Вівторок, 12 березня 2019 року № 20 (19667)
http://silskivisti.kiev.ua/19667/print.php?n=41665

Можна збагачуватись далі

Руслана ЗІНЧЕНКО.

У ЗВ’ЯЗКУ із рішенням Конституційного суду щодо визнання неконституційною статті 368-2 Кримінального кодексу «незаконне збагачення», буде припинено майже 70 справ, порушених проти потенційних корупціонерів. Про це заявив на брифінгу НАБУ стосовно актуальних розслідувань директор НАБУ Артем Ситник.

За його словами, через цю ухвалу КС зроблено величезний крок назад у антикорупційній реформі. Він наголосив, що статтю, яка передбачала відповідальність за незаконне збагачення, скасували тоді, коли ціла низка справ щодо топ-чиновників уже розслідувана і передана до суду. Також не менше справ перебуває на завершальній стадії.

«Два роки позов щодо скасування статті про незаконне збагачення був у Конституційному суді, але чомусь лише зараз це рішення було ухвалено, — зазначив глава НАБУ. — Фактично за п’ять років було проведено розслідування, оголошено підозри, а нині на цих розслідуваннях, на жаль, поставлено крапку. Особи, дії яких підпадали під цю статтю, і яким, на думку прокурорів, було обґрунтовано оголошено підозри, змогли уникнути покарання».

За словами А. Ситника, повернути ситуацію у зворотному напрямку вже неможливо. Навіть якщо найближчими днями парламент проголосує наново статтю, аналогічну скасованій, вона не одразу вступить у силу. Тобто корупціонерам буде даровано майже рік на легалізацію статків. За найкращих умов знову карати за незаконне збагачення будуть лише 2020-го і тільки за те, що було награбоване починаючи з 2020-го.