Архів
П’ятниця,
8 лютого 2019 року

№ 11 (19658)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Бучне міждержавне розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд таємно обговорив план відтермінування Brexit.

Докладніше...
Територіальний компроміс

КОСОВО може віддати Сербії частину своєї території в обмін на визнання свого суверенітету.

Докладніше...
Хто легітимніший?

ВЕНЕСУЕЛА. У країні встановилося двовладдя: нею керують два президенти.

Докладніше...
Бізнес переважив політику

АВСТРІЯ заявила про завершення будівництва близько 600 км «Північного потоку-2» дном Балтійського моря.

Докладніше...
Поповнення у НАТО

МАКЕДОНІЯ і Північноатлантичний блок підписали протокол про вступ республіки до альянсу.

Докладніше...
Нові кроки назустріч

ПІВНІЧНА КОРЕЯ і США домовилися про другий міждержавний саміт.

Докладніше...
В очікуванні вакцини

У КИТАЇ взялися за розробку вакцини проти африканської чуми свиней.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Стимулюватимуть грошима

Марина ТІШКОВА.

У вівторок, 5 лютого, розпочалася десята сесія Верховної Ради восьмого скликання. Вона «довга», триватиме до 12 липня. Загалом протягом перших двох пленарних днів розглянуто сім проектів законів та постанов, однак жодного закону не ухвалено.

ВІДКРИВАЮЧИ сесію, Голова ВР А. Парубій нагадав колегам, що парламент чекає велике випробування — виборчий сезон. І в умовах «політичної турбулентності» слід законодавчо забезпечити втілення пріоритетів: захистити незворотність європейського вибору, закріпити в Конституції рух до членства в НАТО та в ЄС, зміцнювати сферу національної безпеки та оборони, захищати інформаційний простір від атак агресора і утвердити українську мову (саме так, адже, на жаль, у державі Україна державна мова поважається далеко не всіма). В цьому руслі, наголосив А. Парубій, і працюватиме парламент, й закликав колег, особливо керівників фракцій, ставити інтереси держави вище особистих амбіцій.

Зауваження, звісно, дуже слушні, однак на депутатів, поглинутих передвиборними пристрастями, вони не справили жодного враження. Законотворчий доробок скупий. Відразу ж традиційно «забуксували» на розгляді проекту порядку денного сесії. Щоб порятувати пленарний день, почали розглядати «пакет» із двох постанов зі змінами до механізму фінансового заохочення молодих науковців. Як зазначили у профільному комітеті, з 2007-го щорічно присуджується 20 премій Верховної Ради найперспективнішим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок у розмірі 20 тисяч гривень кожна. Також 30 молодим докторам наук надаються іменні стипендії ВР по дві тисяч гривень щомісяця. Оскільки в сучасних фінансових реаліях ці гроші не є достатнім стимулом для перспективних дослідників залишатися працювати на Батьківщині, ухвалено рішення підвищити премію до 60 прожиткових мінімумів (орієнтовно 110 тисяч гривень), а кількість її отримувачів збільшити до 30. Щомісячна стипендія сягатиме п’яти прожиткових мінімумів (близько 9,5 тисячі гривень). Вік докторів наук, які можуть претендувати на одержання як першого, так і другого фінансового заохочення, підвищено до 40 років.

Пріоритетним для цієї сесії є президентський законопроект про внесення змін до Конституції у частині закріплення стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС і НАТО, який мають розглянути у другому читанні. У багатьох політичних експертів є сумніви, що для цього набереться необхідна конституційна більшість — 300 голосів. Водночас у Президента Петра Порошенка інша думка: днями в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV він висловив упевненість, що законопроект буде ухвалений. «Двічі Верховна Рада підтримала закріплення у Конституції курсу на ЄС і НАТО, і два рази це було більше 300 голосів», — випромінює оптимізм Глава держави.

Докладніше про закінчення першого пленарного тижня 10-ї сесії — в наступному номері.

Коли верстався номер, стало відомо, що за проект закону про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору) № 9037 на ранковому засіданні Верховної Ради проголосували 334 обранці. У залі під час голосування був присутній Президент України.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Офіційний старт монетизації
Читати
Гальмо — олігархія
Читати
Пориваємо зі «співдружністю»
Читати
«Захист» — на третину
Читати
Боржників поменшало
Читати
Скільки заробляємо
Читати
«Солодкі» квоти вичерпано
Читати
Легалізація або конфіскація
Читати
Погана звичка все ще прибуткова
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове