Архів
Вівторок,
12 березня 2019 року

№ 20 (19667)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Кажуть, криза минула

В ЄВРОСОЮЗІ оголошено про закінчення міграційної кризи.

Докладніше...
Новий рівень сил реагування

У ЛАТВІЇ почав роботу штаб Північної дивізії НАТО.

Докладніше...
Налагоджують відносини

ІРАН. Президент Хасан Рухані прибув до Іраку з першим офіційним візитом.

Докладніше...
Знеструмлення країни

У ВЕНЕСУЕЛІ сталося наймасш-табніше в історії країни відключення від енергопостачання.

Докладніше...
Парад референдумів

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Шотландія ініціює референдум про її незалежність від Сполученого Королівства після Brexit.

Докладніше...
І в нас би так

ФІНЛЯНДІЯ. Через зірвані соціальні реформи уряд пішов у відставку.

Докладніше...
Ніхто не вижив

В ЕФІОПІЇ розбився пасажирський літак Boeing 737 Ефіопських авіаліній.

Докладніше...
Народний протест

АЛЖИР. Понад мільйон алжирців узяли участь в антипрезидентській маніфестації у столиці.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Луганщина

Винувата війна, але не тільки

Галина ВЕРНИГОРА.

ТОРІК населення області скоротилося на 16 тисяч чоловік. І це — без урахування тимчасово не підконтрольних територій. При цьому, за даними головного обласного управління статистики, 10,3 тисячі осіб склало так зване демографічне природне скорочення: настільки у краї більше померло, ніж народилося. Ще 5,7 тисячі луганчан мігрували, не витримавши труднощів життя у прифронтовій зоні, хронічного безробіття та інших економічних негараздів.

Станом на 1 січня нинішнього року на Луганщині проживало 2 мільйони 151 тис. 833 особи. Скільки буде через рік?..

Побудували новий завод

ПІД СЄВЕРОДОНЕЦЬКОМ став до ладу зведений із нуля асфальтобетонний завод. Як ідеться у повідомленні Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, потужність підприємства — за годину виробляти 240 тонн дорожнього покриття. Цього цілком вистачатиме, щоб забезпечувати ремонт усіх автошляхів області.

У технічну базу заводу інвестовано майже 2 млн євро. Виробництво оснащене новітньою італійською асфальтобетонною установкою. При цьому наголошується, що місце для підприємства було вибрано з урахуванням рози вітрів, аби мінімізувати шкідливий уплив на найближчі населені пункти. Також тут встановлено сучасну систему фільтрів, що гарантує мінімальні викиди в атмосферу. До того ж асфальтобетонний завод зайняв позицію соціальної відповідальності — він зареєстрований і платитиме податки за місцем розташування, тобто у Сєверодонецьку.

Не віддають заробленого

МІСТА Лисичанськ і Сєверодонецьк, а також Попаснянський район утримують сумне лідерство в області із зарплатних боргів своїм працівникам економічно активних підприємств. Серед них, як не дивно, левову частку складають промислові та будівельні, де якраз найчастіше водиться свіжа копійка. На них припадає 32% від загальної суми зарплатних боргів на Луганщині, яка вже сягнула 510 мільярдів гривень.

Щоправда, останній показник, якщо можна так сказати, не такий страшний, як у підконтрольних районах сусідньої Донецької області (а вона також на чолі загальнонаціонального антирейтингу із невиплати заробленого). Там місяцями не одержують гроші працівники аж 90% (!) економічно активних підприємств. Втім, це аж ніяк не тішить луганчан, змушених працювати «за спасибі».

Мамі теж буде урок

СПІВРОБІТНИКИ Сватівського відділу поліції розшукали і повернули додому 35-річній матері її 11-літню доньку, яка через домашню сварку втекла з дому…

Спочатку жінка, вже трохи охоловши від бурхливих емоцій, просто чекала, що донька повернеться. Мовляв, буває таке у підлітковому віці — діти бунтують. Проте минала година, друга, а дочка не з’являлась. Тоді матір взялася обдзвонювати всіх її подруг і знайомих, телефони яких змогла знайти. Ті відповідали, що не бачили дівчини. Зрештою мати у відчаї стала блукати містом у пошуках доньки. Теж марно. Вже смеркалося, коли жінка звернулася до поліції.

Методи розшуку правоохоронців виявилися набагато ефективнішими. Вже за годину вони виявили «пропажу» вдома в її подружки. У такий спосіб, як потім з’ясувалось, донька вирішила провчити маму. Правоохоронці провели роз’яснювальну роботу з юною втікачкою — розповіли їй про ймовірні негативні наслідки такого вчинку з огляду на криміногенну ситуацію у місті.

Тимчасовий пункт евакуації

МІСТО Золоте у Попаснянському районі, яке торік у вересні повністю взяли під контроль Збройні сили України, досі потрапляє під обстріли. Там на базі місцевого клубу «Шахтар» почали облаштовувати централізований пункт евакуації для людей, чиї будинки пошкоджено збройними атаками. Причому з можливістю харчування, соціального і медичного обслуговування. Як зазначив голова військово-цивільної адміністрації Золотого Костянтин Ільченко, постраждалі перебуватимуть там на час проведення ремонту в їхніх будинках чи квартирах або на час пошуку нового житла.

Знаковий перехід

У СЕЛІ Веселе Старобільського району, буквально за 30 кілометрів од кордону з Росією і за 70 км від лінії фронту, створено першу на Луганщині громаду об’єднаної Православної церкви України. На її чолі постав отець Володимир Маглена, який перейшов із УПЦ Московського патріархату.

Колись він мешкав у Стаханові. Більшу частину життя займався бізнесом, а священиком став перед війною. Служити його направили у Веселе. Церкви у селі не було, адміністрація дозволила побудувати храм у колишній амбулаторії місцевої лікарні. Перші місяці він приїздив сюди на службу по неділях та святах, дуже полюбив своїх парафіян. Хоча зізнається — вплив російського телевізора він так і не зміг тут перемогти.

Що тут додати? Одна парафія ПЦУ, та ще й у такому зросійщеному російською пропагандою краї, — хоч і крапля в морі, проте знаковий перехід. А щоб ця «крапля» згодом утворила патріотично налаштований до України потік православних вірян, роботи ще непочатий край.

Почесний вік альма-матер

ВИПОВНИЛОСЯ 98 років од часу заснування Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Як повідомляється на сайті цього ЗВО, саме з відкриття цієї пори 1921 року першого на Донбасі закладу вищої освіти — Донецьких вищих губернських курсів — і почалась історія вищої школи в регіоні.

У зв’язку з початком бойових дій на Донбасі і збройного захоплення бойовиками корпусів та гуртожитків університету в Луганську, від 2014-го ЛНУ імені Тараса Шевченка продовжує діяльність у місті Старобільськ цієї ж області. Також окремі його структурні підрозділи працюють у Кремінній, Лисичанську, Рубіжному і навіть у Полтаві. Попри складні умови, Луганський національний університет завжди був і залишається лідером національної освіти і науки, центром культурного розвитку східноукраїнського регіону.

Смуга національного мовлення

НАПЕРЕДОДНІ президентських виборів уздовж усього свого кордону з Луганською областю Росія збільшила кількість передавачів телесигналу. Українською контрвідповіддю російській брехливій пропаганді стало упровадження додаткових частот на радіомовлення в FM-діапазоні для населених пунктів Луганщини, яке стало новим радіопоясом національного мовлення у регіоні.

Також у Попаснянському районі завершуються роботи зі спорудження радіотелевізійної передавальної телевежі. Очікується, що з її допомогою невдовзі будуть транслюватися 16 телеканалів і вісім радіостанцій. Їхній сигнал прийматиметься майже на всій тимчасово окупованій території Луганської області, а також на Донеччині.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гірка неволя
Читати
Нагорода видатним
Читати
Вище і вище
Читати
Весняна негода
Читати
Жалійтеся деінде
Читати
I це тільки офіційно
Читати
Приваблюють «варягів»
Читати
Тепер буде дві
Читати
Лютневий рекорд
Читати
Атаки на пресу
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове