П’ятниця, 15 березня 2019 року № 21 (19668)
http://silskivisti.kiev.ua/19668/print.php?n=41701

Знезараження насіння

НИНІШНЯ екологічна ситуація змушує господарів обов’язково вдаватися до знезараження насіння перед висіванням як на розсаду, так і у відкритий ґрунт. Сіяти необробленим насінням означає ризикувати майбутнім урожаєм.

Знезараження посівного матеріалу можна проводити в гарячій воді (48-50ОС) протягом 20 хвилин. Після цього його слід промити в холодній воді, а потім підсушити. Цей прийом дуже ефективний для овочевих культур родини капустяних.

Проти фомозу буряків, моркви насіння прогрівають довше — 30 хвилин, але при цьому знижують температуру до 40-45ОС або тримають 15 хвилин при температурі 52ОС. Вдаючись до термообробки насіння, слід користуватися термометром.

Од вірусної, бактеріальної та грибкової інфекції насіння огірків і томатів знезаражують в 1-процентному розчині перманганату калію протягом 15-20 хв. Непоганий ефект дає намочування посівного матеріалу в 2-3-процентному розчині перекису водню, нагрітого до 38-45ОС, протягом 20 хвилин, або в 20-процент­ному розчині соляної кислоти протягом 10-15 хвилин.

Бактерицидну властивість має сік алое. Перед його застосуванням із цією метою листя алое слід попередньо витримати в холодильнику 5-6 діб за температури плюс 2ОС. Потім із нього віджимають сік. Насіння занурюють у сік і витримують добу, після чого його підсушують.

Насіння редиски, дайкону і всіх видів капусти від таких інфекцій, як судинний бактеріоз і несправжня борошниста роса, доцільно обробити в розчині часнику. Для цього треба перемішати 25 грамів потовченого часнику в 100 мл води і в цю суміш опустити на годину насіння, потім його промити і підсушити.

Дезінфекцію насіння огірків можна провести шляхом нагрівання його на сонці протягом кількох днів, розсипавши тонким шаром.