Вівторок, 12 березня 2019 року № 20 (19667)
http://silskivisti.kiev.ua/19667/print.php?n=41676

  • Знай наших!

Золотий фініш Дмитра Підручного

Микола МОТОРНИЙ.

27-річний тернополянин Дмитро Підручний виборов першу за історію України золоту медаль чемпіонату світу з біатлону. На турнірі у шведському Естерсунді українець здобув «золото» в гонці переслідування. Досі наші біатлоністи мали в своєму активі по «бронзі» в одиночних змаганнях і в естафеті.

НАПЕРЕДОДНІ Дмитро у спринтерській гонці фінішував четвертим, програвши в боротьбі за третє місце 0,3 секунди. Тому в гонці переслідування на дистанції 12,5 кілометра вирушив четвертим із 17-секундним відставанням від чемпіона, норвежця Йоганнеса Бьо.

Після першої стрільби Підручний ускладнив собі життя двома промахами. На друге коло він вийшов сьомим із 74 секундами відставання від Бьо. Але потім Дмитро почав наступати на п’яти лідеру. Після чисто проведеної стрільби лежачи українець поступався норвежцю хвилиною і трьома секундами. Під час третьої стрільби він жодного разу не схибив. На передостаннє коло наш біатлоніст вирушив з 50 секундами відставання від Йоганнеса Бьо в компанії французів Антонена Ґіґонни і Кентена Фійона-Майє, а також росіянина Євгена Ґаранічева. Заключна стрільба перевернула ситуацію з ніг на голову. Норвежець допустився трьох промахів і поки бігав штрафні кола, Підручний відстрілявся чисто. Інші суперники теж мали промахи, а отже, на фінальне коло Дмитро пішов із 15 секундами переваги, яку йому вдалося втримати.

У гонці на 12,5 кілометра українець зробив всього два промахи на першій стрільбі та подолав дистанцію за 31 хвилину та 54 секунди. На фініші Йоганнес Бьо відстав на 8,3 секунди. Бронза — у Фійона-Майє з відставанням 17 секунд.

Відразу після гонки новоспечений чемпіон світу, капітан збірної України Дмитро Підручний, зізнався: «Поки що без емоцій. Не віриться, що це нарешті сталося. Важко щось сказати. Гонка немов у тумані. Я знав, що сьогодні складні погодні умови і все вирішуватиметься під час стрільби стоячи. Відстрілявшись чисто, зрозумів, що треба боротися за призове місце. Мабуть, поталанило, що суперники багато помилялися, це зіграло мені на руку».

Дмитро каже, що сумнівався, чи вдасться втриматися на першому місці в боротьбі з Йоханнесом Бьо на фінішному колі гонки переслідування. «Але наші тренери з усією командою вибігли до траси — підтримували і гнали мене до фінішу. Це дуже допомогло. Зібрав усі сили в кулак і дотерпів», — розповів спортсмен.

Щодо подальших планів на нинішній чемпіонат світу, який завершиться 17 березня, Дмитро не впевнений, що стартуватиме в індивідуальній гонці. На це є багато поважних причин. Планує краще зосередитися на одиночному міксті і на мас-старті.

Нагадаємо, Дмитро Підручний — ровесник незалежності, народився 5 листопада 1991 року на Тернопільщині. Кар’єру біатлоніста розпочав з 2005-го, а в 2012-му потрапив до складу збірної України. Виступав на зимових Олімпійських іграх 2014-го та 2018 років.