Архів
Вівторок,
9 липня 2019 року

№ 54 (19701)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Переконлива перемога

ГРЕЦІЯ. На парламентських виборах перемогла опозиційна партія «Нова демократія».

Докладніше...
Тиск продовжується

США. Комітет у закордонних справах палати представників конгресу схвалив санкції проти «Північного потоку-2».

Докладніше...
Суперечка через мігрантів

НІМЕЧЧИНА закликала Італію відкрити порти для суден із біженцями.

Докладніше...
Атаки на останній оплот опозиції

СИРІЯ. Військові літаки режиму Башара Асада та РФ завдали ударів по мирних мешканцях.

Докладніше...
Все ж краще солом’яна згода...

ВЕНЕСУЕЛА. Опозиція відновила переговори з владою.

Докладніше...
Перехідний уряд

СУДАН. Військові і опозиція домовились про перехідний уряд.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Літа молодії

Кому усміхається літо

Ганна КЛІКОВКА.

Запорізька область.

Літо у Новогупалівці, що у Вільнянському районі, пахне духмяними травами, щедрі дощі час од часу поливають городину і луки. А ще — дітвору навчально-виховного комплексу, щоб росла здоровою. Школярі радо попрощалися з уроками і подалися на привілля. Навчальний рік добіг кінця, проте життя в селі все одно обертається навколо школи. Зраночку малі вже тут, вистрибують на подвір’ї в очікуванні цікавого дня.

ПЕРШИМИ приходить до дітей подружжя Нестеренків — Наталя Володимирівна і Сергій Петрович, з ними й онук Михайлик. Дружина — вчитель-методист, чоловік гартує дітлахів фізично. Обоє люблять школу глибинним незрадливим почуттям, тому радіють можливості поспілкуватися з дітьми поза уроками.

— Ми це називаємо поміж собою педагогікою співробітництва і взаєморозуміння, — усміхаючись, каже Наталя Володимирівна. — Справді, коли відлунає дзвоник на заключному шкільному святі, це зовсім не означає, що двері школи для дітей зачиняються. Навпаки, маємо подбати про змістовне їхнє дозвілля, бо у селян роботи аж надто, і не всі батьки можуть його організувати. Нещодавно дізналася, що путівка для дитини в оздоровчий заклад на Дніпрі коштує десять тисяч гривень. Хіба під силу це селянській родині? Тож у нас зараз у розпалі літня тематична зміна із дзвінкою назвою «Дивосвіт». Працює два мовних загони: української мови — це загін «Пізнайки» та іноземної (французької) — загін «Дружба».

У першого загону своє гасло: «Хто рідний край вивчає — той багато знає й залюбки усім про це розповідає!». Керує «пізнайками» Наталя Володимирівна, допомагають їй учителі-предметники Ганна Кузіна, Сергій Нестеренко, Любов Руденко, Тетяна Плахова. Другий загін очолює вчителька французької мови, колишня випускниця рідної школи Світлана Недранець, співпрацюючи разом із Мариною Черноівановою, Ларисою Лучко. Поділ умовний, адже діти дружать й інтереси у них спільні, а цікаві заходи обох загонів додають радісної змагальності у кожний прожитий день.

Загони різновікові: до них входять і вихованці початкової ланки, й учні середніх класів, і старшокласники. Щодня плануючи роботу, керівники передусім враховують дитячі пропозиції, це їм дуже подобається, тому відпочинок загалом цікавий, пізнавальний і захоплюючий.

— З огляду на те, що у шкільній програмі вже давно нема народознавства, історії рідного краю, — констатує Наталя Володимирівна, — я вирішила впродовж двох табірних тижнів поповнити дітям скарбничку саме таких знань. І їм це дуже цікаво!

Наприклад, педагоги та учні мандрували у пошуках витоків річки Вербова, побували біля залишків надгробка німецьких поховань кінця XIX — початку ХХ століть у балці, яка й була колись руслом зниклої нині Вербової, притоки річки Вільнянка. На уроках не раз чули учні про цей фрагмент історії рідного краю — як у 80-х роках минулого століття недолугі господарники бездумно знищили, закувавши в кайдани дренажів, чудову степову річечку, а один похід туди закарбував його в дитячій пам’яті назавжди.

Додала емоцій та вражень і мандрівка степовими просторами на велосипедах. Весело їхати селом, дітям подобається, що селяни усміхаються при зустрічі з юним «десантом», вітаються з дітьми, розпитують про їхні успіхи. А у степу стільки відкриттів! Спостерігали, що і як росте на полях, на привалах влаштовували різноманітні конкурси та турніри, поновлюючи в пам’яті вивчене на уроках. Особливо смакували спільні обіди, коли всі припаси викладали на імпровізований «стіл» на траві.

На шкільному подвір’ї та спортивних майданчиках щодня гамірно від спортивних ігор та змагань. Є час і для інтелектуального розвитку, бібліотекар Ірина Клименко знайомить дітей із новинками книжкового світу, організовує для вихованців цікаві вікторини й конкурси.

Місцеві підприємці і фермери дарують дітлахам солодощі, морозиво, призи й нагороди. Смаколиками пригощали їх на святі зустрічі літа спонсор Оксана Текуч і подружжя фермерів Наталя та Леонід Чернові.

Літо лише набирає сили, а новогупалівським школярам завдяки небайдужим педагогам та друзям дітей, воно вже подарувало стільки радості! Гарний приклад!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вибори таки відбудуться
Читати
Можуть приїхати
Читати
Не все гладко
Читати
Перша партія прийшла
Читати
Підсолодили гірку пігулку?
Читати
Перевірили ремонт
Читати
Зі спиртом проблеми
Читати
Таки розкіш
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове