П’ятниця, 12 квітня 2019 року № 29 (19676)
http://silskivisti.kiev.ua/19676/print.php?n=41960

  • Актуально

Що змінилося для пацієнтів

Устина ГРЕЧАНЮК.

ІЗ 1 КВІТНЯ в медичних закладах, де працюють сімейні лікарі, терапевти та педіатри, завершується перехідний період на нову модель фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Це означає, що з 1 квітня Національна служба здоров’я оплачуватиме медичним закладам первинної медичної допомоги медичні послуги, надані пацієнтам, які підписали декларації з лікарями цього медзакладу.

У зв’язку з цим країною шириться інформація, що громадяни, які не встигли підписати декларації із лікарем, будуть позбавлені можливості отримувати будь-яку медичну допомогу. Навіть у випадку загрози їхньому життю.

З огляду на це Міністерство охорони здоров’я оприлюднило офіційне роз’яснення, які зміни відбудуться для пацієнтів із 1 квітня.

Усі, хто звернувся до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, отримають медичну допомогу. Якщо пацієнтові потрібен плановий огляд, електронний рецепт на «Доступні ліки» або інші послуги з переліку первинної медичної допомоги, лікар зможе його прийняти та укласти з ним декларацію одразу на прийомі. Або якщо у нього вже достатня кількість пацієнтів — порадити укласти декларацію з іншим лікарем Центру первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД).

У разі невідкладного стану пацієнтам, які не обрали свого лікаря або перебувають у відпустці чи відрядженні, сімейний лікар, терапевт або педіатр нададуть безоплатно медичну допомогу. Це регламентується Наказом МОЗ №503 «Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу».

Кінцевого терміну підписання декларації не існує. Декларацію з обраним сімейним лікарем, терапевтом або педіатром можна підписати під час планового візиту у будь-який час.

Звернення до лікарів-спеціалістів, призначені сімейним лікарем, оплачуватимуть Національною службою здоров’я. Держава також оплачуватиме візити без направлення до гінеколога та психіатра.

Якщо пацієнт звертається до лікарів-спеціалістів за власним бажанням, він самостійно сплачує вартість візиту.

Екстрена медична допомога приїжджатиме на виклики до всіх пацієнтів, яким потрібна медична допомога, незалежно від того, підписана декларація з сімейним лікарем, терапевтом, педіатром чи ні.

Втім, МОЗ наполегливо радить усім українцям якнайшвидше укласти угоди зі своїми лікарями. Це дасть їм можливість отримати максимальну кількість безкоштовних медичих послуг. За останніми даними, декларації з лікарями вже підписали майже 27 млн українців.