Вівторок, 12 березня 2019 року № 20 (19667)
http://silskivisti.kiev.ua/19667/print.php?n=41683

  • На життєвих перехрестях

Не до тих ревнувала

Таїсія Цегельна.

Київська область.

Марина ніколи не приховувала, що змолоду була дуже ревнива. Спочатку, коли почали зустрічатися з Віталієм, пильно стежила за його поведінкою в присутності інших дівчат. Помітить, що хлопець до іншої привітно обізветься, — відразу конфлікт. Віталій на такі речі тільки сміявся, а потай навіть радів — кохає, значить, його Марина, буде вірною дружиною.

ЗГОДОМ вони побралися, і молода дружина переїхала в дім Віталія на другому кінці селища. Жили дружно, обоє працювали в місцевій агрофірмі. Зі свекрухою і свекром невістка була в найкращих стосунках: і допомагала, і питала поради, і піклувалася про їхнє здоров’я.

З ними по сусідству жили дві гарні дівчини — Ліля і Таня. Вони завжди голосно віталися, коли бачили будь-кого в їхньому дворі, були веселі, а Таня ще й гарно співала. Побачила якось Марина, що Віталій розмовляв біля воріт із Тетяною, і почала з’ясовувати стосунки. Віталій спохмурнів і сказав, що дарма вона це робить: Тетяну він знає з дитинства, тож нічого немає поганого в простому спілкуванні між людьми. Але з того моменту дружина почала контролювати чоловіка, і всі його спілкування з іншими представницями прекрасної статі ставали предметом постійного обговорення на неприємних «сімейних нарадах». Коли дружина вчергове казала: «Нам треба поговорити...», чоловік знав, про що піде мова.

— А ти не давай приводу до ревнощів, — захищала невістку його мати. — Їй не можна нервувати: в неї скоро пологи.

Коли народився син, все ніби владналося. Марина стала лагіднішою, веселішою, поступливішою. Та й голосиста сусідка Таня вийшла заміж.

Утім, одного дня Марина, повернувшись додому з дитячого садка з сином, побачила, що у вітальні сидить Ліля, а поруч Віталій ремонтує праску.

— У мене праска зламалася, — ніби вибачаючись, сказала сусідка. — А на завтра треба сукню попрасувати... Ой, як ваш малий підріс...

 Марина нічого не відповіла. Просто мовчки вийшла з сином до іншої кімнати. Віталій зрозумів: зараз почнеться...

Почалося і продовжувалося. Марина завжди виглядала у вікно, коли Віталій проходив повз двір Лілі. Згодом предметом ревнощів стали інші дівчата — молоді, вродливі, які дуже швидко підростали й розквітали.

Отак, слідкуючи за чоловіком та молодими красунями, Марина прогледіла сімейне щастя. Загроза прийшла несподівано і звідти, звідки ревнива жінка на неї не сподівалася.

 Якось, закладаючи одяг у пральну машину, відчула, що від чоловікової сорочки йде ледве вловимий аромат. Так пахнуть дорогі парфуми. І Марина знала: у неї самої таких нема.

 Вона проаналізувала, що останнім часом Віталій став пізно приходити з роботи і щоразу каже, що був зайнятий. Одного вечора, коли він знову не прийшов вчасно, Марина пішла в деревообробний цех, де працював. Охоронець сказав, що Віталій давно поїхав, але при цьому якось дивно подивився на Марину. Жінка зрозуміла: він щось знає.

— Кажи, де його шукати.

— Це не моє діло. Розбирайтеся самі, — знизав плечима охоронець.

Розбиратися довго не довелося: Віталій сам зізнався, що в нього є інша жінка. Розлучницею виявилася не якась 18-річна новоспечена красуня, а жінка 37 років, удова, старша від Віталія на дев’ять років. Після сімейного конфлікту він переїхав жити до неї в сусіднє село...

— Якби хоч гарна, — зітхає Марина Миколаївна. — А то маленька, волосся фарбує — сивіти почала. Я за дівчатами пильную, а він до тітки їздить. Щоправда, вона за модою слідкує, вдягається не згірш моделей. А може, я йому своїми ревнощами набридла, допекла? Можливо, сама винна...