Архів
Вівторок,
12 березня 2019 року

№ 20 (19667)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Кажуть, криза минула

В ЄВРОСОЮЗІ оголошено про закінчення міграційної кризи.

Докладніше...
Новий рівень сил реагування

У ЛАТВІЇ почав роботу штаб Північної дивізії НАТО.

Докладніше...
Налагоджують відносини

ІРАН. Президент Хасан Рухані прибув до Іраку з першим офіційним візитом.

Докладніше...
Знеструмлення країни

У ВЕНЕСУЕЛІ сталося наймасш-табніше в історії країни відключення від енергопостачання.

Докладніше...
Парад референдумів

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Шотландія ініціює референдум про її незалежність від Сполученого Королівства після Brexit.

Докладніше...
І в нас би так

ФІНЛЯНДІЯ. Через зірвані соціальні реформи уряд пішов у відставку.

Докладніше...
Ніхто не вижив

В ЕФІОПІЇ розбився пасажирський літак Boeing 737 Ефіопських авіаліній.

Докладніше...
Народний протест

АЛЖИР. Понад мільйон алжирців узяли участь в антипрезидентській маніфестації у столиці.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Урожай-2019

«Нахлібників» аж надто

За інформацією Держпродспоживслужби.

На початок березня погодні умови звітного періоду характеризувалися плюсовими показниками вдень та незначними приморозками вночі. Переважала хмарна та малохмарна погода. Опади відмічались у вигляді дощу та мокрого снігу. Майже кожного дня спостерігалися тумани та імла. Негативних явищ, які становили б загрозу посівам озимих культур, не спостерігалося.

СТАН посівів озимих культур характеризується переважно як добрий та задовільний, проведено ІІ тур відбору монолітів озимини для визначення життєздатності рослин. У західних, центральних та південних регіонах танення снігу призвело до затоплення 20-60% нір мишоподібних гризунів, особливо у місцях пониженого рельєфу (Закарпатська, Луганська, Полтавська, Хмельницька та інші області). Популяція гризунів пригнічена та характеризується низькими показниками життєдіяльності. Лише у прикрайових смугах окремих полів Вінницької, Волинської, Київської, Херсонської, Чернівецької областей дещо підвищена, зокрема в озимині — чотири-п’ять, у багаторічних травах — п’ять-десять жилих колоній на гектар.

Надалі розвиток мишоподібних гризунів залежатиме від погодно-кліматичних умов, сприятливе поєднання яких зумовлюватиме збільшення чисельності та шкідливості ссавців.

Агрокліматичні умови звітного періоду в південних, центральних, подекуди західних областях переважно на добре розвинених посівах озимих пшениці, ячменю та жита посприяли тому, що борошниста роса, септоріоз, кореневі гнилі розвивалися слабко, збудники цих хвороб збереглися на 2-6% рослин. В осередках Київської, Полтавської, Черкаської, Чернігівської областей на 3-6, макс. 10% (Волинська обл.) рослин озимини розвивається снігова пліснява.

За потепління через високий рівень ураженості озимини можливий масовий розвиток хвороб. Тому ефективним заходом оздоровлення рослин та поліпшення стану посівів буде ранньовесняне боронування з прикореневим підживленням мінеральними добривами. Обов’язкове і протруювання насіння за два-три тижні до сівби препаратами різного спектра фунгітоксичної дії та рівня захисної спроможності стосовно комплексу хвороб.

Повсюди спеціалісти фітосанітарної безпеки проводять обстеження зерносховищ та складських приміщень усіх форм власності на наявність комірних шкідників. Так, в окремих партіях продовольчого і фуражного зерна у Кіровоградській, Тернопільській областях виявлені комірні довгоносики, борошняний хрущак, кліщі, гороховий зерноїд. При виявленні зараженості зерна шкідниками проводять обов’язкове знезараження збіжжя шляхом фумігації дозволеними фумігантами.

За оперативною інформацією, на 1 березня 2019 року забезпеченість сільгосппідприємств засобами захисту рослин для проведення робіт із захисту посівів сільськогосподарських культур збільшилась і становить понад 17,5 тис. тонн пестицидів, або 57% до потреби, в І півріччі поточного року, в тому числі 11,6 тис. тонн гербіцидів, або 58% до потреби, що на рівні аналогічних показників минулого року. Забезпеченість сільгоспвиробників препаратами для передпосівної обробки насіння ярих культур урожаю поточного року майже повна і становить 587 тис. тонн, або 95% до потреби в протруйниках насіння.

Захист сільськогосподарських угідь від мишоподібних шкідників проведений на площі 829 тис. га (в 2017 р. — 639 тис. га), з яких озимих зернових культур оброблено 523 тис. га (в 2017 р. — 422 тис. га).

Наймасштабніше захист сільгоспугідь від мишоподібних гризунів проведений в господарствах Тернопільської (139,2 тис. га) та Хмельницької (133 тис. га) областей. Також за тиждень збільшилися обсяги оброблених площ від мишоподібних гризунів у Херсонській (до 113 тис. га), Одеській (до 100 тис. га) та Запорізькій (до 66,4 тис. га) областях. Хімічними родентицидами оброблено 714 тис. га, біологічними — 83 тис. га сільгоспугідь.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гірка неволя
Читати
Нагорода видатним
Читати
Вище і вище
Читати
Весняна негода
Читати
Жалійтеся деінде
Читати
I це тільки офіційно
Читати
Приваблюють «варягів»
Читати
Тепер буде дві
Читати
Лютневий рекорд
Читати
Атаки на пресу
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове