Архів
Вівторок,
12 березня 2019 року

№ 20 (19667)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Кажуть, криза минула

В ЄВРОСОЮЗІ оголошено про закінчення міграційної кризи.

Докладніше...
Новий рівень сил реагування

У ЛАТВІЇ почав роботу штаб Північної дивізії НАТО.

Докладніше...
Налагоджують відносини

ІРАН. Президент Хасан Рухані прибув до Іраку з першим офіційним візитом.

Докладніше...
Знеструмлення країни

У ВЕНЕСУЕЛІ сталося наймасш-табніше в історії країни відключення від енергопостачання.

Докладніше...
Парад референдумів

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Шотландія ініціює референдум про її незалежність від Сполученого Королівства після Brexit.

Докладніше...
І в нас би так

ФІНЛЯНДІЯ. Через зірвані соціальні реформи уряд пішов у відставку.

Докладніше...
Ніхто не вижив

В ЕФІОПІЇ розбився пасажирський літак Boeing 737 Ефіопських авіаліній.

Докладніше...
Народний протест

АЛЖИР. Понад мільйон алжирців узяли участь в антипрезидентській маніфестації у столиці.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Природа і ми

Купив первоцвіт — підтримав браконьєрів

Олена БЕГМА.

Раннє тепло вже пробудило від сну підсніжники, білоцвіти, проліски, шафрани і цикламени. Ці рідкісні, занесені до Червоної книги України рослини вже практично зникають. Великою мірою й через те, що їх цілими галявинами зривають на продаж ті, що хочуть заробити.

ЛИШЕ за найскромнішими підрахунками екологів, щороку різного штибу збирачі-реалізатори знищують щонайменше 20 мільйонів пролісків. І це тільки пролісків. Масове збирання перво-цвітів дуже шкодить природі тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. Крім цього, часто первоцвіти задля тривалішого зберігання висмикують просто з кореневою частиною. А лише одна вирвана квітка виду «підсніжник» — це вкрадене життя 45-50 паростків, які вона могла дати в майбутньому.

Тоді як продаж первоцвітів у нашій країні — незаконний, але дуже прибутковий бізнес із залученням багатьох людей на різних етапах транспортування рослин. Нібито невинні бабусі, які торгують квітами у людних місцях і викликають жаль словами: «А жити мені за які гроші?», є лише останнім етапом ланцюга, на чолі якого стоять зовсім не безневинні представники кримінального та корумпованого світу. А реалізаторів (тих же бабусь або навіть дітей та дівчат), перед тим як приставити до роботи, ще й докладно інструктують, що і як треба казати.

До яких тільки хитрощів не вдаються продавці, щоб збути маленькі букетики покупцям. Зокрема, часто розповідають, нібито охороні підлягають виключно рослини із п’ятипелюстковими квітами, а з трьома не охороняються. Проте це обман, заперечують біологи, адже п’ятипелюсткових підсніжників просто не існує. Інші запевняють, нібито збір квітів без коріння не шкодить рослині. Це теж неправда, оскільки лише вегетативне розмноження призводить до поступового виродження культури. Також реалізатори в живі очі брешуть, буцімто їхні квіти вирощені на власній присадибній ділянці. Навіть можуть показати якусь довідку з сільради. Але вирощуванням підсніжників у такій кількості ніхто не займається!

Щоб урятувати первоцвіти від квіткових браконьєрів, екологи, лісівники, правоохоронці і просто небайдужі громадяни щороку долучаються до акції «Первоцвіт». Вони проводять рейди у лісових угіддях і регулярно прочісують людні місця на вулицях, де найчастіше з’являються реалізатори первоцвітів.

Кого затримують на гарячому, крім роз’яснювальної «виховної» бесіди, ще й можуть оштрафувати як за адміністративне правопорушення. Разове стягнення становить від 510 до 3 655 гривень. Крім цього, законом передбачена поштучна компенсація за знищення рослин. Так, за кожний підсніжник доведеться сплатити від 49 до 62 грн, черемшу (цибулю ведмежу) — 62 грн, шафран (крокус), сон-траву — від 37 до 62 грн тощо. До речі, законом передбачені штрафи й за те, що купуєш червонокнижні первоцвіти. І вони також чималі — від півтисячі до тисячі гривень.

Ясна річ, стовідсотково проконтролювати виконання природоохоронного закону неможливо. Це під силу лише людським совісті та здоровому глузду. Проте навіть чималі штрафи — ніщо у порівнянні з непоправною шкодою, що завдається довкіллю. Поступово наші ліси бідніють на ці ніжні витвори природи. Тож пам’ятайте: купуючи первоцвіти, заохочуєте нечестивців і надалі нищити рослини, існування яких під загрозою. Тож чи потрібні нашим близьким і коханим такі подарунки?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гірка неволя
Читати
Нагорода видатним
Читати
Вище і вище
Читати
Весняна негода
Читати
Жалійтеся деінде
Читати
I це тільки офіційно
Читати
Приваблюють «варягів»
Читати
Тепер буде дві
Читати
Лютневий рекорд
Читати
Атаки на пресу
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове