П’ятниця, 15 березня 2019 року № 21 (19668)
http://silskivisti.kiev.ua/19668/print.php?n=41690

  • Неоголошена війна

«Невтручання» чи навпаки?

Михайло ВЕДМІДЬ.

ВІД ПОЧАТКУ весняного перемир’я (з 8 березня) ситуація в зоні проведення ООС дещо стабілізувалася. Кількість обстрілів бойовиками позицій українських військ зменшилася до одного-трьох випадків на добу (у неділю, 10 березня, взагалі панувала повна тиша). Тож, як наслідок, протягом кількох днів жоден військовослужбовець ЗСУ не постраждав. Хоча вже 13 березня двох бійців Об’єднаних сил було поранено.

Тим часом на пленарному засіданні у Страсбурзі 13 березня Європейський парламент ухвалив резолюцію із рекомендацією призначити спеціального представника Євросоюзу для України, який фокусуватиметься на питаннях Криму і Донбасу. Очікується, що спецпредставник також здійснюватиме моніторинг ситуації з правами людини на окупованих територіях, захист прав переміщених осіб та сприятиме зниженню напруженості в районі Азовського моря.

Нагадаємо, що ініціативу Європарламенту про призначення спеціального представника Європейського Союзу з питань Донбасу і Криму ще торік восени підтримав спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер. «Вважаю, що це чудова ідея», — відреагував тоді на новину американський дипломат і висловив готовність працювати спільно з європейським колегою в разі його призначення.

Того ж дня відбулися переговори Тристоронньої контактної групи в Мінську, на яких планувалося обговорити вимоги України щодо звільнення захоплених у Чорному морі українських військових моряків. Проте зробити цього не вдалося з вини представників РФ. «Російська сторона категорично відмовляється взагалі обговорювати це питання, у них навіть було намагання піти, коли я висловлював позицію України з цього приводу. Але все-таки вони залишились і дослухали», — розповів офіційний представник нашої країни Євген Марчук. Він додав, що російська сторона також відмовляється вести переговори щодо обміну 25 російських громадян, що відбувають покарання в місцях позбавлення волі в Україні, на 25 утримуваних Москвою громадян України. «Представники ОРДО та ОРЛО категорично не хочуть також обговорювати обмін заручниками, який до цього ми детально обговорювали», — заявив Євген Марчук.

Зрозуміло, що таке небажання зумовлено позицією Кремля, який не хоче давати чинному Президенту України будь-яких можливостей використати питання обміну в передвиборній гонці. Мовляв, розмовлятимемо про це з новообраним керівником країни. Це, на думку Москви, — її свідоме «невтручання» у внутрішні справи сусідньої держави. А може, навпаки — непряме, тобто приховане (або ж гібридне) втручання держави-агресора у наші вибори з метою вплинути на їх кінцевий результат.