Архів
Вівторок,
11 червня 2019 року

№ 46 (19693)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  • За рубежем
Ротація в ООН

ЕСТОНІЮ обрано непостійним членом Ради безпеки ООН.

Докладніше...
Стратегічна угода

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ домовилась із Південною Кореєю підписати угоду про вільну торгівлю.

Докладніше...
Де-юре керує новий, а де-факто старий

КАЗАХСТАН. На виборах президента переміг Касим-Жомарт Токаєв.

Докладніше...
Політична криза

МОЛДОВА. Призначено позачергові вибори.

Докладніше...
Стовпотворіння на кордоні

ВЕНЕСУЕЛА відкрила кордон із Колумбією.

Докладніше...
Наступ на столицю

В ЛІВІЇ не вщухають запеклі бої за Триполі.

Докладніше...
Програму провалено

ІРАН заявив, що Євросоюз провалив порятунок ядерної угоди.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«10 серпня 2019-го я досягну 60-річного віку. Якщо в мене буде 35 років стажу на педагогічних посадах у державних закладах освіти, враховуючи вересень 2019-го, чи матиму я право на грошову допомогу і коли краще звертатись із заявою щодо призначення пенсії?»

Валентина МЕРЗЛЮК.

с. Веснянка

Старокостянтинівського

району

Хмельницької області.

 

ВІДПОВІДНО до статті 44-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058), застрахована особа може подати заяву про призначення пенсії за віком та необхідні документи в територіальний орган Пенсійного фонду не раніше як за місяць до досягнення пенсійного віку. Пенсію за віком призначають із дня звернення за пенсією. Але якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців із дня досягнення особою пенсійного віку, пенсію за віком призначають із дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку.

Для призначення грошової допомоги особа має на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26-ю Закону 1058, працювати в закладах і установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е»—«ж» статті 55-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення». Водночас особі потрібно мати страховий стаж (для чоловіків — 35, для жінок — 30 років) на таких посадах, а також не мати будь-якої призначеної пенсії.

Страховий стаж після 01.01.2004 обчислюють за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку. Календарний місяць роботи за спеціальністю буде зараховано до страхового стажу роботи за спеціальністю як повний місяць, якщо всі місяці роботи після січня 2004 року і до місяця звернення щодо призначення пенсії заробітна плата особи, з якої було сплачено внески в Пенсійний фонд України, була не менша мінімальної.

Для того щоб врахувати страховий стаж на посадах, що дають право на пенсію за вислугу років, за вересень, ви маєте звернутись із заявою щодо призначення пенсії в районне управління Пенсійного фонду не раніше як у жовтні 2019 року. А для того, щоб пенсію призначили з 11.08.2019, із заявою потрібно звернутися до спливу трьох місяців із дня досягнення пенсійного віку, тобто не пізніше як 09.11.2019.

 

«Працюю медичною сестрою в лікарні, що належить до відання Міністерства внутрішніх справ України. Чи буде зараховано цей період для виплати 10-місячних пенсій під час призначення пенсії за віком?»

Оксана ГАРЯЧА.

м. Ірпінь

Київської області.

 

ЗГІДНО з приміткою 2 до Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 04.11.1993 №909, робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах, передбачених цим переліком, дає право на пенсію незалежно від відомчої належності закладів та установ. У Переліку закладів охорони здоров’я Міністерства внутрішніх справ України, затвердженому наказом Міністерства внутрішніх справ від 14.06.2017 №507, передбачено лікарні.

Отже, період роботи на посаді медичної сестри лікарні буде зараховано до вашого страхового стажу, що дає право на державну грошову допомогу, як робота в закладі охорони здоров’я державної форми власності.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Слухання розпочато
Читати
Вироки винесено
Читати
Ще один утікач приїде
Читати
Вскочити у «вікно можливостей»
Читати
На вимогу олігархів
Читати
На Росі — без води
Читати
Отруїлися діти
Читати
Стабільно нарощуємо обсяги
Читати
Зерно оцінюватимуть по-новому
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове