваємо зі «співдружністю»
Читати
«Захист» — на третину
Читати
Боржників поменшало
Читати
Скільки заробляємо
Читати
«Солодкі» квоти вичерпано
Читати
Легалізація або конфіскація
Читати
Погана звичка все ще прибуткова
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове