Вівторок, 12 березня 2019 року № 20 (19667)
http://silskivisti.kiev.ua/19667/print.php?n=41667

  • Військова панорама

Півень таки клюнув?

Михайло ГУБАШ.

ПІСЛЯ оприлюднення скандальної інформації про «багаторічну схему вимивання сотень мільйонів гривень» із українського оборонного комплексу, до якої, за даними журналістів, нібито причетний син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, нагорі, схоже, отямилися. Принаймні 6 березня Рада національної безпеки і оборони доручила провести аудит і ревізію діяльності «Укроборонпрому». Генпрокуратурі, СБУ, НАБУ та ДБР рекомендовано здійснити перевірку і надати правову оцінку викладеним у ЗМІ фактам та поінформувати громадськість про результати.

Водночас Президент Петро Порошенко заявив: «Маємо ініціювати зміни у законодавчих актах для уникнення надмірного засекречування інформації щодо державного оборонного замовлення». Переважно це стосуватиметься закупівлі старої, здебільшого радянської зброї, запчастин та боєприпасів до неї, а от відомості про новітні розробки, зокрема у ракетній техніці, і сучасні технології, зокрема інформаційні, й надалі, за словами Гаранта, «охоронятимуться державою від чужих очей і чужих вух».

Чудернацька закупівля

ПІД ЧАС засідання РНБО Петро Порошенко розповів: «Зараз відбудуться випробування нового потужного ударного безпілотного комплексу «Bayraktar», про поставки якого мені вдалося домовитися з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Можу навіть сказати, що ці комплекси вже перебувають на території України». Раніше повідомлялося, що у січні між Державною компанією «Укрспецекспорт», яка входить до складу Державного концерну «Укроборонпром», та турецькою компанією «Baykar Makina» підписано угоду про закупівлю для українського війська ударних турецьких дронів «Bayraktar TB2».

Постає запитання: чому угоду про закупівлю підписано, комплекси БПЛА вже в Україні, а от їхні випробування, за словами Президента, тільки-но «зараз відбудуться»? А якщо турецькі дрони іспита не витримають, тоді що? Гроші Україні повернуть, чи як? Дивно... Втім, не виключено, що хтось таки щось наплутав: або журналісти, або чиновники, або... Ні — Головнокомандувач, як і дружина Цезаря, має бути поза підозрою!

Найкращий підкорювач неба

ПОЛТАВЧАНИНА Олександра Оксанченка вважають найкращим льотчиком-винищувачем України. За плечима майстра вищого пілотажу — понад дві тисячі льотних годин і численні перемоги у багатьох міжнародних авіашоу за штурвалом його сталевої пташки СУ-27. Лише за останні два роки він привіз аж сім трофеїв із міжнародних авіапоказів. Серед них нагорода «За бездоганний динамічний показ», перемога у номінації «Кращий пілотаж серед країн — партнерів НАТО», визнання найкращим льотчиком за виконання фігур вищого пілотажу тощо.

Сьогодні полковник 831-ї бригади тактичної авіації працює над підготовкою нового покоління льотчиків-винищувачів. Він запевняє, що нині найкращою оцінкою своєї роботи вважає досягнення його учнів і вихованців.

Моніторять Донбас і прикордоння РФ

У СЕРЕДУ, 6 березня, стратегічний безпілотний літальний апарат військово-повітряних сил США RQ-4B GlobaHawk упродовж кількох годин здійснював моніторинг ситуації на Донбасі. При цьому зазначається, що американський БПЛА кілька разів наближався до російських кордонів. Безпілотник ВПС США вилетів з авіабази Сігонелла, що на італійському острові Сицилія, перелетів через Грецію, Болгарію і Румунію і о 7.10 за київським часом увійшов у повітряний простір України, де протягом семи годин (із 8.40 за київським часом) вів розвідку вздовж лінії розмежування на Донбасі. Під час виконання завдання цей літальний апарат також здійснив моніторинг прикордонних областей РФ, де розташовані великі угруповання російських військ. Після виконання місії над Донбасом БПЛА пролетів уздовж чорноморського узбережжя РФ, здійснивши розвідку Таманського півострова, Кубані й Сочі, а о 21.45 за київським часом вирушив назад до місця дислокації. Нагадаємо, що попередній політ поблизу окупованої частини Донбасу американський розвідувальний безпілотник здійснив 1 березня.

Хто б сумнівався

СПОЛУЧЕНІ ШТАТИ вперше розгорнули в Ізраїлі високотехнологічну систему протиракетної оборони THAAD. Приводом для цього стала «спільна з ізраїльською стороною стурбованість розвитком ракетних програм в Ірані». Як відомо, Ізраїль уже має розвинену багаторівневу систему протиракетної оборони, здатну перехоплювати ракети противника від далекого до ультракороткого радіуса дії. Натомість система THAAD спеціалізується на перехопленні балістичних ракет. Американські військові зауважили, що розгортання цієї системи свідчить про «тривалу прихильність США регіональній безпеці Ізраїлю» та демонструє, що американські сили можуть «реагувати швидко й непередбачувано на будь-яку загрозу в будь-якому місці». Ну хто б сумнівався.

Iз Кімом краще не жартувати

ПІСЛЯ першого саміту лідера Північної Кореї Кім Чен Ина з президентом США Дональдом Трампом, який відбувся торік у червні в Сінгапурі, КНДР почала демонтувати свій майданчик для запуску ракет. Друга їхня зустріч тривала наприкінці лютого в Ханої, але виявилася невдалою й завершилася достроково. Буквально через кілька днів американський аналітичний Центр стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) опублікував доповідь, у якій із посиланням на супутникові знімки зазначається, що Північна Корея «проводить спішне відновлення» стартового майданчика Тонгчанг.

Посейдон у Чорному морі

ПОНАД тисяча військовослужбовців країн — членів НАТО беруть участь у названих на честь бога — володаря світових вод (у давньогрецькій міфології) «Poseidon 19» військово-морських навчаннях, які провадяться в румунських територіальних водах Чорного моря. До бойових тренувань залучено 10 військових кораблів Румунії і чотири судна з Болгарії, Німеччини, Іспанії та Туреччини. З повітря навчання підтримуються вертольотами Puma Naval, винищувачами MiG 21 LanceR і F-16 ВПС Румунії. Головна мета — посилення взаємодії військових кораблів союзників в акваторії Чорного моря.

Тим часом до Одеського порту з «дружнім візитом» зайшли два кораблі військово-морських сил Туреччини — фрегат TCG Barbaros і штурмовий катер TCG Marti. Як повідомили місцеві ЗМІ, дружній візит до Одеси проходить у рамках щорічних навчань ВМС Туреччини «Блакитна Батьківщина-2019» (Mavi Vatan-2019). Як пожартував один зі спостерігачів, де Одеса і де та блакить? Невже у Криму?