Архів
Вівторок,
13 серпня 2019 року

№ 64 (19711)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Права людини — понад усе

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ має намір задіяти «поправку Магнітського» після Brexit.

Докладніше...
Під егідою США

ПЕРСЬКА ЗАТОКА. Для охорони цього морського регіону формується нова міжнародна коаліція.

Докладніше...
Ядерний інцидент

РОСІЯ. На полігоні в Архангельській області сталася аварія ракети із ядерним двигуном.

Докладніше...
Є новий уряд

ЛИТВА. Президент затвердив склад нового уряду.

Докладніше...
Спасибі бідним іноземцям

НІМЕЧЧИНА. Упродовж року чисельність населення зросла ще на 400 тисяч осіб.

Докладніше...
Рекорд довголіття

В ЯПОНІЇ середня тривалість життя досягла нового рекорд­ного рівня як у чоловіків, так і у жінок.

Докладніше...
Ціни ще як кусаються

ІСЛАНДІЯ виявилася найдорожчою країною Європи для проживання і мандрівок.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Актуально

I їх королівською милістю

Зенон МИХЛИК.

Тернопільська область.

Нинішнього літа завершився процес об’єднання бізнесів агрохолдингу «Мрія» і компанії ContinentaFarmers Group. Відтепер це формування, яке позиціонує себе українським (власник — арабський фонд SALIC UK), має назву «Контінентал Фармерз Груп» і господарює на території п’яти областей Західної України. Генеральним директором призначено німця Георга фон Нолкена, центральний офіс — у Тернополі.

ПРО ТЕ, що члени королівської родини і уряд Саудівської Аравії виявили бажання придбати «Мрію», стало відомо наприкінці минулого літа. Хоча після оголошеного в 2014-му дефолту за агрохолдингом іще тягнувся шлейф боргу перед попередніми інвесторами — американськими і європейськими кредиторами (після реструктуризації він зменшився з 1,1 млрд доларів США до 309,5 млн дол.), арабів це не зупинило. Ймовірно, тому що «Мрія» уже орендувала в кількох областях чималий масив —165 тис. га, а їхня ContinentaFarmers Group (CFG) контролювала лише 45 тис. га на Львівщині. Отож керівництво групи United Farmers Holding Company, до складу якої входить згадана компанія, поставило завдання розширити земельний банк, щоб вирощувати в Україні пшеницю, ячмінь, кукурудзу й олійні культури.

Нещодавно в Тернопільському академічному муздрамтеатрі з нагоди знакової події — успішного злиття двох капіталів — відбувся урочистий захід. Тепер (поки що) в обробітку нової компанії 195 тисяч «консолідованих» гектарів на території Тернопільської, Львівської, Хмельницької, Чернівецької та Івано-Франківської областей. Голова правління SALIC UK Халід Алабуді висловив задоволення результатами «інвестування у сільськогосподарський бізнес України» і «перспективою на майбутнє». Не приховав, що «об’єднання компаній «Мрія» та CFG було чітким планом, продовженням якого стало створення інвестиційної компанії Salic Ukraine». І запевнив присутніх: «Ми стратегічна компанія, яка прийшла в Україну надовго».

Отже, можна припустити, що об’єднавчі процеси заради наповнення земельного банку «Контінентал Фармерз Груп» триватимуть. Зокрема, уже з’явилася інформація про перемовини між саудівською компанією SALIC і корпорацією Сварог Вест Груп братів Сергія та Олександра Буряків стосовно продажу права оренди майже 20 тис. га в Чернівецькій області.

«Ми сподіваємось, що у разі відкриття ринку землі в Україні він буде справді відкритий, і можливість купувати буде у виробників, а не лише у фінансових інвесторів», — наголосив недавно у своєму інтерв’ю генеральний директор «Контінентал Фармерз Груп» Георг фон Нолкен. І уточнив: «довгостроковий операційний інвестор» SALIC саме є таким виробником.

Утім, не варто сумніватися, що подібні далекосяжні плани виношують і «рідні» UkrLand­Farming Олега Бахматюка, «Кернел Групп» Андрія Веревського чи «Агропросперіс», який належить американському інвестору NCH… Дійсність така: на сьогодні під «опікою» агрохолдингів уже опинилася майже третина сільськогосподарських угідь в Україні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Розпочинають роботу
Читати
Зобов’язали знизити
Читати
З екологією проблеми
Читати
Наркоплантація «під прикриттям»
Читати
Обороти вражають
Читати
Україна цікавить
Читати
Потрібні мільярди
Читати
Грати легально — тільки багатим
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове