Вівторок, 12 березня 2019 року № 20 (19667)
http://silskivisti.kiev.ua/19667/print.php?n=41675

Справи пенсійні

На запитання «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Мені 54 роки. Чи матиму я право на грошову допомогу в розмірі 10 мінімальних пенсій у разі виходу на пенсію? Мій стаж — 32 роки. Працювала вчителем, нині не працюю».

Христина СЕМИНОЖЕНКО.

с. Королівка

Коломийського району

Івано-Франківської області.

 

ПОЧИНАЮЧИ з жовтня 2011 року Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено виплату грошової допомоги, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі 10 місячних пенсій особи станом на день її призначення.

Грошову допомогу надають за таких умов:

— якщо пенсія за віком, відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», призначається після 1 жовтня 2011 року;

— якщо на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26-ю зазначеного Закону, особа працювала в закладах і установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «є» і «ж» статті 55-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення»;

— якщо страховий стаж на зазначених посадах становить 35 років для чоловіків і 30 — для жінок;

— якщо до цього особа не отримувала будь-якої пенсії.

Порядок обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги та її виплати, затверджено постановою Кабінету міністрів України №1191 від 23.11.2011. Згідно з Порядком, до страхового стажу, що визначає право на виплату грошової допомоги, зараховуються періоди роботи в закладах і установах державної та комунальної форм власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «є» і «ж» статті 55-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення», що передбачені, зокрема, Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету міністрів України №909 «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років» від 04.11.1993.

Розмір грошової допомоги визначається з місячного розміру пенсії, обчисленого згідно зі статтями 27 і 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», станом на день її призначення.

Отже, якщо на час досягнення пенсійного віку (60 років) ви працюватимете в закладі чи установі державної або комунальної форм власності на посаді, робота на якій дає право на призначення пенсії за вислугу років, за наявності не менш як 30 років страхового стажу на зазначених посадах, і за умови, що до цього не отримували будь-якої пенсії, вам буде призначено грошову допомогу в розмірі 10 пенсій.

 

«Кому підвищено пенсії з 1 січня 2019 року?»

Оксана СИРОВАТКА.

с. Агафіївка

Любашівського району

Одеської області.

 

ІЗ 1 січня 2019-го проведено перерахунок пенсій для осіб, які досягли віку 65 років, не працюють, мають страховий стаж: чоловіки — 35, жінки — 30 років. Для цієї категорії осіб мінімальна пенсія не може бути нижча за 40% мінімальної заробітної плати, визначеної законом про Державний бюджет України на 2019 рік (4173 грн); 4173 грн х 40% = 1669,20 грн.

Мінімальний розмір пенсій для інших пенсіонерів —1497 грн (прожитковий мінімум для осіб, що втратили працездатність, установлений починаючи з 1 грудня 2018 року).