П’ятниця, 15 березня 2019 року № 21 (19668)
http://silskivisti.kiev.ua/19668/print.php?n=41704

Залізний купорос на захисті саду

Михайло Олександрович ПРИМАКОВ із Кривого Рогу запитав, чим і як проводити найпершу весняну обробку плодових дерев і кущів.

ПЕРЕДУСІМ доцільно вдатися до обробки садка залізним купоросом. Це безпечніше від широко застосовуваного мідного купоросу. Обприскувати стовбури яблунь і груш слід до появи листя, використовуючи 5-7-відсотковий розчин залізного купоросу (500-700 г на відро води). У старих садках необхідна повторна обробка восени після листопаду або ж навесні наступного року до набубнявіння бруньок.

Якщо дерева оброблені ретельно, то на них зникнуть мох і лишайники. Кора ж при цьому омолоджується. Це стає запорукою гарного приросту та плодоношення. Листя влітку набуває темно-зеленого забарвлення, стає крупнішим за розмірами. Плоди також помітно збільшуються.

Нагадаємо, що, використовуючи залізний купорос, до нього не додають вапно, як, приміром, до мідного купоросу.

Окрім того, залізний купорос рекомендується застосовувати в боротьбі з листоблішками, або, як їх ще називають, яблуневою (грушевою) медяницею — шкідником, що висмоктує сік із бруньок, вкриваючи їхню поверхню солодкуватою медвяною росою. Яйця цього шкідника зимують на пагонах (у яблуневої листоблішки) і у шпаринах кори (у грушевої). Щоб не обпалити листя, обприскування слід проводити по голих гілках, тобто до набубнявіння бруньок. Після обробки залізним купоросом гине близько 50% зимуючих яєць. А якщо після виходу з яєць личинок шкідника провести обприскування інсектицидними препаратами проти сисних і шкідників-листогризів чи навіть настоєм тютюну, то листоблішки можна позбутися зовсім. Настій тютюнового пилу або махорки готується так: 40 г тютюну заливається 1 л води і настоюється дві доби. Перед обприскуванням проти дрібних комах-листогризів проціджений настій необхідно розвести вдвічі і додати до нього розчинене господарське мило (для прилипання).