Архів
П’ятниця,
15 березня 2019 року

№ 21 (19668)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Начувайтеся, маніфестанти

ФРАНЦІЯ. Сенат посилив закон про протидію агресивним учасникам протестних акцій.

Докладніше...
Ще й відлупцювали батогом

ІРАН. Правозахисницю засудили до 38 років ув’язнення та 148 ударів батогом.

Докладніше...
Витрати на оборону

ПОЛЬЩА нарощує видатки на оборону.

Докладніше...
Із президентів у євродепутати

ІСПАНІЯ. Карлес Пучдемон балотується до Європарламенту.

Докладніше...
Парканізація Балтики

ЛАТВІЯ побудувала вже 93 км огорожі на кордоні з РФ.

Докладніше...
Дезінформатор номер один

ЄВРОПАРЛАМЕНТ назвав Росію головним джерелом дезінформації в Європі.

Докладніше...
Міста-душогубки

На ІНДІЮ припадає 22 із 30 міст світу із найзабрудненішим повітрям.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Корисно знати

Коли зашкалює тонометр

Микола ЮРЧИШИН.

Від підвищеного артеріального тиску страждає більшість літніх людей. Скаче він і у молоді. Загалом же в Україні число хворих на гіпертонію дуже високе — майже кожен п’ятий житель.

— АРТЕРІАЛЬНА гіпертензія — один із головних чинників ризику серйозних захворювань, таких, як інфаркт міокарда та інсульт, — пояснює лікар-кардіолог Київської міської клінічної лікарні №1 Світлана Олексіївна РУДЕНКО. — Від серцево-судинних недуг ми втрачаємо майже 200 тисяч людських життів щороку. Однак, зауважу, підвищений тиск це не єдиний чинник ризику. Атеросклероз також може бути спровокований підвищенням рівня холестерину в крові, великою масою тіла, курінням. Сукупність усіх цих умов, включаючи артеріальну гіпертензію, є головним причинним ансамблем, що визначає ймовірність розвитку інсульту та інфаркту.

Чому ж може зашкалювати тонометр?

Виявляється, надбати проблему з тиском можна навіть після ситного обіду. Надто коли досхочу підсолити страви. Сіль, як відомо, затримує в організмі рідину, що неминуче призводить до збільшення навантаження на кровоносні судини. Причому, крім оселедців та квашеної капусти, винуватцями харчової гіпертензії можуть виявитись продукти з так званою прихованою сіллю — ковбаси, сири, особливо типу бринзи чи сулугуні, риб’яча ікра. Також підвищують тиск кава, збадьорювальні напої — різні тоніки та енергетики, міцні вина, вермут, пиво. Знижують же напої з кислуватим присмаком — морси, чай з лимоном (найліпше зелений), келих легкого сухого вина.

Надмірне вживання алкоголю спричиняє спазми судин головного мозку, що й дає такі класичні гіпертонічні симптоми, як важкість і відчуття пульсації в голові, прискорене серцебиття, м’язова слабкість. У кардіологів з’явився термін «п’ятничні гіпертоніки» (тобто ті, що полюбляють розслабитись напередодні вихідних).

Не дивуйтесь, якщо кардіолог при ваших скаргах на важкість у потилиці й головний біль направить вас на рентген шийного відділу хребта. Остеохондроз або наслідки недолікованих травм спини дуже часто призводять до проявів гіпертонії, надто в молодому віці. Причина в тому, що через ушкодження хребців утворюється постійне напруження м’язів спини та шиї. А це може спричинити спазми кровоносних судин шиї і порушити живлення мозку. До речі, підвищення тиску в надвечірній і вечірній час нерідко пов’язане з неправильно облаштованим робочим місцем, коли доводиться надто напружувати м’язи очей.

Майже завжди підстрибує тиск при захворюваннях нирок та надниркових залоз. Стійка гіпертонія, що не піддається лікуванню препаратами від тиску, також може бути сигналом задавненого пієлонефриту або сечокам’яної хвороби. Якщо ви молоді, часто хворіли на ангіни і у вас поганий аналіз сечі — потрібна перевірка на гломерулонефрит. У чоловіків же підвищений тиск буває пов’язаний із загостренням хронічного простатиту. Коли аналіз крові показав низький уміст калію, а підвищений тиск поєднується із м’язовою слабкістю, слід перевірити надниркові залози. Вони виробляють гормон альдостерон, який відповідає за рівень артеріального тиску в судинах.

За словами кардіолога, постійне (довше місяця) вживання, здавалося б, безневинних судинозвужувальних крапель від нежитю може призвести до стійкого підвищення тиску. Тож захоплюватися ними небезпечно. Спричинюють негаразди і протизаплідні пігулки, особливо якщо вони не виписані гінекологом після обстеження, а куплені самовільно. Гормони, котрі містяться в контрацептивах, підвищують тиск у п’яти відсотків жінок.

Заподіяти шкоду, як не дивно, можуть витяжки елеутерококу, лимоннику, женьшеню, які дехто прий­має без справжньої потреби, а просто задля тонусу. Але якщо струшувати свій організм з їх допомогою, перевищуючи рекомендовані дози (20 крапель настоянки), то можна і з гіпертонічним кризом злягти.

Світлана Олексіївна навела норми артеріального тиску, прийняті Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Ось вони:

понижений нормальний — 115-110/70 мм рт. ст.;

оптимальний — 120/80 мм рт. ст.;

верхня межа норми — 130-139/85 мм рт. ст.;

артеріальна гіпертонія — від 140/90 мм рт. ст. і вище.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Лідери та інтрига
Читати
Матеріальний стимул
Читати
Ті, хто нас захищає
Читати
Є потенціал
Читати
«Пресують»
Читати
Зобов’язані забезпечувати...
Читати
Кому продаємо
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове