Архів
Субота,
11 травня 2019 року

№ 37 (19684)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Гарбузове насіння — особливе

СВІЖОЗІБРАНЕ гарбузове насіння має дуже низьку схожість — від 10 до 20%. У період зберігання цей показник поліпшується. Так, після зберігання протягом одного року схожість уже становить 85-95%. До того ж, якщо посіяти свіже насіння гарбуза, на рослинах утворюється багато пустоцвіту.

Схожість гарбузового насіння підвищиться, якщо його перед висіванням обробити розчином мікроелементів і регуляторів росту. Слід змішати 0,05%-й розчин гібереліну, 0,05%-й розчин бурштинової кислоти, 0,02%-й розчин борної кислоти і помістити гарбузове насіння в цю суміш на 12-24 години, перемішуючи кожні 3 години. Після просушування до сипучості насіння відразу висівають.

Також поліпшиться схожість, якщо посівний матеріал прогріти у воді при 60ОС упродовж 2-4 годин.

Найпростіше прогріти відібране насіння на відкритому сонці протягом кількох днів. До того ж таке вигрівання знезаражує матеріал.

Часто вдаються до дезінфекції насіння у 1%-ому розчині марганцево-кислого калію впродовж 20 хвилин із наступним промиванням у холодній воді.

Дружні та міцні сходи з’являються після обробки насіння в розчині мікроелементів (на 1 л теплої води 1 чайна ложка нітрофоски, або 0,5 таблетки мікроелементів, або 1 столова ложка попелу).

Версія для друку          До списку статтей

РОЗПУСТИЛОСЯ листя на фруктових, і можна було помітити, що відбувалося це на деревах не одночасно: одні рясно зеленіють, а інші ще тільки починають. Певна річ, маємо на увазі не видові відмінності, а лише ті випадки, коли затримка розпускання листя спричинена підмерзанням кореневої системи і «роботою» шкідників. Звідси висновок: необхідне лікування і посилене підживлення. Як провести останнє в одному з матеріалів.

Цю культуру дехто забуває посіяти на своєму городі. Як ото в приказці: «Сім літ мак не родив, і голоду не було», тільки замість слова «мак» підставимо «горох». А дарма. Якщо в сім’ї є діти, то це неабиякі ласощі для них, не кажучи вже про велику кулінарну та кормову цінність культури. Хто ще не впорався із сівбою, не біда, адже горох можна сіяти впродовж усього літа кожні два-три тижні. Тож до діла, а ми дамо рекомендації щодо агротехніки, яка є нескладною, та боротьби зі шкідниками.

Подамо також цікаве спостереження стосовно спанбонду — укривного матеріалу, який нині вже широко використовується в городництві. А річ у тому, що більшість нетканих матеріалів із лицьового і виворітного боків мають різну проникність...

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове