Архів
П’ятниця,
12 квітня 2019 року

№ 29 (19676)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Захистіть волоський горіх від марсонії

ВВАЖАЄТЬСЯ, що волоський горіх невибагливий у догляді й стійкий до погодних негараздів. Споконвіку це дерево є символом здоров’я і довголіття.

І все ж горіх хворіє. Результати негараздів проявляються восени, коли збирають плоди: вони пустотілі, всередині чорні. З таких горішків погано відокремлюється навколоплідник — він ніби приклеєний і тримається дуже міцно.

Найбільше потерпає волоський горіх від бурої плямистості — марсонії. Це грибкове захворювання з’являється при затяжній дощовій погоді. У весняний період за похмурих днів при температурі вище 10°С відбувається первинне зараження. Грибок ушкоджує жіночі квітки і молоде листя. На листі з’являються округлі червонувато-бурі або сіруваті плями з сірим центром. На зелених пагонах плями овальні, вдавлені. На зав’язях також виникають округлі заглиблені тріщини. В подальшому уражені плоди ростуть деформованими, згодом опадають, а ті, що залишаються на дереві, чорніють.

Якщо дерево постраждало від грибка надто сильно, то з нього передчасно осипається листя (іноді за цілий місяць). Взимку ж таке дерево найбільш схильне до вимерзання.

Для профілактики захворювання і самі дерева, і пристовбурні круги треба навесні перед розпусканням бруньок обробити 3-відсотковим розчином бордоської рідини. Окрім цього, слід обов’язково зібрати і знищити старе листя. Його можна закомпостувати, але у купі воно має пролежати не менше трьох років.

Замість бордоської рідини використовують також ефективні препарати стробі, хорус, ридоміл голд та ін.

Враховуючи погодні умови (весняні похолодання, затяжні дощі), обробку слід повторити у період досягнення листям стандартних розмірів таким же розчином, а ще через два тижні — втретє — обприскати 1-відсотковою бордоською рідиною. Для повторних обробок застосовують і перераховані вище препарати.

Версія для друку          До списку статтей

ПІСЛЯ того як розсаду розпікірують із посівних ящиків до парників чи окремих більших ємностей, на рослинах жовтіє листя. Чому? Є дві причини, яких практично неможливо уникнути при цьому «крутому піке» для сіянців. А от як діяти опісля, аби рослинки виправились і почали нормально розвиватись, інше питання, на яке й спробуємо дати відповідь.

Досить часто від садівників-аматорів можна почути нарікання: пересадили, мовляв, черешеньку, вона спершу прижилася — розпустилося листя, з’явився цвіт, а по якомусь часі деревце всохло. Справді, примхлива ця культура, чи, точніше сказати, вразлива до різних чинників. Тож перерахуємо їх і дамо поради щодо заходів задля кращої приживлюваності рослин.

Чи вирощували ви вже таке диво — пучкові огірки? Себто такі, в яких на плітях зав’язуються по кілька штук з однієї пазухи. Уявляєте, яка врожайність? Але щоб її забезпечити, треба немало потрудитися.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове