Вівторок, 12 березня 2019 року № 20 (19667)
http://silskivisti.kiev.ua/19667/print.php?n=41682

  • Господині  на замітку

Посуд із душею

Ліна ПАСЬКО.

ФАРФОР, фаянс, скло, метал, пластик… Саме такий посуд переважає на нашій кухні. Він зручний, стильний, а деякий ще й практичний, бо довговічний. Та по-справжньому корисним є наш, дідівський, глиняний посуд. Адже глина — найсприятливіший матеріал, оскільки не має всіляких домішок. Посуд із неї екологічно чистий, а страви — надзвичайно смачні. Спробуйте приготувати — і ви відчуєте суттєву різницю між борщем, звареним у каструлі і у глиняному баняку, та ще й у духовій шафі або печі.

Глиняний посуд дає можливість страві прогріватися рівномірно та тушкуватися у власному соку, тому господині немає потреби використовувати надмірну кількість олії, масла чи жиру. Відповідно їжа виходить не лише неймовірно смачна, а й корисна.

До того ж глина чудово тримає температуру — приготована їжа довго може лишатися гарячою, а налиті у глечик холодне молоко, компот чи узвар тримати свою первісну температуру. Продукти ж довше зберігаються свіжими.

Глиняний посуд має ще й естетичні властивості. Приємно тримати в руках горнятко із запашним чаєм або кавою і відчувати неймовірний затишок та спокій. Експерти це пояснюють тим, що глина має властивість накопичувати лише позитивну енергетику і ділитися нею з людиною. Тому недарма наші предки перед використанням такого посуду обов’язково ополіскували його холодною водою, змиваючи увесь негатив. До речі, ця рекомендація не втратила актуальності й сьогодні.

Щоб страва вийшла особливо смачна і соковита, кулінари радять потримати попередньо глиняні горщики 15 хвилин у холодній воді. Це робиться для того, щоб глина увібрала вологу і менше рідини забирала з продуктів. До того ж у духовці волога зі стінок посуду випаровуватиметься, і за рахунок її циркуляції страви набуватимуть особливого смаку.

Однак варто знати, що глиняний посуд вибагливий у догляді та використанні. Приміром, він не терпить мийних засобів, різкого перепаду температур та здатний накопичувати у собі аромати від їжі. Тому й радять для страв із різкими запахами мати різні ємності. А сушити посудину варто на сонці. Якщо, звісно, дає змогу пора року.

Купуйте глиняні вироби ручної роботи. На відміну від виготовлених на станку вони «з душею» і тримають тепло людських рук.