Архів
П’ятниця,
12 квітня 2019 року

№ 29 (19676)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Мільйон ділянок і майже мільярд виборців

В ІНДІЇ стартували наймасш-табніші у світовій історії парламентські вибори.

Докладніше...
Гнучке відстрочення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ і ЄС погодили тривалу відстрочку по Brexit.

Докладніше...
Примусова відставка

У СУДАНІ відбувся державний переворот.

Докладніше...
Новий основний закон

КУБА. Офіційно набрала чинності нова конституція.

Докладніше...
П’ятий прем’єрський термін

ІЗРАЇЛЬ. Партія «Лікуд» перемогла на парламентських виборах.

Докладніше...
Визнали геноцид вірмен

ІТАЛІЯ. Парламент визнав геноцидом масове вбивство вірмен в Османській імперії.

Докладніше...
Таке собі «арабське НАТО»

ЄГИПЕТ відмовився від участі в «арабському НАТО».

Докладніше...
Екстремальний туризм

У БІЛОРУСІ для туристів відкрили зону відчуження.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Актуально

А що, якщо...

або Як Юлія Тимошенко могла б вийти до другого туру ще у квітні

Михайло ГУБАШ.

Така можливість для ЮВТ, яка за результатами голосування 31 березня займала третє місце, теоретично зберігалась аж до 9 квітня. Її надавав Закон «Про вибори Президента України», зокрема стаття 85-та «Повторне голосування» (або «другий тур», як його тепер називають у ЗМІ).

ЖИТТЯ є життя, включно зі смертю. В тому числі й кандидата на посаду президента. Причини можуть бути різними: хвороба, автокатастрофа, нещасний випадок тощо.

Не врахувати подібної можливості законодавець не міг. Але й прямо вказати на таку сумну ситуацію, мабуть, не наважився. Тож, передбачаючи імовірність її виникнення, у пункті 3-му вказаної статті толерантно й політкоректно записав: «Якщо один із кандидатів, включених до виборчого бюлетеня для повторного голосування, не пізніш як за дванадцять днів до дня повторного голосування зняв свою кандидатуру... Центральна виборча комісія невідкладно приймає рішення про включення до виборчого бюлетеня кандидата, наступного за кількістю одержаних у день виборів (тобто у першому турі. — Ред.) голосів». А третій результат, як відомо, був у Юлії Володимирівни. Проте ні Петро Олексійович, ні Володимир Олександрович своїх кандидатур не зняли, тож шанс для леді Ю був втрачений.

Ну а як бути, якщо один із двох кандидатів «зніме свою кандидатуру» пізніше, зокрема й безпосередньо перед голосуванням у другому турі, призначеному на 21 квітня? В такому разі, згідно з пунктом 4-м ст. 85-ї Закону, повторне голосування проводиться щодо однієї кандидатури. Проте це не означає, що кандидата-«одинака» буде обрано автоматично. Для перемоги на виборах у другому турі йому, згідно з п. 18-м вказаної статті, необхідно набрати понад половину голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Якщо в другому турі проголосують стільки ж виборців, як і в першому (а це понад 18 млн 893 тис. чоловік, або 63,53%), то для обрання президентом кандидат має набрати понад 9 млн 446 тис. голосів. Нагадаємо, що у першому турі за Зеленського проголосували понад 5 млн 713 тис. чоловік, за Порошенка — близько 3 млн 15 тис. Таким чином, для остаточної перемоги в умовах відсутності суперника ВОЗу потрібно буде майже подвоїти попередній результат, а ПОПу — потроїти.

Наскільки високою є вірогідність одержання кандидатами такої кількості голосів? Питання. А от якщо результат кандидата-«одинака» в другому турі «не дотягне» до половини голосів (у нашому прикладі це майже 9,5 млн), «вибори Президента України визнаються Центральною виборчою комісією такими, що не відбулися» (п.19-й).

Які можливості, зокрема для чинного Президента, відкриває така, вибачте за тавтологію, можливість, зрозуміло. Найважливіша — отримання ним ще кількох додаткових місяців перебування «на посту» (доки перезапускатиметься процес президентських перегонів). А це якраз той випадок, коли час є дорожчим за гроші. І т. д., і т. п.

Тож доки прибічники обох кандидатів чубляться одне з одним, обливаючи словесним брудом своїх опонентів, у штабах претендентів на пост Глави держави кипить робота, прораховуються всі «за» і «проти» тих чи інших варіантів розвитку подій, обмірковуються можливості впливу на них, зокрема й із урахуванням положень чинного законодавства, про які ми згадали. Бо «на кону» стоїть дуже багато, і для когось майбутні результати виборів є питанням життя і смерті. В переносному значенні. І в політичному.

І наостанок — трохи корисного офіціозу. 18 квітня — останній день, коли можна оприлюднювати та поширювати результати виборчих соціологічних опитувань перед другим туром. 19 квітня мають відбутись телевізійні дебати між двома кандидатами. Це останній день дозволеної агітації.

21 квітня з 8-ї години ранку до 20-ї години — другий тур голосування. До 1 травня ЦВК має встановити офіційні результати виборів, а ще за три дні — офіційно оприлюднити. Протягом 30 днів з моменту оприлюднення офіційних результатів має відбутись інавгурація нового президента — не пізніше 3 червня.

Все це — якщо не станеться якихось «якщо»...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коли чекати «13-ту пенсію»
Читати
Облгази не вгамувалися
Читати
У кого зарплата найбільша
Читати
Розвиватимуть аграрний сектор
Читати
Дурять користувачів
Читати
Субсидійний рекордсмен
Читати
Антикорупційні результати
Читати
Дорога «стіна»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове