Архів
Вівторок,
13 серпня 2019 року

№ 64 (19711)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Варто пам’ятати

Прискорене серцебиття

Тарас ЧАБАН, кардіолог.

Останнім часом у пацієнтів побільшало скарг на тахікардію, особливо під час різких змін температури повітря. Причому йдеться не тільки про людей поважного віку.

МОВА про вид аритмії, що супроводжується прискореним серцебиттям. Як відомо, ідеальним вважається пульс до 75 ударів за хвилину. Показник 85 ударів свідчить про помірну тахікардію. Хоча за європейськими стандартами діагноз тахікардія ставлять, коли пульс сягає 90 ударів за хвилину, а за американськими — 100 і вище.

Досить часто ця недуга вираженими симптомами не супроводжується. Але нерідко людина відчуває, що серце сильно б’ється, на шиї пульсують судини, голова паморочиться. Це і є напад тахікардії. Вона може мати фізіологічну етіологію, наприклад, якщо серце починає частіше битися після пробіжки чи іншого навантаження. Якщо воно швидко, впродовж кількох хвилин, відновлює свій ритм, немає підстав для занепокоєння. Напади тахікардії можуть виникати внаслідок страху чи нервового зриву. Тоді достатньо випити заспокійливі ліки — і все минеться.

Нерідко така проблема дається взнаки у спеку, хоча у здорової людини цього не повинно бути.

Однією з причин розвитку тахікардії може бути анемія, за якої серцю доводиться працювати в посиленому режимі, щоб забезпечити організм киснем.

Так звана компенсаторна тахікардія виникає через ураження серця. Цей розлад у його роботі розвивається на тлі деяких ендокринних хвороб.

Прискорене серцебиття можуть спричинити деякі ліки, а також інтоксикація організму.

Чому ж до групи ризику потрапляє молодь? Дуже часто це відбувається через так звану детренованість, тобто недостатню фізичну активність. Тоді навіть при невеликому фізичному навантаженні серце починає калатати. Також чинниками, що можуть провокувати такий стан, є часте вживання кави, спиртного, куріння.

Серце виконує роль двигуна і має певний ресурс. Якщо йому доводиться тривалий час працювати в посиленому режимі, воно зношується швидше.

Звернувшись до лікаря і дізнавшись причину прискореного серцебиття, можна вчасно уберегтися від його небажаних наслідків, усунути чинники тахікардії та допомогти серцю працювати належним чином.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове