![]() |
|
|
||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
Пост здоров’яCторінку підготував Микола ЮРЧИШИН. |
Версія для друку До списку статтей
«Коктейль» для підшлункової залози Любов САЛІЙ, фітотерапевт. Чи можна оздоровити підшлункову залозу за підвищеного рівня цукру? Такі запитання до лікарів не поодинокі. РІВЕНЬ цукру в крові підвищується в разі браку або часткової нестачі гормону підшлункової залози — інсуліну. Щоб запобігти розвитку цукрового діабету й оздоровити підшлункову залозу, раджу приділити особливу увагу дієті. Без її дотримання лікування буде неефективне. Передусім треба обмежити вживання цукру та жирів і водночас збільшити в раціоні частку сирих фруктів та овочів. А також вживати якомога більше продуктів, багатих на вітаміни групи В, бо вони сприяють утворенню інсуліну. Найбільше їх у кислому молоці, дріжджах, паростках пшениці, висівках, цілих зернах. А ще харчовий раціон неодмінно має бути наповнений мікроелементами, сіркою й нікелем. На них багаті капуста, хрін, часник, цибуля, редис, ріпа, спаржа, крес-салат, гарбуз, морква, стручки бобів, аґрус, сливи, інжир, мигдаль, огірки, суниці, яєчний жовток, салат-латук, буряки, горіхи та кисломолочні продукти. Здатність збільшувати утворення інсуліну має й цинк, який у великій кількості міститься в буряках, пророслій пшениці та висівках. Для оздоровлення підшлункової залози й лікування на початкових стадіях цукрового діабету поряд із дієтою важлива роль належить фітотерапії. Здатність знижувати рівень цукру в крові мають брусниці, суниці лісові, золототисячник, лавр благородний, лопух, горіхи волоські, бруньки бузку, софора, чорниці, шовковиці, шипшина. Корисний буде й такий збір: трава козлятнику (галеги), листя кропиви, стулки квасолі та корінь кульбаби, взяті порівну. Звечора столову ложку подрібненої сировини залити 500 мл води. Кип’ятити п’ять хвилин, настояти ніч, уранці відцідити й пити по третині склянки чотири рази на день у теплому вигляді за 10 хвилин до їди. Гарний оздоровчий ефект дає відвар коріння кульбаби та трави вівса посівного (1:1), багатого на вітаміни, зокрема групи В. Рецепт приготування такий, як і попередній, але випити відвар треба невеликими порціями протягом дня. Так само готують і один із відомих засобів — чай зі стулок бобових. Корисний діабетикам і ранковий «коктейль»: столову ложку гречаних крупів перемолоти на млинку для кави, отриманий порошок усипати у склянку кефіру, перемішавши, випити. Успішним у лікуванні цукрового діабету та для підтримання підшлункової залози є й збір трав, що складається з 10 лікарських рослин, зокрема добре відомого коріння оману. Коріння й кореневища рослини містять полісахарид інулін, за своєю дією подібний до гормону підшлункової залози — інсуліну. Версія для друку До списку статтей |