Архів
П’ятниця,
15 березня 2019 року

№ 21 (19668)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Начувайтеся, маніфестанти

ФРАНЦІЯ. Сенат посилив закон про протидію агресивним учасникам протестних акцій.

Докладніше...
Ще й відлупцювали батогом

ІРАН. Правозахисницю засудили до 38 років ув’язнення та 148 ударів батогом.

Докладніше...
Витрати на оборону

ПОЛЬЩА нарощує видатки на оборону.

Докладніше...
Із президентів у євродепутати

ІСПАНІЯ. Карлес Пучдемон балотується до Європарламенту.

Докладніше...
Парканізація Балтики

ЛАТВІЯ побудувала вже 93 км огорожі на кордоні з РФ.

Докладніше...
Дезінформатор номер один

ЄВРОПАРЛАМЕНТ назвав Росію головним джерелом дезінформації в Європі.

Докладніше...
Міста-душогубки

На ІНДІЮ припадає 22 із 30 міст світу із найзабрудненішим повітрям.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Весняне поле

Уже сіють ячмінь та горох

Ганна КЛІКОВКА.

Запорізька область.

Весна все сміливіше кличе запорізьких аграріїв у поле. Погода мінлива, ночі прохолодні, вдень дошкуляють поривчасті вітри, але березневе сонце стимулює хліборобів поспішати. Адже на півдні встигай лишень дати раду посівам, щоб не висушило, не вивітрило дорогоцінну вологу. Тому в переважній більшості господарств цієї пори розгортаються польові роботи.

— МИ СКОРИСТАЛИСЯ «лютневими вікнами» й посіяли у відкритий ґрунт по два гектари цибулі й моркви, чекаємо стійкого тепла, щоб розпочати сівбу повним ходом, — розповів керівник фермерського господарства «Таврія-Скіф», що у Михайлівському районі, Олег Каліман. — Завершуємо обрізати дерева в саду на 140 гектарах. Уже впоралися з підживленням усіх озимих культур на площі 4 тисячі 700 гектарів — пшениці, ріпаку, гороху. На жаль, з коштами сутужно, бо цього року низькі ціни на соняшник, горох. Непокоїть те, що посуха, схоже, «прописалася» на території Запорізької області. В той час, як у цілому в Україні аграрії не потерпають від такого лиха, нам посуха добряче перекреслює і людську працю, і плани. Наше господарство вирощує чимало овочевої продукції, тому відсотків десять площ — поливні. А решта — залишаються вразливими до кліматичних умов.

Упродовж зимового періоду глибокого та стійкого промерзання ґрунту не спостерігалося, тож загрози озимі не зазнали. За повідомленням Департаменту агропромислового розвитку ЗОДА, в результаті відрощування монолітів озимої пшениці пошкоджень та загибелі рослин у зразках не виявлено. Одначе у слабкому та незадовільному стані на період відновлення вегетації перебуває 17 відсотків засіяних площ. Хлібороби намагаються у сприятливі терміни підживити посіви. Загалом в області ці роботи виконано на площі 300 тисяч гектарів, це 41% до прогнозу, озимий ріпак «підгодували» на 45 тисячах гектарів, або 65%. Найактивніший цей процес у Веселівському, Приазовському, Оріхівському районах.

В окремих господарствах південних районів аграрії вже розпочали сівбу ярого ячменю та гороху. Для комплексу підживлення та посівних робіт в області заготовлено 27,4 тисячі тонн добрив. Багато це чи мало, покаже весняна доба, але поки що цифра становить 74 відсотки від потреби. Картина забезпечення добривами вельми строката — хтось має ресурси, щоб придбати їх, інші не в змозі купити й половини від потреби через захмарні ціни.

Та попри труднощі весна, як завжди, подає селянину надію на гарні майбутні результати. А працювати запорізьке село завжди уміло, воно й тепер, поза всяким сумнівом, не підведе країну.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Лідери та інтрига
Читати
Матеріальний стимул
Читати
Ті, хто нас захищає
Читати
Є потенціал
Читати
«Пресують»
Читати
Зобов’язані забезпечувати...
Читати
Кому продаємо
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове