П’ятниця, 15 березня 2019 року № 21 (19668)
http://silskivisti.kiev.ua/19668/print.php?n=41702

Домашнє копчене сало

Хоч лікарі не вельми схвалюють цей продукт, особливо на щодень, але ж так інколи кортить посмакувати копченим сальцем, надто приготовленим власноруч, із любов’ю. На прохання нашого читача Григорія Кузьмича ЯЦЕНКА із с. Покровського Олевського району Житомирщини та інших подаємо рецепти копчення сала, щоб воно було м’яким і ніжним, з витонченим ароматом і апетитного вигляду.

НАЙКРАЩІ смакові якості сала методом гарячого копчення проявляються при використанні свіжої тирси. Попередньо продукт підготовлюють двома способами — мокрим (швидшим) і сухим.

Мокрий спосіб. Сало необхідно заздалегідь вимочити у розсолі. Для шматка вагою 1,5 кг беремо 100-150 г солі, перець горошком і бутони гвоздики (по кілька штук), лавровий листок, за бажання — кілька зубків часнику, приблизно 1,5 л води. Розсіл неодмінно має покрити шматок сала (або ж нарізати його товстенькими смужками). Час засолювання — не менше доби. Потім продукт просушують і приблизно 2 год. коптять. На початку процесу вогонь має бути сильним, але через 10-15 хв. його зменшують до 50-60О і продовжують копчення.

Сухий спосіб. Подрібнити до однорідної консистенції, скажімо на кавомолці, лавровий лист із горошковим перцем. Потім змішати їх із сіллю, кропом, потовченим часником. Сало нарізати на смужки однакової товщини, ретельно натерти кожну сумішшю приправ. У каструлю, коробку абощо насипати шар солі з перцем, укласти шарами сало, зверху — кришку, на неї ґніт. Поставити ємність на три дні в холодильник. Відтак розвісити шматки сала в місці, що добре продувається, для легкого підсихання. У коптильню засипати дрібну тирсу (краще з дерев фруктових порід), поставити піддон під воду, розпалити вогонь. Далі розподілити сало по решітці з невеликими проміжками, при виділенні диму знизити вогонь до середнього і закрити кришкою. У цілому час копчення не повинен перевищувати годину. Затим готовий продукт витримати в прохолодному приміщенні (не холодильнику) добу. Смачного!