П’ятниця, 12 квітня 2019 року № 29 (19676)
http://silskivisti.kiev.ua/19676/print.php?n=41962

  • Заповітне

Їх було 49 тисяч!

Ганна Кліковка.

Запорізька область.

НА ХОРТИЦІ планується спорудження меморіального комплексу «Священний Хортицький Дуб». Торік навесні зробили перший крок, висадивши алею молодих дубів біля вікового дуба в центральній частині острова. У планах композиція, в центрі якої буде розташовано гранітний стовбур старого дуба, від якого символічно відростатимуть молоді гілки з листям. Уже готові генеральний план, проект. Орієнтовно загальний кошторис становить 1,7 мільйона гривень, із них уже витрачено близько 100 тисяч, зокрема, підготовлено камені з Янцевського гранітного кар’єру для скульптурної композиції. Концепція створення меморіального комплексу «Священний Хортицький Дуб» ґрунтується на низці історичних джерел.

За даними одного з них, датованого 1857 роком, ідеться про 49 тисяч великих дубів на Хортиці. Відомий краєзнавець Яків Новицький 1876-го писав: «На острові Хортиця засох священний дуб — визначна старовина острова, який прожив десятки століть. Перекази говорять, що дуб був збірним пунктом для запорожців, де збиралася козацька рада для обговорення політичних та громадських питань; під дубом колись лилися і запорозькі молитви, коли козаки бралися за зброю супроти ворога. В 1775 році (після Зелених свят) запорожці востаннє віддали шану священному дубу...».

Може, є потреба і в комплексі з граніту, питання спірне. Але важливішою залишається пам’ять жива, що шумить листям. Лишень уявіть — на Хортиці їх було 49 тисяч…