Архів
Вівторок,
11 червня 2019 року

№ 46 (19693)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця

Криниця

Сторінку підготував Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей
  • День за днем

Безцінна світлина Кобзаря

УНІКАЛЬНЕ фото, викрадене загарбниками під час Другої світової, експонується у залі виставки «Перепоховання-перетворення» Національного музею Тараса Шевченка.

Світлина виконана в ательє Олександра Шпаковського у Санкт-Петербурзі. Зроблена між 1858-1859 або ж 1860-1861 роками, вона потрапила до скрині, яку 1943-го вивіз із Будинку-музею Шевченка німецький професор Мансфельд. Як виявилося, скриня не згоріла у полум’ї війни. Безцінні експонати, серед яких і згадане фото, були передані музеєві Великого Кобзаря.

Роман, важливий для сучасності

ГАСЬКА Шиян здобула Літературну премію Європейського Союзу за свій новий роман «За спиною», який вийшов навесні у видавництві «Фабула», повідомляє PEN Ukraine.

«Цей роман не просто стилістично вправний і зрілий, а й важливий для сучасності, адже вписує війну в Україні в універсальний людський контекст, — ідеться у висновку членів Українського журі премії. — Авторка переводить цю війну з безпечної рубрики «десь там, на дикому Сході» у тривожну рубрику «тут, у нашій спільній Європі».

Додому, на півострів

У КОНКУРСНІЙ програмі «Особливий погляд» 72-го Каннського кінофестивалю відбулася прем’єра повнометражного дебютного фільму українського режисера кримськотатарського походження Нарімана Алієва «Додому».

Головні ролі у фільмі виконали Ахтем Сеітаблаєв (батько) і Ремзі Білялов (син). Продюсер стрічки — Володимир Яценко, виробництво взяла на себе кінокомпанія Limelite. Він подякував відбірковій комісії «Особливого погляду» за шанс розповісти тут історію кримських татар, які мають лише одну батьківщину — Крим — і яку за останні 80 років вони втрачали двічі (у 1944 році і п’ять років тому).

Драматургія ХХІ століття

АНТОЛОГІЯ творів сучасних українських драматургів представлена у столиці Польщі на Варшавському книжковому ярмарку. Про це повідомляє «Наше Слово».

«Сучасна українська драматургія. Від А до Я» — це антологія, що складається з восьми п’єс, кожна з яких вирізняється власним стилем, однак усі вони порушують загальнолюдські питання. Автори творів походять з молодого або середнього покоління українських драматургів.

Картини із підручних речей

В УКРАЇНСЬКОМУ інституті Америки у Нью-Йорку відбулась виставка картин українського журналіста Романа Сущенка, якого незаконно засудили в РФ, передає УНН. Організатори виставки — Український інститут Америки і організація «Разом за Україну».

Зазначено, що мистецтво завжди було пристрастю Сущенка, але в колонії його художні засоби дуже обмежені. Тож твори виконані всіма доступними засобами, а саме: кулькова ручка, цибулиння, буряковий сік, чай, мийний засіб і кетчуп.

Сумщина — край поетичний

У СУМАХ репрезентували другу книгу унікального семитомного просвітницького літературно-мистецького проекту «Сумщина. Велика спадщина. Поезія». Його метою є зібрати всі найкращі здобутки митців — уродженців області та митців, які тривалий час працювали тут і прославили край, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Багаторічний керівник обласної організації письменників Олександр Вертіль розповів, що подібних проектів немає у жодній області України, тому відвезе нову книгу до Національної спілки письменників, щоб популяризувати цей проект на всеукраїнському рівні, а можливо, й за кордоном.

Версія для друку          До списку статтей
  • Із джерела мудрості

«Мова — це не просто спосiб спiлкування, а щось бiльш значуще. Мова — це всi глибиннi пласти духовного життя народу, його iсторична пам’ять, найцiннiше надбання вiкiв, мова — це ще й музика, мелодика, фарби, буття, сучасна, художня, інтелектуальна i мисленнєва дiяльнiсть народу».

Олесь ГОНЧАР.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове