|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
Пост здоров’яCторінку підготував |
Версія для друку До списку статтей
Лікуємо виразку «Тривалий час (із періодичними загостреннями) дошкуляє виразкова хвороба дванадцятипалої кишки. Які трави помічні у боротьбі з цією недугою?» Іван Г. смт Турбів Липовецького району Вінницької області.
ВИРАЗКОВА хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки — це хронічне захворювання, що характеризується утворенням виразки (ранки) на слизовій оболонці і тканинах, розташованих під ними. Причинами її виникнення у переважній більшості випадків є неправильне харчування (погано пережована їжа, їда поспіхом, дуже холодні чи занадто гарячі страви), зловживання спиртними напоями, куріння. А також часта перевтома, нервово-психічні переживання, стреси, спадкові чинники тощо. Також дослідження показали, що у виникненні хвороби істотна роль належить мікроорганізмам — кампілобактеріям, які порушують морфологічну структуру оболонки. Інколи вона виникає без видимих причин. Її перебіг зазвичай відбувається циклічно, з періодами загострення навесні та восени. Оздоровлення за виразкової недуги насамперед спрямовують на зупинення загострення та запобігання рецидивам. Зокрема, на пригнічення виділення шлункового соку і зменшення кислотності останнього, поліпшення епітелізації слизової оболонки та нейтралізацію кампілобактерій. Для оздоровлення у народній медицині є багато методів і засобів. Так, запалення під час виразкової хвороби зніме чай із ромашки чи календули, а за спазмів можна приготувати настій із м’яти перцевої чи насіння кропу аптечного. Також добрий оздоровчий ефект дає відвар кореневищ гірчака зміїного: 50 г подрібненої сировини залити 500 мл окропу, кип’ятити три хвилини. Настояти 8-10 хвилин, пити по 50 мл тричі на день до їди. Ліпше готувати цей відвар разом із насінням льону (столова ложка). Народна медицина в разі виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки рекомендує скористатися таким ефективним засобом, як живокіст. Відвар коренів живокосту: столову ложку подрібненої сировини залити 500 мл води, прокип’ятити 3-5 хвилин. Настояти до охолодження і процідити. Приймати по 100 мл тричі на день до їди. Курс два-три тижні. Настоянка коренів дивосилу: дві столові ложки подрібнених коренів настояти в склянці горілки (спирту) протягом двох тижнів, щоденно струшуючи. Пити по 20-30 крапель із водою тричі на день до їди. Порошком із кореня можна посипати страву. Картопляний сік (ліпше з червоних сортів). Сік сирої нечищеної картоплі пити по півсклянки вранці натще. Не снідати після цього годину-дві. Курс лікування — 10 днів. Після цього зробити 10-денну перерву і повторити курс. Відвар насіння льону: столову ложку сировини залити 0,5 л окропу. Кип’ятити на водяній бані 10 хвилин. Пити по 0,5 склянки 3-4 рази на день між прийманням їжі. У разі печії можна скористатись порошком кореня аїру болотного (лепехи). Для цього 0,5 чайної ложки порошку залити невеликою кількістю води. У фітотерапії виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки широко застосовують також збори рослин. Збір 1: листки підбілу звичайного — 30 г, подорожника великого, шавлії лікарської — по 20 г. Дві столові ложки суміші залити 500 мл окропу, настояти 30 хвилин. Процідити, вживати: перші 10 днів — по 100 мл чотири рази на день, а потім по 50 мл чотири рази на день упродовж одного-двох місяців. Збір 2: квітки липи серцелистої — 40 г, плоди фенхеля звичайного, квітки ромашки лікарської — по 20 г, листки меліси лікарської — 10 г. Дві столові ложки суміші залити 500 мл окропу, настояти дві години. Процідити і вживати по 200 мл чотири рази на день за 20 хвилин до їди. Добрий оздоровчий ефект дає і настоянка рослин: корені й кореневища оману високого, любистку лікарського — по 20 г, корені кульбаби лікарської — 5 г, алтеї лікарської — 15, корені солодки голої — 10 г. Суміш залити 500 мл 40-процентного розчину етилового спирту або міцної горілки, додати 100 г меду. Настояти 10 діб у теплому місці. Процідити і пити по дві столові ложки вранці та на ніч. Якщо є ускладнення Нерідко виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки супроводжується холециститом. У такому разі доцільно застосовувати препарати копитняку європейського (волосняк, копито кінське, підлистень). Настій листків копитняку європейського: 1 г сировини залити 200 мл окропу, настояти 30 хвилин. Процідити і пити по столовій ложці чотири рази на добу до їди. Відвар коренів копитняку європейського: 2 г сировини залити 200 мл окропу, кип’ятити хвилину на малому вогні. Настояти 15 хвилин, процідити і вживати по чайній ложці чотири рази на добу до їди. Курс для відвару і настою — два-три тижні. Важливо при цьому не перевищувати рекомендованих доз — рослина отруйна. Нерідко виразка шлунка і дванадцятипалої кишки ускладнюється гастродуоденітом, гастритом тощо. Від цих захворювань фітотерапія рекомендує такий рослинний збір: квіти ромашки лікарської, листя підбілу і м’яти, трава звіробою і деревію, корінь дивосилу (все порівну). Відвар: столову ложку збору залити 500 мл окропу, кип’ятити три хвилини. Настояти 15 хвилин, процідити і пити по 50-70 мл три-чотири рази на день за 30 хвилин до їди. Курс — три-чотири тижні. Якщо, крім виразкової хвороби шлунка, є проблеми ще й із печінкою, жовчовивідною системою, народна медицина пропонує скористатися таким трав’яним збором: листя вахти трилисної, трава золототисячнику, квіти цмину піскового і пижма (порівну). Відвар: столову ложку суміші заварити 500 мл окропу, настояти 30 хвилин. Пити по дві-три столові ложки тричі на день до їди. Увага! Людям із жовчнокам’яною хворобою ліпше проконсультуватись із лікарем, оскільки збір має потужну жовчогінну дію. Хворим варто також стежити за своїм харчуванням, зокрема під час загострення. Не можна вживати страв, які збуджують функцію залоз шлунка: смажене, м’ясні та рибні наваристі бульйони, грибні й капустяні відвари. А також консерви, копчення, гостру їжу, дуже холодні та дуже гарячі страви, грубу рослинну їжу, каву, алкоголь, морозиво. Чай краще пити з м’яти, шипшини, меліси, смородини. Не можна, надто в період загострення, вживати капусту, квасолю, виноград, редиску, оцет. Якщо додалася ще й печія, слід відмовитися від кетчупів, цибулі, шоколаду, томатного та лимонного соків, молока, житнього хліба тощо, а також обмежити вживання солі. Натомість дозволяються кефір та інші кисломолочні продукти, вершкове масло, круп’яні супи, каші (гречана, вівсяна, рисова, кукурудзяна), відварене м’ясо чи риба, парові котлети, білий (не свіжоспечений) хліб, варені яйця, киселі, настій шипшини, некислі соки, ягоди, фрукти.
Іван ЧЕКМАН, знавець народної медицини. Версія для друку До списку статтей |