Архів
Вівторок,
13 серпня 2019 року

№ 64 (19711)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Розповідає вчений

Унікальні операції

Розмову вів

Микола ЮРЧИШИН.

Фото автора.

Він провів понад 5 тисяч надзвичайно складних операцій із застосуванням інноваційних технологій. А позаторік виконав унікальну хірургічну процедуру, в ході якої вперше застосував інноваційну технологію поєднання трьох методів — лазерної хірургії, ендоскопії і комп’ютерної навігації. Поки що такого не робив жоден спеціаліст у світі. Мова про головного нейрохірурга-онколога Національної академії медичних наук України, керівника відділу нейроонкології і дитячої нейрохірургії Інституту нейрохірургії імені А. П. Ромоданова НАМНУ доктора медичних наук, професора В. Д. РОЗУМЕНКА.

— Володимире Давидовичу, за даними МОЗ, кількість хворих, що страждають через пухлини головного мозку, на жаль, з року в рік зростає. У чому, на вашу думку, причина такої сумної статистики?

— Це пов’язано з цілим рядом соціальних та економічних чинників не тільки у нашій країні, а й у високорозвинених європейських державах. Технічний прогрес покликаний зробити життя людини зручнішим, але він має і зворотний бік. Ми багато користуємося технікою, через яку зазнаємо впливу різноманітних хвиль, харчуємося фаст­фудами, дихаємо далеко не чистим повітрям, п’ємо забруднену воду… Внаслідок цього, звичайно, в організмі людини відбуваються зміни, зокрема і в структурних клітинах. Вони поступово змінюються, а відтак розвиваються пухлини.

Щороку в Україні ми оперуємо близько 5 тисяч хворих із пухлинами в мозку. Операції складні. Бо головний мозок — як потужний комп’ютер. Від нього залежить функціонування всіх органів і систем.

— Для таких оперативних втручань потрібні особливі технічні засоби?

— Якщо видаляти пухлину старими методами з допомогою скальпеля, ножиць, пінцетів, то така операція може призвести до неврологічного дефіциту. У хворого може відмовити рука, нога, погіршитися або навіть зникнути зір, пам’ять. Тому стандартні методи, які й досі застосовуються у всьому світі і в Україні також, я вважаю не настільки ефективними, як хотілося б.

Ще у 1980-ті роки я дійшов висновку, що замість скальпеля доцільно застосовувати тонкий лазерний промінь, який не пошкоджує навколишні тканини і яким можна видаляти пухлини навіть у тих зонах мозку, що відповідають за життєво необхідні для людини функції. І ось уже понад тридцять років я виконую такі операції. Лазерним променем можна видаляти пухлини, не пошкодивши при цьому мозкових структур — артерій, вен, нервів. Але робота ця ювелірна. Найменша неточність, і можна завдати шкоду пацієнтові. Тому, аби краще управляти лазерним променем, я звернувся до сучасної технології навігації, яка застосовується в авіації, ракетній галузі. Завдяки їй я можу скерувати свій лазерний скальпель на потрібну мені ціль, визначити параметри дії, форму ураження. Навігація дає змогу до найменших дрібниць вирахувати, як пройти променем у задану точку головного мозку. Все це — мої ідеї і розробки, якими пишаюся.

— Як мені відомо, ви постійно вдосконалюєте цю технологію…

— Я багато їздив за кордон, дививсь, як оперують тамтешні хірурги, і поставив собі за мету, аби в Україні виконувались кращі операції у світі. Останнім етапом моєї роботи було створення методики, яка, окрім лазерної та навігаційної, передбачає й використання в процесі хірургічного втручання ще й ендоскопічної технології. З допомогою навігації я керую ендоскопом. Його можна провести у будь-яку ділянку головного мозку і вийти точно на ціль. При цьому не потрібно робити великий розріз, травмувати і глибоко та широко розсікати мозкові структури. Через ендоскопічний канал я вводжу лазерний світовод і починаю руйнувати пухлину.

— Хтось іще у світі робить такі операції?

— Поки що, окрім мене, ніхто не додумався поєднати лазерний промінь з навігаційною технологією. Я маю патент на цей винахід. Нині читаю лекції, але не кожен нейрохірург захоче додавати собі клопоту: звичайно, легше використовувати старі методи, як це було 30-40 років тому. Результати у них можуть бути хорошими, але мій метод дає набагато більше шансів пацієнту після операції забезпечити нормальну якість життя і його продовження, незважаючи на злоякісний характер пухлини. За цю свою технологію торік я став лауреатом щорічного Всеукраїнського конкурсу «Людина року», чим дуже пишаюся. Як і тим, що живу та працюю в Україні. Я часто буваю за кордоном, де демонструю свої операції. Мені приємно, що навіть добре знані у світі нейрохірурги дивуються такому успіху.

— Чи є у вас учні?

— Сьогодні три співробітники нашої клініки допомагають мені під час операцій. Конкретно для кожного хворого потрібно розробити так звану індивідуальну об’єднану карту. Це велика і складна робота. Не кожен може із нею впоратись. Але я знайшов відповідальних і кваліфікованих нейрохірургів, які взяли на себе цю турботу. Це кандидат медичних наук Валентин Миколайович Юрченко і нещодавній випускник Національного медичного університету імені Олександра Богомольця Андрій Володимирович Дащаковський. А третій спеціаліст — мій син Артем Володимирович Розуменко, який ще зі шкільних років цікавився медициною, зокрема моєю роботою. Всі вони добре опанували техніку виконання операцій, уважно і скрупульозно ставляться до хворого. Попереду у нас важка цілеспрямована праця і нові відкриття.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове