Архів
Вівторок,
12 березня 2019 року

№ 20 (19667)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Кажуть, криза минула

В ЄВРОСОЮЗІ оголошено про закінчення міграційної кризи.

Докладніше...
Новий рівень сил реагування

У ЛАТВІЇ почав роботу штаб Північної дивізії НАТО.

Докладніше...
Налагоджують відносини

ІРАН. Президент Хасан Рухані прибув до Іраку з першим офіційним візитом.

Докладніше...
Знеструмлення країни

У ВЕНЕСУЕЛІ сталося наймасш-табніше в історії країни відключення від енергопостачання.

Докладніше...
Парад референдумів

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Шотландія ініціює референдум про її незалежність від Сполученого Королівства після Brexit.

Докладніше...
І в нас би так

ФІНЛЯНДІЯ. Через зірвані соціальні реформи уряд пішов у відставку.

Докладніше...
Ніхто не вижив

В ЕФІОПІЇ розбився пасажирський літак Boeing 737 Ефіопських авіаліній.

Докладніше...
Народний протест

АЛЖИР. Понад мільйон алжирців узяли участь в антипрезидентській маніфестації у столиці.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Вибори-2019

Процес триває

Зенон МИХЛИК.

Хмельниччина нещодавно згадувалася у заяві Служби безпеки України про викриту виборчу піраміду, яка під керівництвом народного депутата діяла в низці областей. Мета — гарантувати перемогу одному із кандидатів у президенти. Під час брифінгу представник спецслужби повідомив, що на підкуп виборців, зокрема в Хмельницькій області, планувалось витратити три мільйони гривень. Тривають слідчі дії в рамках відкритого кримінального провадження.

ДЛЯ ВИБОРІВ президента України на Хмельниччині створено сім окружних виборчих комісій, у яких працюють 252 особи, що представляють 37 кандидатів. Майже чверть із них має попередній досвід роботи у виборчих комісіях.

Активізувала свою роботу й Громадянська мережа «ОПОРА»: спостерігає за перебігом передвиборної кампанії в області, фіксує порушення. За словами координатора мережі за виборами у Хмельницькій області Андрія Попика, вони поки що незначні, проте трапляються часто. Наприклад, Анатолія Гриценка рекламували білборди у Шепетівці, Славуті та Хмельницькому без вихідних даних. Тобто на рекламних щитах були відсутні відомості про установу, що здійснила друк реклами, тираж, а також інформація про осіб, відповідальних за випуск продукції та її замовника.

Агітацію у стінах навчальних закладів спостерігачі вже охарактеризували помітною тенденцією цієї виборчої кампанії. Такі випадки зафіксували у Віньковецькому районі та в обласному центрі. Не залишилася поза увагою й така картина: автомобілі для сільських амбулаторій керівництво краю урочисто передавало… декілька разів. Хіба це не ознака порушення адмінресурсом принципу рівних можливостей кандидатів?

— Про конкретні факти порушення виборчої агітації правоохоронні органи склали п’ять протоколів, але судових рішень іще нема, — повідомив на прес-конференції Андрій Попик.

У найближчих планах активістів пересвідчитись, чи забезпечується виборче право особам, котрі перебувають у місцях позбавлення волі. Планами щодо відвідин таких установ на Хмельниччині поділився із журналістами громадський омбудсмен мережі «ОПОРА» Володимир Гарієвський.

У Тернопільській області, сигналізує місцева координаторка спостереження Громадської мережі «ОПОРА» Ольга Галушка, при розміщенні політичної агітації закон уже порушили представники семи кандидатів на пост президента України: Анатолія Гриценка, Ольги Богомолець, Олександра Шевченка, Олега Ляшка, Юлії Тимошенко, Руслана Кошулинського та чинного Глави держави Петра Порошенка. Матеріали поширювалися без вихідних даних, але «мали ознаки відомостей про цих персон». Спостерігачі це фіксували, телефонували у поліцію або безпосередньо зверталися туди із заявами і фото-, відеодоказами.

Начальник Головного управління Нацполіції у Тернопільській області Олександр Богомол відреагував на слова громадської активістки під час брифінгу в місцевому прес-клубі:

— Було у нас кілька цікавих заяв про підкуп виборців. Здебільшого телефонували аноніми. Казали, що начебто підкуповують людей представники органів місцевого самоврядування, пош-тарі, окремі громадяни… Звернення перевіряли, однак вони не підтвердились.

Але генерал пообіцяв посилити контроль. Надто в день виборів, щоб, бува, не використовувалися голоси громадян, котрі на той час перебуватимуть за межами України. Каже, з’ясувати це технічно можливо — є доступ у режимі он-лайн до бази даних про перетин кордону.

А ось поліцейські на Буковині, повідомила їхня прес-служба, спільно з експертами Громадянської мережі «ОПОРА» вдосконалюють методи розслідування кримінальних злочинів у сфері виборчого законодавства. Зокрема, на організованому тренінгу розглянули різні види правопорушень, які можуть виникати на кожному етапі виборчого процесу. Експерти акцентували увагу правоохоронців на важливості збору якісної доказової бази, щоб суди могли справедливо покарати порушників виборчого законодавства. Кожному учасникові навчань «ОПОРА» презентувала спеціально розроблені «Методичні матеріали для слідчих Національної поліції», де викладені алгоритми документування злочинів, передбачених виборчими статтями Кримінального кодексу України.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гірка неволя
Читати
Нагорода видатним
Читати
Вище і вище
Читати
Весняна негода
Читати
Жалійтеся деінде
Читати
I це тільки офіційно
Читати
Приваблюють «варягів»
Читати
Тепер буде дві
Читати
Лютневий рекорд
Читати
Атаки на пресу
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове