Архів
Субота,
11 травня 2019 року

№ 37 (19684)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Поки Brexit відкладається

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Мешканці країни візьмуть участь у виборах депутатів Європарламенту.

Докладніше...
Мир, але не за будь-яку ціну

КОСОВО і СЕРБІЯ відновлюють переговори про розблокування співпраці.

Докладніше...
Засуджені заочно

ЧОРНОГОРІЯ. За участь у спробі держперевороту засуджено 14 осіб, серед яких два агенти російських спецслужб.

Докладніше...
Після невдалого повстання

ВЕНЕСУЕЛА. Арештовано одного з лідерів опозиції — Едгара Замбрано.

Докладніше...
Новий запуск ракет

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Оприлюднено фото чергових ракетних запусків.

Докладніше...
Людство і його гуманізм

ООН: кількість страт у світі сягла найнижчого показника за останнє 10-ліття.

Докладніше...
Земля двигтіла під ногами

ЯПОНІЯ. На південному сході острова Кюсю стався землетрус магнітудою 6,3.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Проблема

Луги розбрату

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Фото автора.

З вилами та косами селяни з Локнистого, що в Менському районі, проганяли з придеснянських луків техніку орендарів. Наступного дня люди перекрили трасу, вимагаючи реакції влади та правоохоронців на «свавілля агрокомпанії «Сіверський край». Власник підприємства Олег Шитіков запевняє: діяв законно. Хто винен і як бути далі, намагалися розібратися на зборах села.

Майже «гайдамаччина»

У БУДИНКУ культури села, незважаючи на будній день, велелюдно. У порядку денному один пункт — земля! Для мешканців Локнистого це питання подальшого виживання. На землях села сіножаті розташовані у трьох місцях, а луг, де люди з діда-прадіда косили сіно, — якраз одне з них. Його орендарі й хотіли переорати повністю, хоча мали договори оренди тільки на невелику частину. Напередодні зборів люди посеред ночі прогнали трактор агрокомпанії. «Ми випадково дізналися, бігли з тим, що встигли вхопити, — вила, коси... Там уже був сільський голова. Згодом приїхала наша пожежна машина, яка стала поперек трактора», — розповіла жителька села Наталія Картун.

Наталію Олександрівну як одну з найактивніших люди обрали секретарем зборів. Головував заступник керівника Менської РДА Сергій Мурований. Першим надали слово голові Локнистенської сільської ради Володимиру Кручку.

— «Сіверський край» звернувся до нас із проханням передати в оренду невитребувані паї, а також запропонували нам узяти на баланс непереоформлені паї з подальшим наданням їх в оренду, — розповів сільський голова. — Попросили на понеділок зібрати сесію і вирішити питання передачі паїв в оренду. Сесія проголосувала проти! Тож у ситуації, що склалася, нехай розбираються правоохоронні органи.

Переговори — напружені й емоційні

ВАРТО зауважити, що після того, як люди перекрили дорогу, заворушились усі інстанції — від райдержадміністрації до Держгеокадастру. Так, заступник начальника управління з контролю за використанням та охороною земель Олександр Довгорук прибув особисто. «Ми виїжджали на місцевість, прийняли у власників паїв заяви, розпочали перевірку, обстежили землі, які перебувають у власності селян, — пояснює він. — Нами вже встановлено, що частково або повністю розорана 41 ділянка. Загальна площа — майже 15 гектарів. До мене із заявами звернулося 11 осіб. Всього у масиві 309 паїв».

Юристка ТОВ «Сіверський край» Карина Шитікова каже, що діяли в рамках закону. На руках мають 200 договорів, які дають право оренди 170 гектарів сіножатей. За її словами, придеснянський луг підприємство розорювало за погодженням із місцевими фермерами. «У нас була домовленість про обмін «шахматкою», — запевняє Карина Шитікова.

Співзасновник «Сіверського краю» Олег Шитіков наполягає, що нічого не порушував. «Закон дозволяє нам, маючи більшість паїв, заїжджати на поле і вибивати одним масивом, тому що ніхто не може обробляти по 50-70 соток, — говорить орендар. — Людям, які виступають проти, ми пропонували надати землю в іншому місці, де їм зручно».

Люди налаштовані категорично

— НАША вимога одна — забирайтесь із лугу. Крапка! — говорить місцевий мешканець Борис Буслов.

— 313-й номер — 1,33 гектара — Нікітіної Ольги Михайлівни. Вона померла. Хто вам дав пай? — не витримують нерви в активістки Картун.

У відповідь — тиша...

— Вони набрали паїв, але це паї в Гусавці, зарослі березняком, там 100 років уже ніхто не орав, — продовжує розмову депутат Локнистенської сільської ради Людмила Йовенко. — У нас вибрали найкращу ділянку, де жоден метр не гуляє, тому що люди там весь час косять коровам. Якщо хтось і здав пай, то, може, чоловік 10, це лише 20 гектарів. Карина Шитікова зверталась до нас, щоб дозволили виорати незатребувані луги, власники яких померли, але сесія проголосувала однозначно проти цього всього.

Людмила Йовенко висловила думку більшості односельців і заявила, що підприємство має засіяти траву на розораному лузі, виплатити людям компенсацію та піти з села. «Треба шукати юристів, які допомогли б нам розірвати договори», — заявила депутат.

Згоди не дійшли

У ТОВ «Сіверський край» хоч і погодились засіяти траву, але відмовлятись від землі не збираються. Орендарі категорично заявили: оброблятимуть 170 гектарів, які взяли в оренду. Дарма що землі не орні, а числяться як сіножаті.

Селяни також одностайні у власних вимогах, які вони підкріпили резолюцією. Люди проголосували за проведення повного аудиту земель сільради і винесення його результатів на засіданні антирейдерського штабу при Чернігівській ОДА. На переконання селян, частина документів підроблена. Вони направили колективну заяву до правоохоронців з вимогою тримати ситуацію під суворим контролем та не допустити подальшого обробітку паїв, на які ТОВ «Сіверський край» не має жодних реєстраційних документів.

Як стало відомо, через події в Локнистому у поліції зареєстровано два кримінальні провадження. «Перше — за фактом самовільного зайняття земельної ділянки, згідно зі статтею 197-ю Кримінального кодексу, таке порушення карається штрафом до 5000 гривень або арештом строком до трьох років. Трактор вилучили на штрафмайданчик, сторонам призначено дату зустрічі зі слідчим. Ще одне провадження порушено за блокування транспортних комунікацій — стаття 279-та ККУ. За це передбачено штраф до 850 гривень, арешт або обмеження волі від шести місяців до трьох років. Триває досудове розслідування», — пояснила речниця Нацполіції в області Наталія Реберг.

Оскільки представники фірми та люди згоди так і не дійшли, конфлікт, швидше за все, найближчим часом отримає продовження. «Сільські вісті» повідомлятимуть про перебіг подій. Адже самовільна оранка фермерами громадських сіножатей — болюча проблема не лише Чернігівського краю.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Визнані незаконними
Читати
Підвищено зарплату військовикам
Читати
Стаємо житницею
Читати
Працюють над визволенням
Читати
Транш під загрозою
Читати
Вирівнялись?
Читати
Почнуть працювати
Читати
Відзначили спокійно
Читати
Ставлення різниться
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове