Архів
П’ятниця,
12 квітня 2019 року

№ 29 (19676)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Мільйон ділянок і майже мільярд виборців

В ІНДІЇ стартували наймасш-табніші у світовій історії парламентські вибори.

Докладніше...
Гнучке відстрочення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ і ЄС погодили тривалу відстрочку по Brexit.

Докладніше...
Примусова відставка

У СУДАНІ відбувся державний переворот.

Докладніше...
Новий основний закон

КУБА. Офіційно набрала чинності нова конституція.

Докладніше...
П’ятий прем’єрський термін

ІЗРАЇЛЬ. Партія «Лікуд» перемогла на парламентських виборах.

Докладніше...
Визнали геноцид вірмен

ІТАЛІЯ. Парламент визнав геноцидом масове вбивство вірмен в Османській імперії.

Докладніше...
Таке собі «арабське НАТО»

ЄГИПЕТ відмовився від участі в «арабському НАТО».

Докладніше...
Екстремальний туризм

У БІЛОРУСІ для туристів відкрили зону відчуження.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Тижні поправок тривають

Марина ТІШКОВА.

Нинішній пленарний тиждень, як і три попередні, присвячено розгляду законопроекту про захист державної мови. Поки що до фінішу далеко.

ПЛЕНАРНОГО вівторка атмосфера у парламенті була досить жвава. Результати першого туру президентських виборів досі є новиною №1. Керівники фракцій під час виступів тлумачили їх підсумки, політичну обстановку в державі та перспективи згідно зі своїми партійними позиціями. Очільник «Народного фронту» М. Бурбак наголосив, що ця політсила ніколи не прийме розвороту з курсу на вступ до ЄС і НАТО, капітулянтських угод з РФ, зокрема у вигляді федералізації нашої держави, відмови від Криму чи амністії для терористів.

Керівник фракції БПП А. Герасимов, природно, зосередився на протистоянні чинного Президента П. Порошенка та його опонента В. Зеленського і «темі аналізів», що вже встигла добряче набити оскому суспільству. Решта три фракції з колишньої коаліції, очільники котрих брали участь у виборчих перегонах, наголошували, що незалежно від того, хто стане переможцем, він несе відповідальність перед народом та повинен дбати про його добробут. Лише «опоблоківцю» В. Новинському знову кісткою в горлі застрягли і законопроект про захист державної мови, й автокефалія Православної церкви України, і українська історія — на його думку, те, що, власне, робить державу саме державою, а не просто територією, населеною людьми, розколює суспільство і є «ширмою». Втім, політична позиція цієї фракції відома давно.

Два пленарних дні поспіль депутати продовжували розглядати поправки, не приймаючи жодної. На час, коли цей номер газети готувався до друку, дійшли до 1697-ї. Повільно і невпевнено законопроект підходить до того моменту, коли голосуванням буде визначатися його доля.

Пленарної середи відбулися парламентські слухання з дуже важливої теми — «Збалансований розвиток людського капіталу в Україні: завдання освіти і науки». Міністр освіти Л. Гриневич повідомила, що за індексом людського розвитку ООН ми належимо до групи високого рівня і посідаємо 88-ме місце серед 189 країн. Однак конкретні показники кульгають: за якістю початкової освіти Україна на 47-му місці, якістю системи освіти — 51-му. Проблем багато — і «перекос» у суспільстві, коли лише 20% випускників обирають профтехосвіту, решта ж прагне будь-якою ціною отримати диплом про вищу, зазвичай потім або поповнюючи лави безробітних, або працюючи не за спеціальністю (власне, й не плануючи за нею працювати), і брак фінансування, на чому наголошували майже всі доповідачі. За результатами слухань буде сформовано рекомендації, котрі, втім, ще має підтвердити позитивним голосуванням парламент, а з цим у нас, як відомо, проблеми.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коли чекати «13-ту пенсію»
Читати
Облгази не вгамувалися
Читати
У кого зарплата найбільша
Читати
Розвиватимуть аграрний сектор
Читати
Дурять користувачів
Читати
Субсидійний рекордсмен
Читати
Антикорупційні результати
Читати
Дорога «стіна»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове