Вівторок, 9 липня 2019 року № 54 (19701)
http://silskivisti.kiev.ua/19701/print.php?n=42776

  • Неоголошена війна

Інформаційні провокації

Михайло ВЕДМІДЬ.

ПРОТЯГОМ минулого тижня інтенсивність нанесення вогневих ударів противника по позиціях українських військ і населених пунктах на підконтрольній Україні території значно зросла. За даними групи «Інформаційний опір», за цей період бойовики здійснили близько 240 обстрілів (за попередній період — 170). Внаслідок чого загинуло четверо наших захисників, іще 27 дістали поранень.

У неділю, 7 липня, Президент України Володимир Зеленський і Президент Європейської ради Дональд Туск побували у районі розведення сил і засобів у Станиці Луганській. На місцевому пункті в’їзду-виїзду командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Олександр Сирський ознайомив високих гостей із поточною ситуацією на цій ділянці. Обидва президенти поспілкувалися з представниками СММ ОБСЄ та місцевими мешканцями, ознайомилися з гуманітарними проектами, що реалізуються за підтримки ЄС. Також Верховний головнокомандувач особисто перевірив нові позиції сил ООС на ділянці розведення.

Тим часом, повідомляє група «ІО», триває організована окупаційною адміністрацією акція «Звернення до Президента Зеленського». Так звані активісти пропонують усім охочим підписати петицію про зняття з окупованих районів економічної та транспортної блокади, виплату чесно зароблених пенсій і грошових допомог, «визнання» вибору Донбасу (мається на увазі «особливий» статус цих територій) і початок кримінального переслідування «старої влади» (включно з Порошенком, Турчиновим, Луценком, Коломойським). Крім того, від нового Президента вимагають почати «широку інтеграцію» з РФ.

Водночас через засоби пропаганди окупаційна адміністрація знову почала розганяти тему «участі натовських наймитів» у війні «української влади проти власного народу». В інформпросторі з’явилися «достовірні дані» про появу на Донбасі «британського спецназу», а також «групи спеціалістів бундесвера». Останні начебто діляться з українськими командирами своїм досвідом зі спалення посівів, обстрілів мирних поселень і руйнування інфраструктури. Такі «повідомлення», стверджує «Інформаційний опір», серед місцевого населення викликають певний скептицизм. Воно й не дивно: звідки у німецьких військових міг узятися подібний досвід? Хіба що залучили до консультацій ЗСУ ветеранів бундесвера часів Другої світової війни… Сміх та й годі.