Архів
Вівторок,
12 березня 2019 року

№ 20 (19667)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Кажуть, криза минула

В ЄВРОСОЮЗІ оголошено про закінчення міграційної кризи.

Докладніше...
Новий рівень сил реагування

У ЛАТВІЇ почав роботу штаб Північної дивізії НАТО.

Докладніше...
Налагоджують відносини

ІРАН. Президент Хасан Рухані прибув до Іраку з першим офіційним візитом.

Докладніше...
Знеструмлення країни

У ВЕНЕСУЕЛІ сталося наймасш-табніше в історії країни відключення від енергопостачання.

Докладніше...
Парад референдумів

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Шотландія ініціює референдум про її незалежність від Сполученого Королівства після Brexit.

Докладніше...
І в нас би так

ФІНЛЯНДІЯ. Через зірвані соціальні реформи уряд пішов у відставку.

Докладніше...
Ніхто не вижив

В ЕФІОПІЇ розбився пасажирський літак Boeing 737 Ефіопських авіаліній.

Докладніше...
Народний протест

АЛЖИР. Понад мільйон алжирців узяли участь в антипрезидентській маніфестації у столиці.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Адмінреформа

Від виживання до самодостатності

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Село Кукшин — унікальне в Ніжинському районі. Маючи у власності громади понад дев’ять тисяч гектарів землі, воно не бажає приєднуватися до Вертіївської ОТГ, стверджуючи, що здатне вижити самостійно. І це в нього добре виходить.

Реалії та перспективи

ТРИ РОКИ тому у Кукшині реалізували проект ПРООН в Україні «Clima East: збереження та стале використання торфовищ». Відбулося це великою мірою завдяки зусиллям голови райради Олега Бузуна, якому вдалося переконати у необхідності співпраці не тільки європейських партнерів, а й селян. Останні тепер не сумніваються у її доцільності: у рамках проекту в селі створено молочний кооператив, школа отримала сучасний твердопаливний котел із обладнанням. Котельню ж побудували у співфінансуванні з державою.

— Якщо раніше у класах за великих морозів температура повітря не перевищувала 18, то нині у нас тепло — 22 градуси, — тішиться сільський голова Олександр Пивовар.

На кооператив село покладає великі надії.

— Це реальна перспектива розвитку, — переконаний Олександр Миколайович. — Робочі місця, гідна заробітна плата для людей, які не виїжджають у район чи область на заробітки. Школа постійно отримує свіжі молоко, сир, масло, а бюджет сільської ради наповнюється додатковими надходженнями від податку на доходи фізичних осіб, оренди землі та комунального приміщення. Певний час у нас були проблеми, пов’язані з людським фактором (успішністю кооперативу, як це ведеться в Україні, вирішили скористатись хитромудрі ділки, але зусиллями голови райради процес його подальшої приватизації вдалося зупинити. — Авт.), та все вже налагодилося. Справно працюємо, продукція розповсюджується у районі. Дасть Бог, скоро про Кукшинський молочний кооператив почують і в області.

За словами сільського голови, стабільна робота підприємства сприяє самозайнятості на селі: є обійстя, де господарі тримають по дві, три, а то й чотири корови. Якщо раніше кооператив самостійно збирав молоко серед населення, заледве отримуючи від жителів Кукшина та сусідніх сіл 300-400 літрів, то сьогодні цю роботу виконує приватний підприємець. Щодоби в кооператив надходить 1,3 тонни молока.

Тут працює п’ять чоловік — виконавчий директор, бухгалтер і троє робітників. Оскільки кооператив є обслуговуючим, то він не має права вести господарську діяльність. Але ж треба кудись продавати продукцію, розраховуватись із селянами за молоко, платити зарплати працівникам... Саме тому він є кластером громадської організації «Чернігівщина екологічна».

Кукшинські сири — високої якості

СИРОВАР-САМОУК Юрій Павленко проводить екскурсію виробничим цехом.

«Сюди ми заливаємо молоко, — вказує на танк. — Тут воно зберігається, охолоджується та дозріває». Далі молоко зважують, опісля воно мандрує шлангами в пастеризатор, де нагрівається та охолоджується до відповідної температури і потім уже потрапляє в бочку для сиру.

— Після додавання закваски ми отримуємо сирну масу, з якої виготовляємо три види сиру — сулугуні, моцарелу та адигейський, — пояснює Юрій Павленко. — Поки що у нас немає камери для дозрівання, щоб виготовляти тверді сири, але плануємо її придбати.

Продукцію фасують і відправляють на продаж. Кукшинські сири смачні та якісні, тому й популярні — їх забирають невеликі магазини, приватні підприємці.

— Головний секрет хорошого сиру у суворому дотриманні всіх технологічних вимог. Ми так і працюємо, — хвалиться сировар.

— Виробнича потужність цеху — п’ять тонн молока за одну зміну, тобто за добу ми здатні переробити 10 тонн, — продовжує виконувач обов’язків керівника кооперативу Юрій Ткачов. — Нині ж переробляємо всього одну тонну. Зі збутом у нас проблем немає. Здебільшого працюємо під замовлення.

Зважаючи на потужності виробничого цеху, рости кооперативу є куди. Щоправда, цьому заважають кілька факторів. «Вийти на великі мережі складно. Дві основні проблеми — значні обсяги поставок і тривалий розрахунок, а населенню треба платити одразу. Це жива копійка, і затримки тут критичні, — вважає очільник кооперативу. — Крім того, не варто забувати, що проект від самого початку носив соціальну функцію».

У наш час утримувати молокопереробне підприємство важко, адже є багато нюансів, які не залежать напряму від підприємців. Один із таких — зменшення поголів’я ВРХ. Тримати корів важко і невигідно. Та все ж приклад Кукшина говорить про те, що село може бути самодостатнє. Особливо тоді, коли має тямущого керівника.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гірка неволя
Читати
Нагорода видатним
Читати
Вище і вище
Читати
Весняна негода
Читати
Жалійтеся деінде
Читати
I це тільки офіційно
Читати
Приваблюють «варягів»
Читати
Тепер буде дві
Читати
Лютневий рекорд
Читати
Атаки на пресу
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове